Vi renoverar vårt hus från 1923. En del av fasaden behöver bytas då takplåten på en utbyggnad behöver läggas om. Visar sig att den panelen som ska bort är slagen direkt på orginalfasaden med bara vindpapp emellan, dvs ingen luftspalt. När man river gammal fasad (som ofta är av kärnvirke) ska man då spika den nya fasaden med luftspalt eller kan man strunta i detta? Ny fasad är ju inte kärnvirke.

Tacksam om ngn kan ge ett gott tips!
 
Spännande! Vi har hittat precis lika i vårat hus från 1918.
Det är gammal liggande panel, vindpapp och ny stående panel (kärnvirke) med smal lockläkt. Ingen större luftspalt, utan endast kanske ett par mm här och där.
Det är slaget ganska glest med spikrader vilket skapar en glipa på ett par mm mot vindpappen.

Vi har bytt ut den liggande panelen på ovandelen av huset och slagit på en luftspalt (vi tänkte att det inte kunde skada) men nedre delen av huset tänkte vi bara byta lockläkt på.

Vi fick byta ut delar av ett par plankor nedtill, och den gamla liggande fasaden bakom ser okej ut och vindpappen är lite torr men håller ihop och vi har lagt ny där vi bytt plankor.

Vi vill ogärna bryta bort och byta ut allt fint virke, utan vi tänkte nog behålla det som det är satt.
Fasaden blev målad med akrylatfärg på 60-70 talet och har hållt sig i toppskick i övrigt (förutom där förra ägaren satte rosor på fasaden), så den lär ju hålla i 30 år till med samma behandling tänker vi! Är det helknas att tänka så? jag är väldigt nyfiken på svaren du får här i tråden. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.