Aha, där trillade poletten ned med den "utdragna" takkupan, tackar för ett mycket pedagogiskt exempel med Accent!

Det är tyvärr semestertider i kommunen nu så för vår del blir det att lugna sig en vecka innan alternativen presenteras. Dock har de hitintills varit sååå hyggliga och vi hoppas att de fortsätter på det inslagna spåret.

/byggare_c (som trots allt är glad för svenska byggregler)
 
Hej Berit.

Vi bor i Brighton men flyttar nu änteligen snart hem till Sverige!!! Vi bygger strax utanför Jönköping!

Alla länder har plus o minus men när det gäller familjeliv o bostadsstandard/möjligheter är Sverige nog nästintill oslagbart!!!

Har rest mkt över i stort sett hela Europa och det enda jag kommer att klaga på är nog vädret hemma (OBS! gör det i England &).

Skatterna har jag lovat att sluta o klaga på, för vi får trots allt en del tillbaka mot andra länder, även om Sverige trots allt kan o behöver snäppa upp sig lite!

getbig
 
Det gick inte den här gången heller. Vi har en takkupa, och den är för hög. Vi blir nog kvar i London.

Berit
 
Usch vad tråkigt, vilka jobbiga byråkrater >:(
Hoppas ni får ihop det så småningom, Berit!
Vår bygglovansökan skickas in nu i dagarna, det kommer att bli en lång väntan på besked.
 
Hej alla,

Vi bor i ett äldre hus i ett planområde som tillåter 11/2-planshus högst fem meter höga och med tillämpning av 70cm-regeln. Huset har en förfärligt ful tillbyggnad som vår arkitekt snyggade till i samband med att hon ritade på de utbyggnader vi behöver göra för att få plats i huset. Bygglovsarkitekten på kommunen gillade skarpt det som vår arkitekt ritat, trots att förslaget överskred både maximal bygghöjd och 70-cm-regeln. Enligt BL-arkitekten OK:ade hon övertrampen tack vare att ombyggnaden skulle återge huset dess ursprungliga karaktär och att alla andra äldre hus här i kvarteret också överskridit dessa mått. (När stadsplanen reviderades någon gång på 70-talet skrev man alltså in begränsningar som gjorde att de flesta husen direkt fick planavvikelser, att stadsbyggnadskontor gör så är tydligen inte ovanligt.)

För vår del var ju detta toppen, men en enda sketen granne har motsatt sig bygglovet med hänvisning till planöverskridandena. BL-arkitekten kan inte garantera att han inte skulle kunna vinna i högre instans, så vi vet inte om vi vågar gå vidare. (Att han lät rita sin egen kåk med precis samma överträdelser lär ju inte högre instans ta någon hänsyn till, tyvärr).

Hursomhelst, det jag vill säga med detta är att det kan löna sig att undersöka om andra hus i kvarteren har avvikelser, ty det kan få BL-arkitekter att godkänna. Och så var det skoj att få säga "kan vi inte rita dit ett valmat tak, då" på planeringsmötet med BL-arkitekten och vår arkitekt; de mådde så illa av tanken att de hade svårt att finna orden, bägge två.
 
Hurra

Bygglovet kom i posten i lördags! Och takkupan fick vi ha kvar, så vi kan fortfarande stå upp i badrummet.

Kanske blir det ett hus till sist.

Berit
 
Lysande!
Go Berit Go! :)
 
Till varje detalplan finns dels en karta, dels en s.k. beskrivning. Båda är juridiskt bindande. Tyvärr skickas inte så ofta beskrivningen ut tillsammans med kartan. I beskrivningen bör stå avsikten med detaljplanens utformning. Exempelvis att man vill hålla nere hushöjderna, eller att det skall se ut som små hus längs gatan eller att området skall se ut som traditionell skärgårdsbebyggelse eller radby eller vad det nu kan vara. Om avsikten är att hålla nere hushöjderna, kan man ha hur mycket takkupa man vill, men är avsikten att huset skall se litet ut eller se ut som ett enplanshus, tillåts nog inte varken takkupa eller förhöjt väggliv. Är avsikten att det skall se ut som traditionell lantbebyggelse tillåts nog stora verandor och utbyggnader ovanpå dem.

Tyvärr är många detaljplaner slarvigt gjorda och då står varken avsikten med planens utformning eller några restriktioner avseende höjd på utfyllnadsmassor osv. Dessutom tror jag att bygglovsreglerna tolkas olika i varje kommun i Sverige.
 
Sent omsider, men i alla fall: GRATTIS Berit! Måste kännas underbart.
Själva väntar vi nervöst på vad kommunen ska tycka om vår bygglovansökan.
 
Jaha, så var det då vår tur att stångas med myndigheterna.
Bygglovhandläggaren hade en rad synpunkter på vår ansökan, framförallt husets placering på tomten och takkuporna. Vad gäller placeringen på tomten var det vi som missat. Ena gaveln på huset har vi lagt längs prickmarksgränsen. Denna prickmark ut mot en cykelstig var 3 m, jag trodde att prickmarken "trumfade" de generella 4,5 m till tomtgräns som gäller annars. Så var inte fallet visade det sig.
Takkuporna var däremot ett större problem för oss. Invändigt behöver vi dem, och tar man bort dem eller justerar måtten blir stilen på huset inte densamma. Dessutom tyckte han vi skulle ha balkongen på baksidan istället, så att entren skulle bli mer markerad (??) Igår var jag och min man och diskuterade saken med handläggaren på kommunen. Vi öppnade med en väldigt försiktig och lågmäld attityd. Nu hade vi sån himla tur att häromveckan monterade de upp stommen till ett hus med TVÅ STORA KUPOR på tomten bredvid vår. Eftersom husleverantören var samma som vi har, såg vi till att få ritningarna. Vi kunde konstatera att byggnadshöjden på deras kupor var exakt samma som på våra :D. När bygglovhandläggaren totalsågat våra kupor halade vi fram grannens ritningar. Det gjorde susen kan jag säga ;D. Efter en massa kollande och mätande mumlande han att kanske det kunde fås till en "mindre avvikelse" trots allt. Skillnaden var att grannen har 45-gradigt tak och vi 35-gradigt, och kuporna ser ju större ut på ett mindre tak. Efter diverse diskuterande, argumenterande och skämtande (stämningen var trots allt god) sa han "Jag vill inte pressa er. Ge mig 2 veckor så ska jag se vad jag kan göra" Detta visade sig gälla även husets placering! Jag vet inte hur grannens bygglov lyckades slinka igenom, dessutom utan krångel, men det är värt mycket för oss.
Det förhöjda vägglivet diskuterades aldrig överhuvudtaget, och jag bet mig i tungan flera gånger för att inte föra det på tal i onödan. Däremot kastades det in en protest mot takfoten precis i sluttampen. Den skulle vara högst 50 cm enligt handläggaren, vår var nog 70. Skit samma tänkte vi, bara vi får behålla takkuporna och vägglivet. Än så länge inget beviljande av bygglovet, men det kändes onekligen som ett stort fall framåt. Så nu håller vi tummarna ett par veckor till.

 
Toppen Vilma! Om ni absolut vill ha huset nära cykelvägen kan ni det: med ett skriftligt medgivande från grannen, dvs den som äger cykelvägen (kommunen?, men begär inte intyget från bygglovshandläggaren, utan från gatukontoret eller mark- och exploateringskontoret).
 
Det är inte kritiskt med husplaceringen. Men huset är långt och tomten smal (men lång), så flyttar vi in huset får vi flytta fram garaget och korta uppfarten. Dessutom ligger cykelstigen rakt i norr, så för oss är det "död" yta på den sidan. Vårt golv hamnar 90 cm över cykelstigens nivå, så det borde vara OK med fönster på den gaveln utan alltför stor insyn.
Intyg från gatukontoret var ju ett smart drag Lilla vargen! Problemet är nog i så fall grannen på andra sidan cykelstigen (de med dubbla takkupor...), deras hus ligger vridet 90 grader mot vårt. De får vår gavel mitt framför sitt hus, på sin sydsida dessutom.
De får åtminstone ett vackert hus att titta på ;)
 
Vilma: Vi fick tillstånd att bygga en meter (eller två kanske det var) inpå prickad mark, men vi behövde samtliga grannars skriftliga medgivande.

Kör hårt

Berit
 
JAAAAAAAA bygglov! ;D ;D ;D ;D ;D
Äntligen. Både husets placering och kuporna fick vi behålla! Takfoten måste vi minska, men det gör vi så gärna så :) Men klåparna på kommunen har uppenbarligen bara bett om godkännande hos "fel" granne, den som blir minst berörd... Vi ska åka ut till de på andra sidan och lämna ritningarna till dem också, så de har en chans att se hur det blir. Mest för grannsämjans skull. Har redan pratat med dem en gång, och de verkade inte vilja protestera mot något.
Oj så skönt det känns. Har firat med dyrt gott vin och väldigt god single malt ;D ;D
 
Grattis Vilma! Känner igen känslan.
/Berit
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.