Hej!
Jag har ett fint gammalt runt bord i björk-fanér från 50-talet som tyvärr har fått några repor och märken (vit fläck och små "hål" i fanéren). Jag skulle gärna vilja ge bordet en uppfräschning och dölja märkena. Förhoppningsvis kan ni ge lite råd och tips till en oerfaren.

Tanken är att göra bordet ljusare och skulle helst ha kvar så man kan se trästrukturen om det vore möjligt. Har läst att exempelvis hårdvax kan användas för att dölja repor, men vill undvika att de framhävs mer om man oljar/betsar/laserar bordet i en ljusare nyans. Annars kan man ju även spackla och måla bordet helt vitt. Är det något man kan göra själv och få ett bra resultat eller är det bättre att lämna in och låta det sprutlackeras vit?

Fanéren är 2 mm tjock. Kan man våga sig på att slipa det försiktigt eller finns det stor risk att man får limfläckar som syns? Iläggsskivorna har även en ljusare nyans vilket jag helst skulle vilja jämna ut så gott det går. Bifogat finns bilder på bordet och märkena. Tack för hjälpen!
 
  • Närbild på rund bordsskiva i björkfanér med repor och en vit fläck, från 50-talet.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Närbild på 50-tals bord i björkfanér med synliga repor och färgskiftningar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Skulle nog säga att om du slipar med jättefint 220 eller högre, samt ser till att göra det över hela ytan systematiskt så kan du nog få bort märken och reporna. Men frågan är det lackat? Så kommer du förbruka en j*vla massa sandpapper. Bättre att försöka skrapa bort detta. (Se sista länken)

Där fanéren har hål, så kan det blir lite svårt. Man kan göra avancerat och få tag på Ny björkfanéer och skära ut och limma in bitar. Alternativt byta helt och hållet.

Finns tidigare trådare som berör uppfräschning av fanér.
Se https://www.byggahus.se/forum/threads/fanerskador-pa-gammalt-skrivbord.110178/

https://www.byggahus.se/forum/threads/slipa-ek-faner.153288/
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.