Hej!

Finne det någon här som har erfarenhet av att bygga i lösvirke och/eller utföra en del av arbetet själv?

Mvh Stefan
 
Japp! ;)
 

Hej!

Några kommentarer? Har det funkat bra eller är det mycket knepigt? Hur mycket valde ni att göra själva?

Byggde ni genom Småa eller efter egna/arkitektens ritningar?

Pust flämt, många frågor blir det!

Mvh Stefan ;)
 
Modulhustillverkarnas främsta argument är att deras hus byggs i en torr miljö och att lösvirkeshusen blir fuktiga eftersom de byggs under bar himmel. Det är ju sant men om man låter ett lösvirkeshus torka ut ordentligt efter det att det blivit tätt ska det inte vara något problem. Tror det är betydligt svårare att torka ut ett modulhus om det spöregnar den dagen det monteras.

Det är just torkningen av ett lösvirkeshus som man ska vara nogran med. Helst ska man nog reglera det i kontraktet så att isolering, fuktspärr och övrig inredning inte sätts in förrän det är en viss fuktkvot i byggnaden.

En skillnad mellan lösvirkeshus och modulhus är att det är mycket lättare att få en korrekt kostnadsbild på modulhusen. Med lösvirke måste du vara mycket mera nogran och hålla koll på vilka grejer som ingår i priset.
 
Naturligtvis är ju allt så mycket enklare med ett nyckelfärdigt modulhus, även om det knappast kan kallas enkelt även att bygga ett sånt med tanke på på pappersarbete och planering.
Dt beror ju också på vilken smärtgräns man har....vissa på jobbet som byggt nytt, nyckelfärdigt, har ju haft VÄLDIGT jobbigt med att välja färger och luckor och knoppar och sånt - på fullaste allvar....vad trött man man blir när man hör sånt :)

Jag bygger alltså från stomme och inåt själv, eller, jag och min fru. Vi har dessutom ritat huset. Vi har bara tagit hjälp av elektriker och rörmokare för att få den biten gjord efter konstens alla...och så behöver man deras intyg också förstås.

När man bygger som vi gör ar det viktigaste att inte ha någon tidspress. Då är det lätt att gå in i väggen...vilket är det sämsta som kan hända.
En fördel är också att kunna bo på tomten eller alldeles i närheten så man kan utnyttja kvällarna till pyssel.

Kostnadsbilden är svår att få grepp på när man bygger så här..kanske mest för att man ändrar planerna efter hand, men kanske också för att bygget tar så pass lång tid att man hinner göra riktiga tokfynd och andra reafynd på vägen. Det gäller att veta ungefär vad man kommer att behöva och slå till när läge finns. Alltid missar man något i kalkylen - men det brukar även hända när man bygger nyckelfärdigt...
Trots allt är kostnadsbilden den mest angenäma.
Vi bygger för runt 6800 kr/kvm, och då är det riktigt hög standard. Det inkluderar ALLT, inklusive pappersarbete, 120 kvm altan...allt.

Vad man måste tänka på är att inte vara rädd för att ta in proffs där det behövs, och om det behövs. Kan man inte själv få detaljerna att se ut att vara fackmannamässigt gjorda, så låt någon annan göra det - ser det inte bra ut så spelar det ingen roll hur bra kvalitet det är på materialet..
Jag ska själv ta in en murare på spisbygget.

Som sagt, man får inte ha bråttom. Vi har hållit på i ungefär ett år nu, och räknar med att flytta in om en månad. Då har vi legat i relativt hårt i perioder, men även tagit det väldigt lugnt vissa veckor. Man orkar helt enkelt inte när man har ett vanligt jobb att sköta.

Lycka till vad det än blir....hoppas du inte blev avskräckt.
Jag kan lätt säga att det här är det roligaste projektet jag har varit inblandad i!
 
Halloj igen!

Haha, kul det där med kommentaren kring "knoppar och luckor"  ;D

"KarlXII": hur gick ni till väga när det gällde ritningar och beställning av själva stommen?

Utgick ni från någon annan leverentörs ritningar och modifierade eller gjorde ni allt från början? Hur visste du/ni hur ni skulle dimensionera värme/vatten/avlopp? Tog ni hjälp av en VVS konsult?

Anlitade ni akritekt för att få till alla papper som ska in till byggnadsnämnden eller hjälpte husleverantören till med detta?

Vilken leverantör valde ni till stommen? Vad ni nöjda med det ni fick eller uppstod några större problem på vägen? Ni köpte in markarbete och grund också eller?

Antar att du/ni agerade byggherre själv eller hyrde ni in någon samordnare? Hyrde ni in någon separat kvalitetsansvarig?

Hehe många frågor blir det men himla spännande är det ;)

Mvh Stefan :)
 
KarlXII: Jag måste få fråga dig angående stommen så att jag hänger med rätt: Har ni köpt stommen av en hustillverkare eller är den byggd i lösvirke?? Jag fattade det som om det var lösvirke när jag läste ditt inlägg först, men när jag läst Stefans inlägg så verkar det som om jag uppfattat det fel...
 
Hej igen...

Marge: Vi fick hjälp med att bygga stommen, i lösvirke, av en byggfirma. 12 meters limträbalkar (ryggåstak) och sånt känns lite som överkurs ;)

Stefan: Vi är våra egna byggherrar. Vår ritning var hemgjord och en mix av intryck från ca 10 års spanade på visningar, mässor, kataloger och andra objekt. Vi köpte lite böcker i ämnet och läste på så man inte skulle göra bort sig på vissa minimimått osv.
Efter att ha gått igenom en mängd dataprogram för husritningar åkte de till slut i soporna till fördel för...MS Paint. Ganska oväntat faktiskt...jag är lite chockad själv.
Men det gick fint. Du kommer att bli överraskad över hur enkel en ritning kan vara som duger för byggnämnden.
Jag tror att det beror mycket på hur handläggaren är - jag vet vissa som räkat i händerna på småpåvar och fätt massor med bekymmer.

För dimensionering av stommen/bärande delar konspirerade jag med den erfarne byggaren. Jag får för övrigt inte säga vilken byggare det är, han håller på att få en kollaps av allt jobb och vill nu bara ha negativ reklam...vilken värld vi lever i! Vi är 100% nöjda iallafall.

Dimensionering av el och VVS...egentligen tror jag att man inte behöver oroa sig så mycket om dimensionering av de områdena om man inte bygger extremt stort.
De enda beräkningar som känns viktiga är väl egentligen vilken ampere på huvudsäkringen man ska ha, vilka uttag som behöver mer kräm och att belastningen är jämnt fördelad över faserna på elsidan, och på VVS biten: Vilken storlek och borrhålsdjup man behöver för bergvärmen och slinglängd på golvärmeslangarna.
Jo, en sak till med elen...gödsla med uttag när du ändå håller på :) Skarvdosor är så tråkiga!



 
KarlXII: Det låter som om ni bygger så som vi tänker göra! Vi skall dock inte bygga helt nytt utan vi ska bygga ut vår sommarstuga. Från 45 till ca 165 kvm, så man kan nästan kalla det nybygge ändå ;)

Vi har precis fått ritningarna så gott som klara, bara lite finjusteringar innan de skall skickas in till byggnadsnämnden. Vi tog dock hjälp av en arkitekt, men hade själva rätt klara för oss hur huset skulle se ut, så hon fick rita efter våra önskemål och bara lägga till lite bra ideér här och där. Arkitektskostnaden kommer att hamna på någonstans kring 10000 kr, men det tycker vi ändå att det är värt.

Vi har tänkt låta en byggfirma bygga stommen helt utvändigt så att säga, med isättning av fönster och dörrar och så. Sedan har vi tänkt låta en nära vän som är snickare lägga trägolv och sätta upp innertak och innerväggar, mest för att vi aldrig gjort det och tror att han gör det både snabbare och bättre. VVS och el låter vi också fackmän göra. Men ja, annars har vi tänkt vara med och göra lite jobb här och där så att säga, bland annat så ska det göras en heldel med den gamla delen (så gott som bara stommen kommer att stå kvar på den) och det har vi tänkt göra själva. Det blir nog en hel del att göra... :p .. men kul ska det bli!

Vi väntar nu på lite prisuppgifter från byggfirman så vi har inte räknat ut någon kvm-kostnad än, men vi har väl hoppats på att klara oss på 10000 kr/kvm. Det är väldigt roligt att höra att någon annan lyckats bygga för betydligt lägre summa än så!! Då finns det ju hopp om att vi ska lyckas hålla det! :D

 
Tjena boys (and girls?)

Ja precis som Marge sa, himla kul att höra att andra går i mål med husbyggen där prislappen kommer en bra bit under byggarnas modulhus. Normalt hör man ju annars hur "dyrt" det är att bygga lösvirke men jag antar att man då syftar på att snickare och hantverkare gör allt jobb.

KarlXII: Hur stort bygger ni? 1 plan eller 1/2-2 plan? Platta på mark eller torpargrund? Lät ni byggaren fixa grunden och dränering också?

Vi funderar på att bygga 1/2 plan eller 2 plan men i sten/lättbetong. Antar att detta betyder platta på mark och då blir det värmeslingor i grunden. En fundering är dock golvvärme även på plan 2. Eftersom vi tänkt att ha en del trägolv där är jag lite fundersam om hur mycket värme man "förlorar" eftersom trä isolerar bättre än klinker/sten (bör också nämna att vi planerar för bergvärme).

 Någon som har erfarenhet av värmegolv i kombination med trä/laminat golv?

 Någon som har erfarenhet av bygge av sten/lättbetong hus?
 Bör man leja bort arbetet med stomme/tak?

Erik: Hur stort byggde ni? Till vilka jobb tog ni in hantverkare?

Marge: Tog ni också hand om all dimensionering av stomme, VVS och el eller fixade arkitekten detta?

Hmmm många frågetecken men attans roligt!

Mvh Stefan  :D
 
Halloj Stefan,
Vi har inte kommit igång med bygget än, utan planerar för fullt. Arkitekten har bara tagit fram bygglovsritningar. Vi hoppas att elektrikern som vi blivit tipsade om kan hjälpa oss med lite ritningar över elen, vi har väl lite synpunkter på vart vi vill ha saker och ting där också. Samma gäller för VVS. Vi kommer förmodligen att ta den VVS firma som snickaren brukar jobba med.

När det gäller hur grund och stomme ska konstrueras så litar vi på att snickaren dimentionerar detta rätt (han har bl a byggt min sambos föräldrars hus så vi vet att han är mycket bra). Det blir förmodligen krypgrund, vi var inne på att ha platta på nya husdelarna först, men två olika snickare har övertalat oss om att krypgrund passar bäst i vårt fall, plus att vi har krypgrund på befintligt hus också. Vi ska ha vattenburen golvvärme i hela huset och det lutar åt Wirsbo's golvvärmekasetter som man lägger i bjälklagret.

Arkitekten vi anlitat är även kvalitetsansvarig och vi kommer att anlita henne till det om/när det behövs.
 
Halloj Marge!

Angående el: planerar ni att dra extra vp-rör för data-nätverk? Kan vara något att tänka på om ni ska bo länge. Vi tänker själva förbereda för detta eftersom det förmodligen är 1000 gånger lättare att göra när huset byggs än efteråt.

Angående grund: Blir det oisolerade krypgrund eller värmegrund?

Angående golvvärme: Värmekasetter verkar lämpligt om man lägger på ett träbjälklad. Vad har ni tänkt att ha ovanpå värmen? Klinker, matta eller trägolv?

Mvh Stefan  :)
 
Bara en liten kommentar. Om någon tänker gödsla med eluttag så kan det vara av värde att tänka på hur mycket de bygger ut från väggen. Annars kan det bli problem med var man ställer en bokhylla exempelvis.
 
Stefan,
Jo jag var inne på att dra nätverk (jobbar själv med IT) när vi ändå bygger, men har inte bestämt mig riktigt för hur vi ska göra än. Funderar på wireless istället faktiskt... men får se hur det blir. Ett rum är i alla fall planerat som arbets- och serverrum, ska bli gott att slippa ha datorer surrandes i sovrum eller vardagsrum! ;D

Jag förmodar att grunden blir oisolerad, men jag vet inte 100% än (JA, vi känner till de diskussioner som varit uppe angående problem med krypgrunder).

Angående golvvärmen: Vi ska ha massivt trägolv (plankor) i hela huset, förutom i hall, groventré och badrum där vi ska ha klinkers. Om jag inte har fel så läggs trägolvet direkt på golvvärmen, dvs man lägger inte några spånskivor först.


 
Angående golvvärme i överplanet så går det bra men är betydligt dyrare än radiatorer. Vattenburen golvvärme kostar ca 300 kr/m2 och vattenradiatorer 1500 kr/radiator (inklusive montage). I vårt fall så blir golvvärme dubbelt så dyrt som radiatorer så vi har därför valt radiatorer.
Man "förlorar" ingen värme på grund av att trägolv isolerar bättre än klinker däremot tar det längre tid för att värmen att sprida sig till rummet. Vid snabba temperatursvängingar så är det bättre med radiatorer eftersom det går mycket snabbare att justera temperaturen i rummet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.