Y
Städade garaget och reagerade på fint trädamm och små hål på gamla snickarbänken.

Är det risk att dessa larver (?) sprider sig till byggnaden i övrigt, så jag bör slänga bänken eller brukar dessa jur hålla sig till det objekt dom börjat gnaga på?
 
Är byggnaden uppvärmd är det ingen fara.
Annars om du tar in bänken i ett fulluppvärmt utrymme och låter den stå åtminstone ett år där så torkar virket så att trägnagarna inte kan överleva pga att virket är för torrt.

Mkt möjligt att de föredrar att lägga sina egna ägg i framtiden där de växte upp, men det finns ju ingen garanti att det fungerar 100%.

Å andra sidan, om det är en äldre ouppvärmd byggnad så är det ganska sannolikt att de små trägnagarna finns lite överallt i byggnadens trävirke.
 
Den vanliga sortens möbelmask trivs bara i halvvarma litet fuktiga utrymmen som i garage och nere vid golvet i gamla tiders golvkalla stugor.

Tar du in snickarbänken i en modernt uppvärmd bostad över vintern så dör de. Likaså om du ställer den i ett helt ouppvärmt utrymme över vintern.
Det finns alltså inga skäl att kasta bort snickarbänken och sätta tre veckors heltidsarbete på att snickra en ny bara för litet möbelmask

Det här förutsätter ju att det inte är husbock eller dödsur som du har i snickarbänken. I så fall är det bäst att förgifta dem.
 
Staffans2000
Pensla den med fotogen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.