Hej! Vi är intresserade utav ett hus byggt 82, med uppreglade väggar i furu, och uppreglade golv. Det är förbesiktigat och konstaterat fukt i källaren. Uppmätt 28% i regel i golv samt i ytterväggen. Även uppmätt 19% i ett hobbyrum i källaren med träpanel på väggen. I övriga rum är där ingen fukt. Ingen dränering gjord sedan 82. Huset ligger på en höjd. Vad bör man förvänta sig utav betongen om man river bort all panel, och använder källaren som enbart tvättstuga/wc och hobbyrum utan organiska material? Är en dränering utav huset absolut nödvändig direkt? Tacksam för all input och erfarenhet av ni som har gjort något liknande :)
 
  • Gilla
vefyra
  • Laddar…
Med en nästan 40 år gammal dränering skulle jag starkt råda dig att göra om den snarast ja. Det är långt över dess tekniska livslängd.

Betongen torkar om den får andas fritt utan organiska material. Men den tar tid på sig, speciellt om det är källarsvalt i källaren. En avfuktare kan vara på sin plats, men bara om du vet att det inte kommer in en massa ny fukt dvs att dräneringen fungerar.

Därefter kan man t ex måla väggarna eller klä med klinkers och/eller kakel. Golvet avråder jag från att måla; använd hellre klinkers.
 
H herrhink skrev:
Huset ligger på en höjd. Vad bör man förvänta sig utav betongen om man river bort all panel, och använder källaren som enbart tvättstuga/wc och hobbyrum utan organiska material? Är en dränering utav huset absolut nödvändig direkt? Tacksam för all input och erfarenhet av ni som har gjort något liknande
Det är naturligtvis omöjligt att veta exakt vad fukten kommer från, men generellt gäller att om allt organiskt mtrl tas bort och källaren används som källare så är det inga problem.
Så är alla äldre hus med källare byggda, utan dränering, och markfukt som tar sig genom betongen och ventileras bort inomhus.
Sedan kan det vara större fuktbelastning och då blir det oftast utfällningar av salt. (Ser ut som sockervadd.) Brukar bli i hörnen mellan golv och vägg. Det lakar ut och försvagar betongen, men på väldigt lång sikt. (50-100 år beroende på...)

Dräneringen kan vara fellagd (för högt). Samlingsbrunn och/eller avledning, till kommunens nät eller stenkista, kan ha stopp. Stopp är ju relativt enkelt att hitta.
Det kan också vara så att takavvattningen är dålig. Dvs att regnvatten från stuprören inte rinner undan från grunden som det ska. Det kan också vara så att marken de närmaste metrarna från huset inte sluttar från huset, utan mot.

En komplett omdränering ser jag ingen anledning till om källaren rivs ut och används som just källare.
Omdränering är det absolut sista alt när alla andra möjliga orsaker är checkade och felfria.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.