Hej!

Vi bor i en villa från 1930-talet som har gjorts om till 2 lägenheter. Tyvärr är stegljudsisoleringen mellan våningsplanen dålig, cirka 5-10 dB över de gränsvärden som boverket har som krav.

Det har gjorts vissa åtgärder underifrån, t.ex. dubbla lager gips i taket. Men det stora problemet är att golvet på våningen över är orginalparkett från 30-talet. Den ligger rakt på en ca 20mm tjock råspont som i sin tur ligger direkt på balkarna (ca 220x100mm). I bjälklaget finns glasull lite här och där.

Vi har gjort en del efterforskning och pratat med olika firmor och det har kokat ner till 2 olika åtgärdsförslag.

1: Flytande golv. Nya nedsänkta balkar fästs på befintliga. Sylomer (Silent L+ 50mm) läggs på nya balkarna och sticker upp ca 10mm över ursprungsbalkarna (detta för att undvika golvhöjning). Ovanpå läggs ceminwood 22mm. Därefter det nya golvet. Bjälklaget fylls med 120mm rockwool.

2: Bjälklaget fylls med EPS-betong i höjd med balkarna. Därpå läggs 20mm armeringsjärn som sedan fylls med en annan slags betong (minns inte exakt vad den hette). Ovanpå detta en stegljudsmatta 3mm och därefter golv.

Vilken av dessa lösningar bedömer ni som mest effektiv för att reducera stegljud? Personligen tror jag mer på alternativ 1, eftersom vibrationerna absorberas vid källan och också hindras från att ta sig ner i väggar. Alternativ 2 verkar snarare försöka kraftigt minska vibrationsspridningen.
 
Är det för egen skull ni vill förbättra ljudisoleringen eller ska ni hyra ut? Vanligtvis brukar man acceptera att det är lite lyhört i dessa gamla hus. Det blir ju ett rätt omfattande arbete att åtgärda detta.
 
Min absolut första fråga: Vill du behålla originalparketten?
 
surris
Fast ingen svarar ju på trådstartarens fråga. Han frågar efter vilken av dessa metoder som är mest effektiv för stegljudsisolering. Inte huruvida han ska göra en omfattande isolering eller inte.
 
Det har skrivits massor om just det här ämnet i tidigare trådar så om man söker finns det mycket att läsa. Här är ett exempel: https://www.byggahus.se/forum/threads/laegenhetsskiljande-bjaelklag.283115/

Angående förslag 1 så ser jag ingen vinst med att skruva nya balkar på de gamla, det ger ändå direkttransmission av vibrationerna. Ska man ha nya balkar ska dessa vara helt frikopplade från de gamla balkarna och undertaket. Sedan har nog de gamla balkarna vridit sig en hel del.

Ett smidigare förslag är Sylomerremsor på befintliga balkar och laxstjärtplåt och sedan betonggolv i lämplig tjocklek efter hur mycket vikt man vågar lägga på och önskad bygghöjd. Ovanpå detta lämplig stegljudsdämpande matta som minskar trumljud t.ex. Aprobo Decibel 2.

Om kostnaden inte är ett problem och man vill ha en så bra lösning som möjligt så kontakta ett akustikföretag som kan ta fram en lösning för just ert hus.

https://www.lip.dk/media/173262/lewis_laxstj_rtpl_t.pdf

https://www.christianberner.se/glob.../stegljudsisolering-i-trabjalklag-2016low.pdf

https://aprobo.com/product/decibel-2/
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.