Vi har "lite" problem med vår byggare (se min varning om HUSFAB i forumet hustillverkare). Vi har nu gått vidare med rättsliga åtgärder och har kontakt med en mycket duktig advokat i Malmö. Entreprenadkontraktet har hävts och vi får nu färdigställa allt själva.
Frågan som vi har är följande...
Vi har från flera håll hört att man enligt svensk lag som entreprenör måste teckna en färdigställandegaranti. Är detta sant? Om ja, vem har skylldighet att kontrollera detta? Vi har från en annan byggare hört att kommunen är skylldig att kontrollera detta när byggaren lämnar in bygganmälan och bygglovshandlingar.
Någon som råkat ut för liknande och som kanske har några bra råd att komma med???

//Blåst familj
 
Vet inte om man "måste", men de flesta hustillverkare har ju GARBO. den "tvingar" hustillverkaren att färdigställa om inte entreprenören gör det. tyvärr måste entreprenören först gå i konkurs, du måste dessutom ha innehållit en summa (ganska rejäl) pengar för entreprenören. denna summa används som "självrisk" till hustillverkaren. vet dock att många hustillverkare skiter i den här skyldigheten, men det finns ett par guldkorn som är undantag. Vilken hustillverkare har ni?
 
Husfab bygger huset som levereras från Kastelli i Finland. Inget ont om Kastelli, deras hus håller mycket hög kvalité. Synd bara att inte arbetet från Husfab håller samma kvalité.
 
Nej, det finns inga tvingande krav på entreprenören att teckna en färdigställandeförsäkring.

Däremot finns det lagkrav (1993:320) på att en "näringsidkare" ska teckna en byggfelsförsäkring som ska täcka fel i konstruktion, i material som använts och skälig kostnad för att avhjälpa skador på byggnaden som orsakats av felet. Försäkringen ska gälla under tio år från godkänd besiktning. Läs mer på http://www.kvalitetsansvariga.se/lagar/doc6.html

Byggnadsarbeten får inte påbörjas förrän kommunen sett bevis på att en byggfelsförsäkring tecknats.

Så tvärr verkar det lite svårt att få upprättelse från firman, och jag antar att de pengar du håller inne inte på långa vägar täcker merkostnaden för att åtgärda felen. Jag lider med dig och håller tummarna att du ändå blir klar med huset.
 
Hur mycket strul är det, totalkatastrof eller "bara" en massa fel?
Har själv råkat ut för en klantverkare av rang så det kunde vara intressant at jämföra


 
Låt oss säga så här...huset kommer troligtvis att kosta oss minst 400.000 mer än beräknat...låter det som en total katastrof???
Skall gå vidare med kommunspåret...
När entreprenören skickade in bygganmälan så måste kommunen ha sett bevis för att byggare hade en försäkring.
Problemen vi har är inte så mycket att saker gjort fel, utan snarare att byggaren har ekonomiska problem och kräver nästan 300.000 extra utöver kontraktskostnaden för att färdigställa bygget. Vi hade igår en besiktningsman på plats och visst hittade han en massa fel, en del större, men de flesta var inte av katastrofal karaktär utan snarare en massa småmissar och saker som färdigställts till hälften.
 
Fy f...n vilken gris,

men om ni har ett kontrakt med fastpris kan han inte gärna begära något sånt.
Har ni däremot kört på någon form av löpande så kan det bli lite knepigare.

Hoppas det löser sig på något sätt, det är så trist att behöva få hela nybyggarglädjen körd i botten av idioter.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.