M
Minskad åtgång var nog en väldigt stor faktor - den sågade ytan suger i sig betydligt mer olja / färg.
 
M
Hade inte heller brytt mig om att takfoten är sågad förresten, kör på med hyvlat på resten :)
 
Handlar mycket om utseende också. Man hade hyvlat virke delvis för att man kunde; linoljefärgen fäster bra även på den hyvlade ytan och ger en slät, glansig yta, det ser helt enkelt väldigt lyxigt ut med den tidens mått.

Detta kommer från en tid när de flesta bostäder och ekonomibyggnader var antingen timrade, eller, om de var nyare, fasad av sågad plank. Sågningen var ofta grov pga hur den tidens sågverk fungerade (och dessutom en förutsättning för att slamfärgen skulle fästa ordentligt).

Att ha hyvlad fasad var en statussymbol, man hade haft pengarna att ha snickarna stå och hyvla det sågade virket för hand. Sedan med industrialismen kom maskinhyvlarna och det blev åtskilligt billigare med hyvlat virke, och givetvis vill flera ha en så snygg fasad som möjligt.
 
  • Gilla
heimlaga och 1 till
  • Laddar…
M Moltas skrev:
Eftersom det blev så bråttom att få fram virket slutade det med att vi köpte vanligt sågat virke, var kräsna när vi valde brädorna och vände helt enkelt på dom och satte baksidan utåt. Resultatet har blivit jättebra! Förra året satte vi upp lite fasad och tänkte då inte på att brädorna ska vara hyvlade. Det blir väldigt stor skillnad faktiskt och det är en dröm att måla linoljefärgen på den hyvalde ytan istället för den sågade. Vi kommer att byta de sågade brädorna till hyvlade.
Tack för alla tips och råd!
Tjena @Moltas, hur blev det med din panel såhär 11 år senare? Fortfarande bra resultat?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.