Hej!
Behöver input om huruvida en skall använda fuktspärr under eller över den gjutna betongplattan?
Vi skall gjuta en betongplatta i en tillbyggnad som kommer att bli ett andra vardagsrum och sitter ihop med huset. Tanken är att vi skall ha trägolv och ingen golvvärme. Vi kan eventuellt även tänka oss heltäckningsmatta som innergolv.

Vi har fått olika råd angående OM fuktspärr skall användas och isåfall VAR det lagret skall ligga.

Förnuvarande ser lagrena ut såhär: Makadamlager, fuktspärr (plast), isolering cellplast, armering samt betongplatta.

Enligt vår research så står det i stort sett överallt online att väljer vi ett trägolv behöver vi lägga plast under trägolvet, dvs ovanpå betongplattan. Det innebär då att det blir två lager plast, en på marken samt en ovanpå betongen. Då är frågan - är det lämpligt med tanke på att betongen inte kan andas mellan två lager plast, så var tar fukten vägen?
Det andra alternativet är att vi inte lägger plast under trägolvet, hur länge bör vi vänta innan vi kan lägga trägolv för att säkerställa att betongen torkat ut?

Om vi istället väljer att lägga heltäckningsmatta - hur länge bör vi vänta innan vi lägger den för att säkerställa att betongen torkat ut? Är det typiskt ett material som andas till skillnad från trägolv?

Vi behöver er input på om det är bra att lägga fuktspärren ovan på makadamlagret? Är det korrekt från byggstandard? Vad är konskekvenserna av det?

Tusen tack för all hjälp och input! Det råder delade meningar och vi behöver all hjälp vi kan få...

Trevlig dag!
 
Plasten under betongen är inte för fukten, den har man för att hindra radon. Makadamen stoppar fukten då det är ett kapillärbrytande skikt.

Ni måste ha plast under trägolvet, inga problem med dubbla lager.
 
  • Gilla
Bunkan21833
  • Laddar…
Tusen tack för svaret! Det känns betryggande.

I din erfarenhet - Ca hur lång tid tar det för en 10cm betongplatta att torka? Vad är förväntad torktid?


H huggan skrev:
Plasten under betongen är inte för fukten, den har man för att hindra radon. Makadamen stoppar fukten då det är ett kapillärbrytande skikt.

Ni måste ha plast under trägolvet, inga problem med dubbla lager.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.