Hej på er forumet,

Vi har precis sålt lägenheten och i samma veva köpt hus. Ett nybyggt hus (färdigställdes mitten 2019) på ett läge som vi länge velat bo på. Dessvärre är det en modell av hus som vi själva inte byggt och långt ifrån de val vi hade gjort. Läget är dock fantastiskt och med vissa medel tror vi att vi kan få iordning det som vi vill. Tomten är grovterraserad men kommande veckor kommer de lägga ut matjord, så gräs, jämna till garageuppfart och sätta dit lite kantsten/förbereda för gångar. Kommer vara tre stycken åtgärder där bygglov kommer krävas och således ritning av vissa handlingar. Är ganska säker på att det finns ett gäng där ute som är flink på att under en fikarast kasta ihop ritningar och underlag till detta. Jag ger det åtminstone ett försök. Tomten är på 579m2 och 25% får vara BYA = 144,75m2.


Handritad skiss av tomtplanering med markeringar för trädgård, garage, terrasser och inglasning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Vision garage, altan och trädgård.

Huset har 81,0156m2 som BYA, vilket ger 63,73m2 kvar till garage och inglasning. Inglasningen kommer bli cirka 4 meter djup och 5 meter bred = 20m2, vilket ger 43,73m2 kvar till garaget.

Bifogat finns nybyggnadskarta (Bollspelet_2_NK) där garaget är "streckat" (4x11,09m). Vårt kommer börja likadant (6 meter från gata) men vara lite bredare och lite kortare. Det är idag 590cm mellan mur mot granne och fasad på hus. Antar att minimum mellan garage och hus bör vara 140cm samt att 25-30cm bör vara minimum mot den lilla stenmuren mot grannen. Då kan vi ha en bredd på 4,2m och därmed en längd på 10,41m.

1. Garage (bifogar enkelt utkast 5f425... på ett ungefär). Skall ju vara samma liggande vita panel som huset samt samma gråa takpannor som på huset. Det skall vara ett isolerat garage men golvvärme (får se om fjärrvärmen går att lägga in eller om det blir elslingor). Vill kunna göra om bakre förrådsdelen till potentiell relaxavdelning i framtiden. Därmed blir förrådet cirka 4 meter djup med en vägg mellan garage/förråd. Takvinkel på hus är 23' och bör därmed vara det på garaget också. Gentemot utkast blir det ju istället 4,2 brett och 10,41 långt samt med 30 cm till grannens tomtgräns. Vill också att porten placeras lite mer till höger (för att få god förvaring med hyllsystem på sidan i garaget) samt att det blir 30 bredd på porten istället för 25, borde fungera. Fönstrena på baksidan av garaget skall heller inte vara så tätt placerade utan lite större avstånd mellan dem. Färg på dörr och port kommer ju vara antracitgrå som dörrarna till huset.

2. Större fönster på 2 ställen (fönsterbyte).
Här vill vi byta ut de två små fönstrena uppe till höger om man tittar bakifrån huset. Det är sjöutsikt, skogsutsikt och utsikt mot kolonilotterna. Kommer därför vilja göra om planlösningen lite och sätta allrummet där med större fönster. Röd vägg riva, grön vägg blir ny samt blått illustrerar fönstrena.
Baksidan av ett vitt nybyggt hus med grusad tomt och en parkerad bil.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Planritning av hus med markerade förändringar: röd och grön linje för väggändringar, blått för nya fönster.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Kommer vilja nytta befintliga gluggar och som ni ser är det högra fönstret "längre". Kommer därför utgå i nederkant från det på båda fönsterna och upp till befintlig överkant. Kommer istället för dessa två små bli två stycken som är 150 breda och 140 höga och fasta fönster. Befintliga fönster är 70 respektive 50 med 130 och 140 i höjd. En ritning på fasaden bakifrån med de nya fönstrena vore ju fantastiskt.

3. Inglasning
Som ni ser kommer vi vilja göra en inglasning som är 4 djup och 5 meter bred. Krävs ju bygglov för detta med.
Handritad skiss av tomtplanering med markeringar för trädgård, garage, terrasser och inglasning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Kommer bli en modell enligt https://halle.se/produkt/kompletta-uterum-fritid-25-kvm-pulpettak/
Med lite tjockare kanalplasttak då vi kommer lägga lite isolering under trallen för att få ett lite varmare/tätare uterum. Troligtvis blir aluminumprofilerna också i antracitgrå färg samt bara hörnstolpar (dem blir lite rejälare för att klara lasten) för att undvika för korta skjutpartier. Eventuellt att vi lyxar till det med vikbara partier/dörrar mot garage och baksidan.
Nybyggt vitt hus på en grovterraserad tomt med påbörjade landskapsprojekt och öppen garageuppfart.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Flygfoto över nybyggt område med hus och anlagda tomter, skog och sjö i bakgrunden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Nybyggt vit hus med obehandlad tomt och garageuppfart under arbete.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Finns det någon lekman som vill göra en småbarnsfamilj en hjälteinsats med lite skisser och bygglovsritningar?

Detta skall bli otroligt spännande!
 
hej,
skickade meddelande åt dig.
 
BirgitS
V Viktor9204 skrev:
Antar att minimum mellan garage och hus bör vara 140cm samt att 25-30cm bör vara minimum mot den lilla stenmuren mot grannen
Beror ju på vad det står i detaljplanen, många kräver minst 1 m mellan tomtgräns och komplementbyggnad.

V Viktor9204 skrev:
Här vill vi byta ut de två små fönstrena uppe till höger om man tittar bakifrån huset. Det är sjöutsikt, skogsutsikt och utsikt mot kolonilotterna.
Har du undersökt om det finns några diskussioner i kommunen om att det ska byggas fler hus där?
 
Hej,

Detaljplanen tillåter komplementbyggnad i tomtgräns och det blir ingen bebyggelse mot baksidan - kolonilotterna kommer ligga kvar.
 
Man får nog vara fruktansvärt flink om man ska slänga ihop det här på en fikarast...
 
Haha ja, lär ju ta kring en vecka för att få till allt detta!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.