Hej,

Vi har köpt en fastighet med ett läge och en utsikt som vi tycker väldigt mycket om. På fastigheten står ett litet hus och ett isolerat garage uppförda 1998. Huset är väl en 20-tals pastisch, har en byggnadsyta om ca 50 kvm och en bostadsyta om ca 62 kvm, fördelade på ett plan och ett loft. Takhöjden på nedervåningen är 2,4 m och på övervåningen ca 2,2 m i mitten respektive ca 0,7 m intill vägg. Kök, badrum och övriga ytskikt är i original.

Från husets baksida har vi utsikt mot vatten, men allra bäst är den såklart från övervåningen.

Huset har 3-glasfönster, står på en krypgrund (i bra skick enligt besiktningsmannen) och värms upp med direktverkande el (det finns elslingor i samtliga golv och radiatorer på nedervåningen samt radiatorer på övervåningen).

Fastighetens storlek är ca 960 kvm och är relativt plan där hus och garage är placerade. Dock finns vissa nivåskillnader mellan kvartersgatan, garaget, huset, trädgården och gräsytorna).

Byggrätten, som tillkom med detaljplanen 2015, medger en huvudbyggnad med en byggnadsyta om 125 kvm och en total-/nockhöjd om 6 meter (dvs. exkl. skorsten och dylikt, dock ca 6,2 meter med prejudicerande dispens) respektive komplementbyggnader med en sammanlagd byggnadsyta om 30 kvm och en total-/nockhöjd om 3 meter). Vi kan även tillämpa Attefallsreglerna (ex. Bolundare). Huvudbyggnad ska placeras minst 4 meter från grannar och komplementbyggnader minst 2 meter från grannar.

Vi är 5 personer i familjen som ska inrymmas i huset. Våra grundläggande önskemål är att optimera takhöjderna inomhus (taklyft?), tillvarata utsikten mot vattnet, insynsskydd från gata och intilliggande grannar, inrymma 4 sovrum och ett gästrum/kontor. Det skulle även vara bra med en Bolundare på sikt.

Nästa steg för oss är att anlita en arkitekt. Men först vill vi veta vilken väg vi ska/bör ta. Vårt dilemma är dock att vi inte kan bestämma oss för om vi ska/bör bygga till det befintliga huset eller riva det befintliga huset och bygga nytt?

Vi vill göra det som är lämpligast utifrån från våra behov men som också förvaltar fastighetens egenskaper på bästa sätt. Dessutom ska det vara lämpligt ur ett långsiktigt och värdemässigt perspektiv.

Stilmässigt gillar vi både klassiska, lantliga hus, och moderna kubistiska gestaltningar med stora fönster. Budgetmässigt måste vi nog bygga till och renovera i etapper medan en nybyggnation lär få vänta lite på framtiden.

Vad är era kloka tankar om vårt projekt? Vad tror ni är lämpligast utifrån dessa förutsättningar? Vi tar väldigt tacksamt emot råd och tips på tillbyggnader.

Bifogar en bild på huset, kartutdrag och bygglovsritningarna.

Stort tack på förhand!
 
  • Tvåvånings trähus målat i grönt med rött tak och vit snickeridetaljer, omgivet av en grusgång och natur.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Bygglovsritningar av ett hus med markerade mått och planlösning för både huvudbyggnad och komplementbyggnad.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Arkitektritningar av ett hus med utsikter från fyra olika sidor, märkt med föreslagna tillbyggnader.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Svartvit karta med fastighetsgränser, höjdkurvor, samt hus och garage markerade.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Kartutdrag som visar ett fastighetsområde markerat med gult, byggnader och höjdkurvor.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Riv och bygg nytt. Då blir det som ni vill. Ofta blir ytan svår att optimera med en tillbyggnad. Det bli trotts allt ett litet hus till 5 personer. Dessutom är det oftast ekonomiskt fördelaktigare att bygga nytt, tillbyggnad blir oftare dyrare än planerat.
 
  • Gilla
Workingclasshero
  • Laddar…
Några bilder mm kom inte med tyvärr.
 
Jonatan79 Jonatan79 skrev:
Några bilder mm kom inte med tyvärr.
Nu ska de vara uppladdade.
 
Väldigt vackert och mysigt hus, hur är skicket invändigt och utvändigt? En arkitekt kommer troligtvis kunna hitta utmärkta lösningar om ni väljer att behålla huset. Det blir ju mer personligt och häftigare att spara det gamla.
 
  • Gilla
Sara Samuelsson och 2 till
  • Laddar…
Bevara och ta hjälp av en arkitekt som kan hjälpa er med lösningar efter era behov och även få till det estetiska. Ert hus blir unikt och får mer personlighet än ett nytt intetsägande kataloghus.
 
Det där är ju supercharmigt! Bygg till med ett mörkgrått fyrkantigt torn med platt tak och rejält med överhäng så kan en arkitekt få in både nytt och hårt samt en charmig kombination för det äldre.
 
  • Gilla
MetteKson
  • Laddar…
Super charmigt ja! Jag som arkitekt hade alla dagar i veckan sagt bevara OM det var från 20-talet eller ett hus med en volym som enkelt kan byggas på. Men ett hus byggt 1998 i denna stil. Låg takhöjd, direktverkande el och redan massa kupor etc. Jag säger RIV och bygg nytt. Spara fönster, panel, dörrar etc etc till en framtida bolundare.
 
Tack för all input så här långt! Det är just det här med takhöjden på övervåningen som gäckar oss. Vi tycker också att huset har sin charm, men inser också fördelarna med att bygga ett nytt, skräddarsytt hus. På sista raden verkar det kunna bli billigare att bygga nytt, men utgiftstrappan lär också bli mycket brantare till en början.

Om vi ska bygga om och renovera skulle vi helst byta och höja taket för att få loss mer boyta på övervåningen. Men det verkar kosta en hel del, och frågan är vilket typ av tak vi ska byta till? Alternativet är kanske att leva med den låga takhöjden i den befintliga byggnaden och sänka golv-/marknivån i den nya delen (med nivåskillnad inomhus).

(Att spara delar av det befintliga huset till en Bolundare är helt klart intressant om det blir ett nybygge.)

Fler tankar och förslag?
 
Sparar du huset så behåll höjderna som det är och låt det bli en trapoa till det nya. Ska du börja justera med taklyft är det bättre att riva och göra om från början.

Jag föreslår alltså en separat tillbyggnad i egen fristående kropp som man ansluter med en liten gång?
 
Tack! Vad säger arkitekterna? Går det ens att bevara stilen med nytt låglutande tak som ger en ordentlig/normal takhöjd på den befintliga övervåningen? Kan det bli estetiskt bra till eller blir det bara någon märklig blandning?

Eller behöver vi konvertera huset till en modern volym (med andra exteriöra anpassningar) för att få ordentlig takhöjd på den befintliga övervåningen?
 
För att få in fyra vettiga sovrum på ovanvåningen får ni nog ha ett väldigt flackt tak. Alternativt bygg ut alla gavlar så huset blir som ett kors med ett sovrum o varje gavel. Går säkert bevara stilen om man vill det. Men detta kostar nog mer än det smakar.

Skulle uppskatta att ni behöver minst 80kvm för en ”tillgänglig” entrévåning. Skulle rekommendera iaf 100kvm.
Därför tror jag också det kan bli svårt att få bygglov.
-Utbyggnad nästan lika stor som befintlig byggnad.
-nockhöjd högre än befintlig byggnad (alternativt spränga?)
-En annan byggnadshöjd är befintlig byggnad.

Tror ni ”förstör” mer om ni bevarar den befintliga och bygger massa tillbyggnader än om ni bygger ett nytt bra hus som passar er och tomten.
Alternativt köpa en tomt med ett hus som passar vad ni vill ha.

Jag säger vad jag tycker, finns säkert massa andra arkitekter som tycker helt tvärtom.
 
  • Gilla
Dr Jumping Jack
  • Laddar…
Kan ni behålla det gamla huset och bygga ett helt nytt fristående större boningshus? Det gamla kan då användas som gäststuga, kontor, förvaring, bostad för äldre barn.

Eftersom det är krypgrund antar jag att det går att flytta.

Men tomten kanske ör lite liten för detta?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.