Det klassiska sättet är som sagt med en not och baksidan kommer alltså att ligga lite infälld. Detta på grund av att den måste kunna röra sig fritt inuti ramen. Vill du limmar den i en fals på baksidan så måste du använda en dimensionsstabil material som plywood eller mdf.
 
Okej, så för att få en slät baksida, så blir det bäst att ha spont på spegel, (not på ramen), alternativ att noten är tillräckligt bred för hela spegeln, men då blir inte baksidan slät, vilket inte spelar så stor roll, har jag fattat rätt?
 
Exakt, men även om du fräsar spegeln så att baksidan blir som ramen så har du alltid ett synligt spår på flera mm eftersom spegeln måste kunna arbeta.
 
  • Gilla
Dowser4711
  • Laddar…
Som sagt, en klassisk lösning på det hela, som den du länkade till gör man med en uppsättning kontraprofilstål till fräsen.
De fyra långsidorna i ramen kör du med profilstålet, så att du får en not runt om hela din ram. Sedan kör du kontraprofilen för att profilera kortändorna på de korta tvärstyckena (eller tvärt om). Då får du en fyrkantig ram med en not runt om enligt den första bilden i den länkade wikipedia-artikeln.

Om du enbart sätter i en MDF/plywood eller annan skiva som har samma tjocklek som noten behöver du enbart såga till den och stoppa i. Enkelt och inte direkt ovanligt, men du får en kant på insidan som samlar dam och syns när dörren är öppen.

Om du istället väljer en tjockare skiva för spegeln så kör du kontraprofilen runt sidan efter att den är sågad och får då en spegel som går kant i kant med baksidan av ramen, det som i den andra bilden i wikipedia-artikeln kallas för Flat Panel.

Tydligare så?
 
  • Gilla
Tilman
  • Laddar…
Ja, nu, nu är jag med. Tack för hjälpen!

Då återstår en fråga bara, hur tunn kan man göra en limfogskiva? Är plywood bättre som spegel?
 
Kanske värt att fråga: ska du måla luckorna? I så fall använd plywood. Annars: jag misstänker att du inte hittar 6mm limfogskivor i handeln. Då blir frågan vad för maskiner du har tillgång till. Rikt och planhyvel? Bandsåg? Du måste kunna ta fram 6mm tjocka brädor med väldigt raka limkanter, helst breda brädor (så att du behöver max 2 eller 3 per lucka). Kör du med två så blir det tjusigt med "bookmatchning".
Annars kan man köpa 6mm skivor med faner i nästan alla träslag och det skulle jag personligen göra om jag måste tillverka 20 stycken.
 
  • Gilla
Dowser4711
  • Laddar…
Ja, dom ska lämnas in för målning, fick rekommendationen att lämna in luckan i delar dock.
Det känns som om plywood eller breda plank som gäller, jag vill helst ha ask, vilket gör plywood lite svårt.

Om jag skulle sätta ihop planhyvlad ask som spegel, så har jag då 2 alternativ, antingen sponta en tjockare spegel alternativ planhyvla ner till 6mm ( har planhyvel) men hur får man ihop bräderna på bästa sätt? Kexa känns svårt? Lackeraren kan ju spackla den lilla glipan som kan uppstå mellan planken.
 
Det går att köpa 7.5mm askfanerad björkplywood. Har köpt det själv till likadant ändamål, ett klädskåp, väldigt bra men inte billigt. Skivspecialisten, du får leta efter en återförsäljare om du inte har företag.
 
Ska allt målas med täckande färg så måste ju plywood vara enklast?
 
En idé om du inte hittar den profil du vill ha som hyvelstål. Tillverka din profil med notfräs och anhåll på en lång planka. Fräs eller såga även noten in. Gera sidorna och limma ihop precis som en ram till en tavla. Det är inte tillräckligt stabilt, så sätt in en eller two spline i varje hörn. Enklast att tillverka en släde till bordssågen för att hålla dörren i 45 grader med ett hörn mot sågbordet för det.
 
  • Gilla
Dowser4711
  • Laddar…
nino nino skrev:
Ska allt målas med täckande färg så måste ju plywood vara enklast?
Ja, och ram av furu... Synd om det fina träet annars...
 
Det blir nog bäst med faner i spegeln, är plywood bättre än mdf? Jag vill åt ådringen som ask har, så det kommer målas, så ådringen fortfarande syns.
 
Jag har byggt spegelluckor med ask och björkplywood som liknar det du är ute efter. Det finns lite bilder på detta i min projekttråd:

https://www.byggahus.se/forum/threads/projekt-badrumsmoebler.285509/

Nu har jag ett nytt projekt där endast två luckor skall göras och jag saknar rätt stål så jag kommer att försöka gera hörnen istället (så är originalluckorna gjorda) men då blir det med förstärkningar med domino i hörnen.
 
Det blev ju riktigt snyggt! Det känns rätt mkt knepigare att göra innaförliggande, så det våga jag mig nog inte på. Hur fäste du spegel? Ja får ett notspår på 6.4mm, tänkte ha 6mm plywood, men lät du den ligga löst i spåret?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.