Hej, min fråga är vad de olika bokstäverna betyder? Vart ska den svarta sladden sitta? Vart ska den gul-gröna sladden jorden sitta? och vart ska den blå ladden sitta sitta? Utifrån de bokstäver som står på vägguttaget markerat?
Tack! MVH /Linus
 
  • ABB-vägguttag utan frontplatta med märkningar N, L och symbol för jordning, oskadade kabelfästen.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Bokstäverna visar bara att produkten är godkänd av olika länders godkännandemyndigheter och visar ej var ledarna ska anslutas.
Det bör framgå på någon annan stans på uttaget var jord, fas och neutralledare ska anslutas.
 
Det enda som framgår är vart skyddsjorden ska sitta. De andra två ska sitta på varsin sida.
Jobbet är behörighetskrävande om det är i ett badrum och du verkar inte ha de grundläggande kunskaperna som krävs för att koppla in ett uttag...
 
Som sagt. Om detta är i ett badrum så blir ett fel direkt livsfarligt.

Utöver hur inkopplingen skall gå till, så finns det en del livsviktiga regler att följa för ett uttag i badrum.

1. Det MÅSTE ovillkorligen finnas en jordfelsbrytare som skyddar uttaget.
2. Det finns placeringsregler för våtrum. Ett uttag får inte monteras var som helst. Lite förenklat gäller att ett uttag måste sitta minst 120 cm från en dusch, och minst 60 cm från en badkarskant.

Nu, du har 3 trådar. De är en svart, en blå och en gulgrön. Man kan aldrig lita på färger, färgen på en tråd ger en indikation som man kan grunda en gissning på. Men gissa duger inte, man måste veta. För att kunna göra ens en gissning behöver vi veta lite om förutsättningarna. Vad har den funnits tidigare? Satt det ett vanligt uttag som de här trådarna var inkopplade på? Eller var det en fast inkopplad tvättmaskin eller liknande?

OM det fanns ett väggutag tidigare, så är det rimligt att förutsätta att det var matat med 230V. Annars kan det vara så att du har 400V i kopplingen.

Färger:

Gulgrönt är en färg man skall använda för skyddsjord. Man får aldrig under några omständigheter använda den för något annat är skyddsjord. Och en ev. felkoppling av skyddsjord gör att allt som kopplas in i uttaget blir strömförande, med väldigt stor risk att någon dör.

Därför får man aldrig förutsätta att gulgrön verkligen är skyddsjord. Man måste verifiera det. Helst genom att följa tråden bakåt via olika kopplingsdosor till elcentralen och se att den verkligen är kopplad på jordskenan där. Det går oftast att verifiera genom en kontrollmätning också, men då behöver man veta hur man mäter på ett säkert sätt. Det har inträffat dödsfall för inte så länge sedan där någon antog att gulgrön var skyddjord, just vid en badrumsinkopplig, i det fallet var det en handdukstork. Den gick istället till en brytare i ett annat rum, så torken blev strömförande när någon tände taklampan i det rummet.

Blå ledare är normalt neutral, kallas även för nollan. Den har funktionen att leda tillbaka ström till centralen. Men blått är inte lika heligt som gulgrönt, I det här fallet skulle den kunna vara en fas av två.

Svart är en färg som använts till olika saker genom åren, under en period på 70 - 80 talet var den standard för fas, fas är ledaren som leder fram ström från centralen. Det skall vara 230V mellan fas och neutral. I modern standard är fas numera brun.

OM den blåa inte är neutral, utan en andra fas, så är det 400V mellan de två faserna. Kopplar du fel så kommer din tandbortladdare eller vad du vill koppla in att brinna upp.

Om vi nu antar att du kan verifiera att gulgrön verkligen är jord, så sakll den kopplas på jordsymbolen på kortsidan av uttaget.

Och om vi antar att du kan verfiera att svart och blå är fas och neutral, så kopplar man dem i valfri kopplingsklämma i övre resp. undre delen på bilden. Det spelar ingen roll vilken av dem som är fas eller noll. Bara man är absolut säker på att det inte är två fasledare (tänkbart om de matat ex. en äldre tvättmaskin, som går på 400V).

Det absolut viktigaste här är att säkerställa att gulgrön verkligen är skyddsjord. Och att du har en jordfelsbrytare som skyddar uttaget (Obs. det har funnits missförstånd från medlemmar i trådar här om vad en jordfelsbryttare är, det är INTE samma sak som en automatsäkring, oftast har man bara en jorfelsbrytare som skyddar all el i bostaden).
 
Redigerat:
  • Gilla
xLnT och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.