Vad gäller för regler om man vill installera en öppen spis, typ Contura 550 i en vinkeldel där takhöjden är mycket lägre än övriga huset (ca 3,5 - 4 m till nock) ? Måste skorsstenen ha en viss minimihöjd och/eller måste den sticka över den högsta delen på huset? Antar också att det krävs en viss minimihöjd på skorsstenen för att man ska få ut optimal effekt?
 
Det bästa är nog att ta kontakt med din lokala sotare eftersom han i slutändan måste godkänna installationen.
 
Vi skall ha kaminen i den lägre delen av ett pulpettak med öppet i nock, skorstenen skall vara 1 meter högre än högsta nock. Vi har fått klartecken på det och skorstenen sticker då antingen rakt upp genom taket och blir stagad, eller så drar man en kanal längs innertaket till högsta möjliga punkt innan den går igenom taket, denna sista variant blir inte optimal men det funkar det med enligt husbyggaren som kollat med sotare
 
Enligt Boverkets Byggregler bör skostenen mynna 1 meter ovan takets högsta punkt. Detta "bör" är väldigt starkt och i princip ett "skall". Hör med byggnadsnämnden om du kan få dispens (om du nu absolut måste ha skorstenen lägre).

För att få drag i skorstenen och därmed en god förbränning bör den vara minst 4 meter från att den lämnar kaminen.

Kolla även: http://www.byggahus.se/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=VVS;action=display;num=1123009197

Edit: la till en länk
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.