Rensade bort ett övervuxet planteringsland som låg bakom garaget i höstas och nu i vår sådde vi frön. Nu ligger landet ända in mot sockeln, ovan är fasaden klädd med tegel. Takfot som sticker ut så att regnet inte når cirka 3-4 dm från väggen sett.

Nu är den ytan oplanterad, dels då regn inte når dit och dels då det lär vara olämpligt att stå och vattna så nära väggen att det skulle spruta direkt på sockeln. Själva landet sträcker sig cirkus 105 cm ut från väggen så det blir rätt bökigt att t.ex. rensa ogräs och i övrigt sköta om landet med skyddsnät mot djur osv.

Tänkte som förslag lägga stenplattor där mot väggen men är osäker på hur stora som vore lämpligt ur praktisk och estetisk synvinkel.

35 x 35 cm verkar vara en "vanlig" storlek, sen finns det ju halvor, 17,5 x 35 cm. En tanke är ju att kunna nyttja dessa som gångväg då det är väldigt bökigt att rensa både ogräs och så eftersom det sträcker sig. Finns även 40 x 40 cm respektive 20 x 40 cm på bygghandeln i närheten. Tjockleken är mellan 4 och 5 cm beroende på var jag köper dem.

På sidorna om landet finns två "miniland" med en nyponbuske som står och blommar.

Ska fixa en skiss.
 
K kattparet skrev:
Ska fixa en skiss.
Fick bli en bild istället. Nu ligger ju sista raden lite närmare än 40 cm från väggen dock.
 
  • Nyplanterade rader av växter längs en husvägg med nätöverdrag, inte helt 40 cm från väggen.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi hade liknande situation när vi flyttade in i huset. Där var även ventiler för krypgrunden som var delvis täckta av jord. Jag grävde ur rabatten och lade betongsten som fanns sedan tidigare för att få lite lutning bort från huset och underlätta att gå bakom landet. Sedan satte vi pallkragar och fyllde med bark runt. Mycket nöjda. Lättare att odla när det kommer lite högre upp och mycket mindre fukt mot huset, även om det inte fanns tecken på problem innan. Trädgårdsland höjt med pallkragar och omgivet av bark, med betongstenar som ger lutning bort från husets rosa vägg.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Pallkragar med växter framför husvägg, lutning bort från huset, stenkant och bark används för dränering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Vy från ovan på trädgårdsland med pallkragar och grönsaksodling nära huset, omgivet av gräsmatta.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.