Hej!

Har en fundering över hur folk brukar fästa produkter på undertaksplattor i de fall där det inte är möjligt att skruva direkt i bärverket?

När det ska monteras t.ex. armaturer eller branddeckare på undertaksplattor brukar den "enkla" lösningen vara att hitta någon träkloss eller liknande och lägga ovanpå plattan för att skruvarna ska fästa in något.

Ibland kan det vara svårt att hitta lämplig träkloss och om det ska monteras mycket så är det även krångligt att behöva åka till ett buggvaruhus och såga till skivor m.m. för att få till en okej lösning.

Finns det någon bra produkt för detta eller hur brukar folk lösa monteringen?
 
Beror lite på vad för undertaksplattor och hur tungt som ska fästas upp. Men brukar funka fint att lägga en plyfaskiva ovanpå som är 59,5x59,5 så den rår ut över bärverket och tar tyngden där
 
  • Gilla
Müssli
  • Laddar…
C
C cpalm skrev:
Vad är det du skall montera?
Med vissa produkter följer det med en platta för det ändamålet. Armaturer och tyngre saker brukar vara pendlade från bjälklaget. Finns också särskilda skenor som fästs i bärverket. T.ex.:
[länk]
C cpalm skrev:
Vad är det du skall montera?
Med vissa produkter följer det med en platta för det ändamålet. Armaturer och tyngre saker brukar vara pendlade från bjälklaget. Finns också särskilda skenor som fästs i bärverket. T.ex.:
[länk]
Tack för svar!
Frågan är mer generellt ställd då det är en fundering jag stött på i olika sammanhang. Ett återkommande scenario har t.ex. varit att montera utanpåliggande plafonder dikt mot 60x60-plattor.

Var även utlånad till ett bygge under en period där de monterade branddetektorer på plattor. Där sprang folk runt och letade och sågade träklossar för att lösa monteringen, kände att det borde finnas en smidigare lösning :thinking:
 
Plafonder om dom ska monteras utanpåliggande så lär det finnas någon skiva eller liknande ovanpå att skruva i om det inte passar att skruva i bärverk. Typ som detektorer och liknande brukar man ta vad som finns närmast till hands. Och på byggen så är regelstumpar o sånt som är gratis o finns massor. Även lätt att skruva i en träbit.
 
Man beställer färdigkapade skivor från bygghandeln.
 
Finns även pappskivor o fästa lampan i om den är infälld med fjäder fäste på ovansidan.
 
Och så finns det färdiga fästen som man "snäpper fast" i bärverket, eller skruvar rakt in i bärverket. Det är bara fantasin som sätter gränsen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.