Hej Jögga

Nej vi skall bygga på Väddö. Egentligen skulle det väl vara bättre att sälja det vi har och köpa nytt längre norrut. I så fall får vi ju det hus vi önskar mycket enklare och kanske även billigare, men vi har ett underbart läge, trevliga grannar och nära havet. Hela familjen stormtrivs så vi måste helt enkelt gå den långa vägen för nu har vi snöat in på att ha ett gammalt timmerhus.
Trots att besvär det verkar innebära.

Hej Sara

Du kan ta kontakt med http://www.satimmertorp.se/ till exempel. Vet dock inte om han är speciellt dyr eller billig. Snubblade på adressen på blocket. Men bara för att få en prisidé.
 
Har själv sett lite på nya stockhus och tyckte inte att dom verkade mkt dyrare än något annat nytt hus. Det finns ju färdig stockhuspaket. Och lämna inte stockstommen synlig det ser bara halvfärdigt ut.
 
Om inte timmret skall synas, varför då bygga ett timmerhus?
Givetvis skall timmret vara synligt!

/Jögga
 
Om man vill ett timmershus så skall man bygga ett. Vill man lämna stockarna synliga så gör man det. Jag skulle bara lämna stockarna synliga på utsidan om jag flyttade in i ett hus som är så pass gammalt att det inte har haft brädfodring från början. Men jag skulle aldrig lämna stockarna synliga på insidan.
 
Bygg i 8" virke då behöver huset inte isoleras ytterligare.
 
Nu är folk ute och cyklar igen!

Vilken byggnadsnämnd skulle släppa igenom ett hus med bara 8" timmerstomme utan kompletterande isolering.

Vi har faktiskt krav att följa, bla Um-värdet som innefattar hela huset, golv väggar och tak inkl fönster och dörrar.

Om det egna huset har lägre isoleregenskaper än normhuset så blir det inget byggnadslov, så varför prata om endast en timmerstomme. Det går aldrig att kompensera timrets dåliga isolervärde med superfönster och massvis med isolering på vinden.

Var realistiska!

MVH Anders
 
Sök på "byggigen byggsida" där finns allt från hela hus till tegelsten
 
"5.3.4 Värmeisolering
Vid stationära förhållanden, till exempel vid långa kalla vinterperioder, bestäms värmeflödet genom väggen endast av dess värmegenomgångstal, det så kallade u-värdet, W/m2,K.

U-värdet är det inverterade värdet av det totala värmemotståndet i en byggnadsdel. En husstomme av massivträ är i sig isolerande och innehåller få köldbryggor. Därför är den gynnsam även från isoleringssynpunkt.

Värmeledningstalet l för trä beror på träets densitet och fuktkvot. För torr furu och gran är λ = 0,1 – 0,12 W/m,K cirka tre gånger det värde som gäller för mineralull. Som praktiskt tillämpbart värde brukar man räkna med λ = 0,14 W/m,K

Det är ett välkänt förhållande att inomhusklimatet är behagligt i timmerhus, med tjocka, massiva träväggar. Flera mätningar och datasimuleringar har utförts för att fastställa hur det förhåller sig med boendeklimatet i massivträhusen och deras energieffektivitet. Resultaten tyder på att de är både behagliga att bo i och att energiförbrukningen för uppvärmning är låg. En betydande minskning av energiförbrukningen för uppvärmning, i jämförelse med lättväggar och lätta bjälklag, är möjlig att uppnå. Se ref. [2]. Den högsta innetemperaturen sommartid ska kunna sänkas med ett par grader och den lägsta innetemperaturen vintertid på samma sätt höjas ett par grader.

Träets låga värmeledningsförmåga gör också att golv- och väggytorna är behagliga att beröra. Genom att köldbryggorna är få och träytorna inte känns kalla kan temperaturen inomhus sänkas, med bibehållen behaglighet, enligt uppgift med uppemot ett par grader [2]. Rummet går också snabbt att värma upp efter en nedkylning."

Källa: massivträhandboken
 
Den som påstår att en välbyggd tät 8 tums timmerstomme måste isoleras vet inte vad den pratar om. Det är mycket behagligt utan tilläggsisolering även vid tempraturer ned till -25 förutsatt att stommen är bra drevad. Vad som ofta förstör ett timmerhus är att man har försökt att isolera innefrån genom att regla ut med spikade reglar som nästan alltid resulterar i att fukt rörelser resulterar i en otät stomme!
Isolera istället bra mot vind/tak men elda för kråkorna mot grund - om du inte vill installera luftavfuktare i grund
och ändå få mögel såsom nästan alla prefab hus
dras med idag!
 
Niq skrev:
Har själv sett lite på nya stockhus och tyckte inte att dom verkade mkt dyrare än något annat nytt hus. Det finns ju färdig stockhuspaket.
Det är svårt, för att inte säga omöjligt att få stockarna att likna de handbilade varianter som skapades av vana hantverkare på 1700- och 1800-talet. Nej är man ute efter en fin timmerstomme, så är det de gamla varianterna som lockar. Det är imperfektionen i hanterverket som gör hela grejen. Maskintillverkat är för perfekt.

Niq skrev:
Och lämna inte stockstommen synlig det ser bara halvfärdigt ut.
Detta beror väl lite på hur huset har sett ut tidigare. Ett tidigare brädfordrat hus, bör väl också ha brädfodring nu. Medan ett hus som kanske har stått sig som torp endast med stockarna som väderskydd, bör väl också få leva så i ny skepnad.

På insdan har vi i vårt torp lerklinad timmerstomme som är målad på insidan, ett naturligt val. Stockarna är alltså tydligt synliga även på insidan och så kommer vi låta dem vara också.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.