Hej! Jag ska lämna in mina köksluckor från 50-talet för sprutlackering. Jag skulle vilja använda snickerifärg med glans 5, dvs. helmatt. Funkar det? Målarna sa att det går bra, men att det inte blir riktigt lika hållbart. Vad betyder det? Någon som vet eller har erfarenhet av matt snickerifärg på köksluckor. Nyansen jag ska använda är S2000-N om det spelar någon roll.

Tack!
 
BirgitS
Det är svårare att få bort fläckar från matt färg. Det är som om blankheten ligger som en slät hinna ovanpå färgen och gör det lätt att tvätta bort fläckar.
 
  • Gilla
LeeM
  • Laddar…
BirgitS BirgitS skrev:
Det är svårare att få bort fläckar från matt färg. Det är som om blankheten ligger som en slät hinna ovanpå färgen och gör det lätt att tvätta bort fläckar.
Ok. Tack! Vad händer när man torkar på matt färg? Går fläckarna bort om man gnuggar eller förstör man luckan och färgen då?
 
BirgitS
Sånt där varierar lite mellan olika typer av färger så det bästa är ju att höra med sprutlackerarna vad som gäller för just deras färg. Men det finns ju en anledning till att man brukar välja en blankare färg till snickerier och då särskilt i kök.
Så här skriver Alcro om sin Servalac matt, glans 10:
Obs! Tänk på att matta ytor är känsligare för nötning än blanka.
https://www.alcro.se/Inomhus/Arbetsomraden/Mobler-och-snickerier/Lackfarg/SERVALAC-MATT/

Blank färg ger mer reflexer från ljuset, men har fördelen att den är lättare att torka av och hålla ren. I exempelvis hallen eller köket är därför blank, alternativt halvmatt färg ett praktiskt val.
https://www.anza.se/article/matt-eller-blankt/
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.