B
Hej!

Har ett hus från ´65, utbyggt ´72, med krypgrund. På ena sidan huset är det inte alls långt mellan marken och syllen, kanske drygt 1 decimeter. Dessutom är där mycket vegetation som nu ska bort. Tror inte det någonsin har gjorts någon dränering där, i alla fall inte på mycket länge. Det är även fuktigt i krypgrunden.

Det jag undrar är hur detta skulle kunna påverka själva grunden. Alltså om det är för fuktigt att det kan tränga in i grundmuren och frostspränga. Hur stor är chansen att jag kommer behöva göra något för att åtgärda grunden på sikt?

Och klara man sig utan att dränera möjligtvis? Räcker det kanske med att lägga lite dräneringsgrus längs med huset?

Tack på förhand!
 
Man brukar inte dränera en krypgrund. Däremot är det bra att se till att inte marken lutar mot huset, att vattnet från stuprören leds bort och att det inte växer saker för nära grunden.
 
  • Gilla
Dr Jumping Jack och 1 till
  • Laddar…
B
Jaha, varför gör man inte det?

Och det finns alltså ingen risk att grundmuren vittrar med tiden?
 
Alla murar vittrar med tiden.
 
B
Vad kan man göra för att undvika det då?
 
Det är väl normalt att man dränerar även krypgrunder och torpargrunder? Det kritiska är om luftfuktigheten är för hög inne i krypgrunden, så att man får mögelpåväxt på träreglar under huset. Långvarig luftfuktighet över 65-70 % är inte bra, särskillt inte över 70 % relativ luftfuktighet i flera månader i rad. Du borde kanske börja med att installera en luftfuktighetsmätare? Är det en gjuten betongmur eller lecablock? Betongmur betyder stabliare, alltså lättare att gräva kring.

Man dränerar genom att gräva så nära husgrunden som praktiskt möjligt (utan att äventyra hållfastheten hos grundmuren). Är det en gjuten mur, så kan man ju gräva intill grunden så att den friläggs, lite djupare än den nedersta kanten, sedan lägger lägger man ner filterduk, dräneringsrör i botten av dräneringsdiket och fyller upp med makadam. Det är ett ganska stort projekt, som man dock kan göra själv.
 
B
Precis, ett ganska stort projekt. Det var därför jag var lite nyfiken på om det gick att skippa den delen utan att ha allt för dåligt samvete? En avfuktare ska givetvis också in.
 
Det viktiga är att se till att ytvatten leds bort. Dränering kan göra nytta om du har högt grundvatten och fuktig mark i största allmänhet.

Vilka fler åtgärder än att sätta in en avfuktare har du tänkt? Är fuktigheten mätt över en hel säsong?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.