Vi köpte vår från diplomatdörrar. www.diplomatdorrar.se. tänk bara på att en pardörr kan vara ganska smal när man bara öppnar gångdörren så vi köpte deras assymetriska.
 
Totte_S
Jag hoppar på tråden apropå styrman 1s kommentar om bredden; vad är funktionellt mått på gångdörren i en pardörr? Det verkar som att 15 är en vanlig bredd, men hur bred är då gångdörren/den andra på en assymetrisk (vanligtvis då alltså) 80/70 eller?
Du som har en parytterdörr, vilket mått har du och vad anser du är en lagom bredd?

Till UNL vill jag säga att du helt klart skall leta efter beg parytterdörrar om du har ett äldre hus som det passar på. Om ytterdörren inte är heltät går det faktiskt att montera tätare innerdörrar som man stänger till på vintern om det drar. Att göra dörrkarmar är inget svårt jobb för den som kan, så det kostar nog ingen förmögenhet att låta ett mindre snickeri göra karmar till ditt fynd från blocket. Det viktigaste med gamla dörrar är att dörrbladen inte är skeva och att träet är friskt. Helst vill man väl ha med originalbeslagen oxå. Det går för det mesta att montera in ett nytt säkrare tillhållarlås även i en gammal dörr och ändå behålla originallåset. Med eget målarjobb går det garanterat att få det billigare att köpa beg. än ny parytterdörrar även om du monterar lås och beställer karm.
 
karmyttermått hemma hos oss är 160. gångdörrsöppning ungefär 80 och andra dörrbladet ca 71 i öppningsmått. räcker bra när man kommer med matkassar. ska större saker in så öppnas ju båda. som jämförelse så är en vanlig innerdörr 82cm i öppningen.
En dörr med karmyttermått på 150 har totalöppning på ungefär 140 och delat på mitten blir det 70cm eller assymetriskt 75 resp. 65.
70 är väldigt snålt att komma genom.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.