Våra inbyggda garderober från 1966 har sett sina bästa dagar. Stommarna är slitna, luckorna behöver målas och få nya beslag för att hålla dem stängda, skåpen luktar gammalt, inredningen består av en blandning av hudda hyllplan, tröga trälådor och trådkorgssystem av olika modell. Kort sagt dags att byta.

Jag har kikat på Ikeas Pax som många väljer att bygga in. Höjden 236 cm är perfekt men bredderna på 50, 75 och 100 cm gör att jag inte kan utnyttja hela utrymmet (2 rum med 2,6 meter garderob och ett med 3,2 meter). Finns det några andra leverantörer av garderober som lämpar sig för inbyggnad och har mått som passar eller säljer måttanpassat?
 
BirgitS
Om du kan tänka dig skjutdörrar så går det ju att sätta upp ett förvaringssystem baserat på konsoler t.ex. Elfas för då blir det lättare att utnyttja hela bredden. Eller att du har typ 2 st 1 m breda PAX och sen fixar du själv 60 cm klädstång med en hylla ovanför på sidan av.

Sen kanske kökstillverkare för måttbeställda kök kan tänka sig att göra måttbeställda högskåp för annan förvaring, eller förstås låta en snickare göra något.
 
Vi vill inte ha skjutdörrar. Någon som har en känsla för vad måttbeställda skåp skulle kosta?
 
Enklast är att köra Ikea och täcka gliporna med en passbit eller liknande.
 
  • Gilla
optimum och 2 till
  • Laddar…
Ja, det är helt klart enklast – och billigast – med Pax, men jag vill ogärna offra 10 cm i två rum och 20 cm i det tredje. Är också osäker på Pax kvalitet. Bygger jag in vill jag att det ska hålla i några decennier.
 
Vi byggde nyss in två IKEA Platsa, de finns i bredder om 60 & 80. Höjden är 180 om jag minns rätt, men går att lägga till överskåp som är 40 höga.
 
tommib
Du kan också titta lite på ikeas köksskåp, de går att använda till annat än kök och finns i fler varianter än Pax.

Platsbyggt av solitt trä håller säkert bättre och är snyggare men priset är därefter.

Jag tror inte att ett par decennier hållbarhet är några problem för Pax vid normal användning.
 
  • Gilla
Starktessan
  • Laddar…
Vill du ha god kvalitet, precisa mått och är villig att betala för det så är det väl ett snickeri i form av "vi platsbygger kök och garderobslösningar" du vill prata med.

Själva valde vi att snåla på den fronten (för stunden i alla fall) och platsbyggde Pax. Visst tappade vi kanske 50cm totalt sett, men å andra sidan är det skönt att garderobsdörrarna inte är dikt an mot väggen och slår i där när man öppnar.
 
Vi är också på gång och ska göra platsbyggda garderober i en klädkammare. Vi kommer att utgå från Pax och anpassa bredden på några stommar. Det är lite pyssel men om man ställer det mot kostnaden för specialdimensioner är det inte så farligt.
 
Med Pax kan jag få stommar, inredning och dörrar till samtliga tre rum för ca 30 tusen. Med Ikeas köksstommar Metod blir det några tusen dyrare, men stommarna känns stabilare och jag gillar att jag kan göra nederdelen av några skåp med synliga lådor. Med Pax hamnar lådorna alltid bakom dörren. Känns dessutom som högre kvalitet i Metod-lådorna.

Jag inser att det är svårt att hitta något som matchar Ikeas pris/prestanda-förhållande, men är ändå nyfiken på vad jag skulle kunna få om jag säger 50 000 kr för de tre garderobsväggarna (2x2,60m + 1x3,20m)? Finns det någon annan leverantör som kan komma ifråga och vad har de i så fall för fördelar gentemot Ikea?
 
Kolla på Hth
 
Men PAX har ju inte några vettiga bredder, trådbackar passar bra i 60 cm garderober inte i 75.

Protte
 
Om man går på "vanliga" garderober så använd till 2,6 m rummen 3 st 60 cm och en 80 cm.
Till 3,2 m blir det 4 st 60 cm och en 80. Men det måste vara lite luft till väggarna så handtaget/knoppen inte hindrar att dörren går upp 90 grader så man kan dra ut en trådback/låda.

Priset för 60 cm kökshögskåp är 699. 10 st stommar kostar 7000.
80 cm stommar hittar jag inte hos IKEA men det finns fler leverantörer.
Dörrar tillkommer.
Det finns något som kallades paketgarderober då ingår dörren.

Tänk också på att garderoben ska gå att resa utan att ta i taket, det är diagonalen på garderoben som måste vara mindre än takhöjden. Men det kan gå att skruva ihop den stående på plats.

Protte
 
raveper raveper skrev:
Kolla på Hth
Hth har inga skåp i som är tillräckligt höga. Åtminstone inte i gör-det-själv-sortimentet.
 
  • Gilla
Hamparaffe
  • Laddar…
MrJay
prototypen prototypen skrev:
Tänk också på att garderoben ska gå att resa utan att ta i taket, det är diagonalen på garderoben som måste vara mindre än takhöjden. Men det kan gå att skruva ihop den stående på plats.
Det går att skruva ihop den stående på plats och är vanligen så man gör.
 
  • Gilla
mgranbom
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.