Vi har precis skrivit på köpeavtal på en tomt och nu sitter man här med drivor av kataloger och räknar fram o tillbaka. Vi ska bygga i Höganäs o tomten kostar 250 tusen inkl VA.
För det första har jag kommit fram till att man får nog ha i beräkningen att det kan tillkomma kostnader som försäljaren inte har med i kalkylen. O att man måste ha pengar över till trädgård ect.
Sen kanske man ska tänka på att även om räntan är låg i dag och man kan låsa lånen och de första 5 åren är skattefria osv.; så ska man ju har råd att bo där den dagen det är dags att lägga om lånen och börja betala skatt, då kanske räntan ser helt annorlunda ut. Så jag tycker banken gör rätt som räknar med att man ska klara en hög ränta, så man inte tvingas flytta efter några år.
Största fördelen med ett nytt hus är ju att man får en mkt lägre driftskostnad och att man slipper underhålla det i första taget.
I "våra trakter" :) så tjänar man på att bygga nytt då de gamla husen är så dyra, speciellt i drift också.
 
Vi gjorde så att vi satte en gräns på vad vi vill/kan tänka oss att betala per månad och då räknade vi på att räntan går upp 3%. Om den sen inte skulle gå upp så mycket så blir det i så fall mer pengar över till annat.

Vad gäller husföretag och standard tycker jag att man får i stort sett vad man betalar för med olika hustillverkarna. Vill du ha så låg kostnad som möjligt, ta några av dom billigare modulhustillverkarna utan tillval. Lägger du på en massa tillval på dessa kommer du upp till en högre standard och kan lika gärna välja en husleverantör som har den standarden i sitt ordinarie paket, kostnaden blir ungefär densamma.

Du sparar pengar på att göra mycket själv och på att ta in offerter på jobb som husleverantören gärna gör. Det kostar dig dock tid & kraft att pussla ihop allt så det klaffar i slutändan.

//samba
 
Vad du idag även måste ha i beräkning - och som är väldigt svårt att förutse - det är att bygget kan bli försenat och du har nästan betalt alla fakturor alltså har du belånat nästan hela byggkreditivet. Om bygget i det läget blir försenat så kan du inte omvandla byggkreditivet till ett huslån och då får du betala dyra pengar i räntor tills dess att lånen är omlagda.

-Inte roligt att tänka på - men klart viktigt att veta att det kan bli så.... :-[
 
Det bästa måste vara att prata med flera olika banker. Om samtliga/de flesta kommer fram till att det ser bra ut gör det säkert det också!

Eftersom räntan är hemskt låg nu ska man passa på att amortera som tusan nu. När räntan sen går upp minskar ni på amorteringen. På så sätt behöver man inte ställa om livsstilen helt eftersom man kan hålla månadskostanden på en jämn nivå.

En varning också för att man blir helt fartblind när det gäller pengar. Det är såå mycket man vill ha nytt när man väl har flyttat in... ;D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.