Jagar ni brandsläckare till bra pris så vill bara tipsa om att rejsa.nu har ett bra erbjudande på Nordicsläckare.

http://rejsa.nu/brandslackare
 
Gah!?! Pulversläkare?!?????

Har du gått någon "brandutbildning"? Vet du vad som händer OM du använder pulversläckaren. När jag gick brandutbildning så berättade de om en familj som hade skaffat en via just Länsförsäkringar:

När familjen fick sin brandsläckare (pulver) så placerade de den i garderoben. En dag så började det brinna lite lätt i en duk på bordet och de tog genast fram bransläckaren för att släcka elden. Elden slocknade, men....

Pulvret la sig ÖVERALLT. Det gick ner i tv-apparater som sedan blev förstörda när luften blev fuktig (pulvret blev som en gegga). 4 stycken olika sanerare var där och pulvret fanns fortfarande kvar. Familjen ville inte längre bo kvar i sitt hus och Länsförsäkringar ville inte ersätta de för att huset som blev "förstört" pga deras rekommendation. Jag tror det sker en rättslig tvist angående det ärendet just nu..

Så pulverbrandsläckare skulle jag INTE skaffat. Vad ska man då välja? Kolsyra och skum återstår ju. Kolsyra kan ju vara skadligt för människor och är därför inte att rekommendera heller. Och skum ska man inte använda på elektronik. Men!!! Skum kan användas på "hushållselektronik". Jag vet inte exakt vad det var för siffror och så. Men i ett vanligt hem där det finns tv, dator och andra mindre elektroniska saker ska det inte vara någon fara. Strömmen som går geneom eluttagen är nämligen inte tillräckligt stark för att den ska kunna bli ledande.

Så en skumbrandsläckare rekommenderar jag. Men det är jag det....

(Brandsläckarutbildningen som jag har gått var genom företaget som jag arbetar på och den info som jag skrivit har jag fått från företaget Kidde som anordnar bransläckarutbildningar)
 
Skulle också rekommendera skum. Nackdelen med skum är att den kan vara lite knepig att använda effektivt. Bäst effekt får den om man låter skummet "rulla" in över branden (så att man s.a.s. tränger undan den). Att bara spruta okontrollerat på en stor brand ger inte lika stor effekt. En annan nackdel (har jag för mig i.a.f.) är att den måste laddas om oftare än t.ex. pulver. Det är av dessa anledningar som många försäkringsbolag rekommenderar pulver trots att de skräpar ner. De är enklare att använda och släcker effektivt.

Vatten är också bra mot bränder i fibrösa ämnen. Fungerar dock inte i brinnande vätskor (om det tar eld i fritösen t.ex.).

Väljer du vatten eller skum så snåla inte på storleken.

Kolsyrans största nackdelar är att den inte är speciellt effektiv. Släcker inte fibrösa ämnen, och man måste komma mycket nära branden för att kunna släcka den (1-3 meter).

Vad gäller el-apparater så tror jag det finns både vatten och skumsläckare som är godkända för spänningar på upp till 1000V. Innebär inte att vätskan inte leder ström. Innebär bara att strömmen inte färdas via strålen till den som håller i släckaren (men det är fortfarande en extremt dålig idé att gå och ställa sig i vattenpölen runt el-apparaten, innan man har brutit strömmen).
 
Olika släckare är ju bra på olika saker, så är det ju.
Är man ute efter just Pulver så kan ju detta erbjudande passa som handen i hansken. Vill man ha nått annat så får man väll välja det...

Gjorde lumpen som brandman o jag kan säga att pulver är ruskigt effektivt, men det blir lite städa efter åt ;D. Men det kanske är bättre än att huset brinner ner ::)...

Här är lite produkt info som jag hittade på Prestos hemsida. Detta kanske kan vara en väglednig till vilken släckare som är bra till vad.


Pulversläckare

Fylld med ABC-pulver och den mest mångsidiga släckaren. Den kan användas för släckning av nästa alla typer av bränder. Exempel på användningsområden är hem, bilar, båtar, husvagnar och industrier.

Skumsläckare

Fylld med släckmedel för AB-bränder, dvs. bränder i trä, papper, tyg och andra fibrösa material (A) och bränder i vätskor och oljor t.ex. bensin (B) samt för brand i elektrisk utrustning (max 1000 V). Skumsläckare är lämplig för hem, skolor, sjukhus, industrier, kontor och lantgårdar.

Koldioxid

Presto koldioxidsläckare är avsedd för släckning av brand i vätskor, gaser och brand i elektriska anläggningar. Då släckning med koldioxid ger en ren släckning utan sekundärskador är koldioxidsläckare lämplig t.ex. i kök, verkstäder, laboratorier och el-utrustning.

 
Hemmakatten
Brandskydd borde vara lika självklart som att ha en hemförsäkring.
Varför bara ha en släckare? Vi har två, en pulver och en vatten som båda står fullt synliga och åtkomliga i hallen (i en garderob bakom en massa bråte är ju inte så smart att ha dem).
En annan självklar sak är att ha en "brandfilt" i köket att slänga över mindre bränder i stekpannor eller över den kokande oljan eller så.
Den tredje självklara saken är att se till att man har utrymningsväg från övervåningen ifall eld utbryter så man inte kan ta sig ner för trappan. En stege på utsidan eller en repstege att hänga ut från fönstret är både billigt och bra.

Inget av ovanstående brandredskap kostar mer än att alla kan införskaffa dem - och lära sig använda dem!  ;D

PS. Ficklampor på både över- och undervåning och i källare är bra att ha ifall strömmen går vid brand eller av annan anledning. (Hur bra det var upptäckte vi förra vintern när vi desperat letade runt i hela källaren efter brandhärd då det stank "brända kablar" utan att hitta något. Ringde brandkåren efter 45 minuter som sa till oss att omedelbart stänga av huvudströmmen och utrymma huset. Med ficklampornas hjälp kunde vi i beckmörkret i alla fall snabbt hitta katterna, ytterkläder, fotoalbumet, laptopen och mina smycken innan vi sprang ut ur huset o väntade på brandkåren)

PPS. En annan mycket bra sak är att gå en första hjälpen-kurs eller en kurs i hjärt-lungräddning. Man vet aldrig när man får nytta av en sådan.
 
micke_011 skrev:
mm..det är väl helt rätt att en kompromiss aldrig är lika bra som varje alternativ för sig. i vårt fall ser vi pulversläckare som en brandsläckare, en sanering får väl komma därefter, men visst..små bränder är nog inte ideala att släcka med pulver. men vatten eller skum förstör ju mycket i form av elektronik osv, och kräver sanering likaväl..

så vi vidhåller pulver som en bra hemma-lösning. gas hade väl varit idealet men det är ju "relativt" få som använder i hemmamiljö. men som någon vis människa uttryckte det.."men det är ju vi det".
Så som jag förstod det var det nästintill omöjligt att få bort pulvret vid sanering. Det är så litet och sprider sig till HELA huset, trots att det kanske bara är brand i en liten del av huset.

Skum förstör förvisso, men det sprider sig inte i hela huset.

Men, alla resonerar vi olika :p
 
Som sagt, skum är svårare att använda effektivt. Men varför då inte gå en kurs i hur man använder en sådan släckare?

Skall försöka driva igenom både kurser och regelbundna brandövningar när huset blir klart. Är kanske lite yrkesskadad (har varit brandskyddsansvarig), men jag vet hur mycket praktisk erfarenhet betyder när det verkligen gäller. Det kan faktiskt skilja mellan liv och död, att alla vet vad de skall göra den natten brandlarmet går. Och min erfarenhet säger mig att man handlar mer rationellt om man har tränat innan, än om man inte gjort det.

Funderar f.ö. på att installera sprinkler i nybygget. Har aldrig riktigt förstått varför det anses viktigt på kontor men inte i bostäder där folk ligger och sover.
 
i ett bostadshus med brandvarnare brukar inte sån panik uppstå så att folk trampar ner varann för att komma ut?

och hur ofta bryr sig folk om brandlarmet går på företag, alla tar för givet att det är falsklarm (gör man garanterat inte hemma)

thats prolly why

har själv 2 pulver, men de får flytta ner i källaren nu och ersättas med en stor pulver och en liten skum efter att läst denna tråden ;D
 
Tror det är en kostnadsfråga, och kanske lite tradition. Det är (vad jag hört i.a.f.) mycket vanligare med s.k. boendesprinkler i USA.

Det enda system jag sett säljas i Sverige är "Aqua Safe" (går under namnet "Wirsbo Sprinkler" här). Såg en filmsnutt där SP testat detta system i full skala, och blev klart imponerad.

http://www.wirsbo.se/ifs/files/Wirs...linexwirsbosprinkler/8_01_wirsbosprinkler.pdf
 
Nu är erbjudandet uppe igen efter att ha legat nere ett tag.
Nu fins det även en skumsläckare med i erbjudandet ;D!
 
micke_011 skrev:
mm..det är väl helt rätt att en kompromiss aldrig är lika bra som varje alternativ för sig. i vårt fall ser vi pulversläckare som en brandsläckare, en sanering får väl komma därefter, men visst..små bränder är nog inte ideala att släcka med pulver. men vatten eller skum förstör ju mycket i form av elektronik osv, och kräver sanering likaväl..

så vi vidhåller pulver som en bra hemma-lösning. gas hade väl varit idealet men det är ju "relativt" få som använder i hemmamiljö. men som någon vis människa uttryckte det.."men det är ju vi det".
Vatten o skum kräver ingen sanering, det är bara att torka upp!

Tänk dig att tv:n brinner, du släcker med skum (godkänd för 1000volt). Alternativt med en vanlig vattenslang, genom att rikta strålen mot taket så att vattnet regnar ner på tv:n som kortsluts, säkringen går och tv:n blir strömlös. Är du bara snabb med att torka upp så får du inga fuktskador.

Samma scenario som ovan, men du släcker med en pulversläckare:
Pulver sprider sig på ett helt annat sätt. Från golv till tak i hela rummet. Tänk dig två barn som leker kuddkrig med trasiga mjölsäckar. Hur många kg var din pulversläckare på?

Till o börja med så förstörs stereon, datorn och all annan elektronik som finns i samma rum som tv:n. I värsta fall, även elektronik i angränsande rum. Alla textilier o mattor måste tvättas. Mattor, textilsoffor och annat som inte kan tvättas måste kastas. Även om du dammsuger som en neurotisk pedant (Livet från den ljusa sidan?), så blir du ändå aldrig av med allt pulver...

Tittar man sedan på själva pulvret, så är det så att en pulversläckare som är bra för hemmabruk är en dyr pulversläckare. Skall man släcka petroleumbränder så duger det med billigast möjliga. Men de tillsatser som gör att pulvret effektivt kan släcka bränder i trä och textil är dyra. Därför snålas det med dessa tillsatser i billiga pulversläckare...

Även jag inte brandman, så har jag både teoretisk och praktisk utbildning i brandbekämpning och rökdykning. Dessutom har jag en vän som tidigare sålde Tempus sortiment av brandbekämpningsutrustning och tillbehör.

Baserat på mina erfarenheter så kommer det ALDRIG att komma en pulversläckare övertröskeln till mitt hem. Inte när det finns andra alternativ som är minst lika bra, om inte bättre.

Gas? C02 är fullkomligt värdelöst på fibrösa bränder!(trä och textil) Det kyler alldeles för dåligt, värmen finns kvar i brandhärden. Så när gasen skingrats i luften så är risken mycket stor att branden åter flammar upp!

/

 
Jag har pratat med min far som är brandman angående vilket släckmedel som är lämpligast att använda. Enligt honom använder man pulver dels för att det släcker det mesta till skillnad från CO2 och vatten. Den andra anledningen är att det mycket enklare att få ett "bra" resultat, dvs elden slås ner, än om man kör med t.ex. CO2. Det krävs inte samma teknik som att släcka med skum och i en stressad situation är det nog att föredra.

Mina 2 ören.

/Martin
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.