Vid beräkning av beskattning av kapitalvinst vid försäljning av hus pratar man ju om att man får dra av för värdehöjande reparationer.

Det hus från -36 vi köpte för 1,5 år sedan hade ytskikt o dyl i skick från ~70-talet och eldragning delvis ännu äldre. Ålder på dränering okänd men bestod av igenfallna lerrör.

Vi har nu genomfört en genomgripande ytrenovering av flertalet rum, ny el i princip överallt samt tillägg av nya eluttag samt nätverk, dränering osv.

Kan allt detta räknas som värdehöjande reparation eller skall man se det som "vanlig" reparation alternativ vad kan räknas som värderhöjande och vad som "vanlig"?
 
Värdehöjande är så vitt jag förstår när du bygger ut eller avsevärt höjer standarden, och då handlar det inte om att reparera sådant som är gammalt, utan ex. bygga badrum som inte fanns tidigare osv.

Av det du nämner så skulle det möjligen vara nätverksinstallationen som duger.
 
att byta våtrumstapet mot kakel i bef. badrum är också värdehöjande :)
gaia
 
Värdehöjande är när man gör en standardhöjning, dvs att skicket på huset är bättre än i det skick det inköptes för. Som jag har förstått det så är byte av material till stor del värdehöjande om det nya materialet är bättre. Ex om plaströr för dränering räknas som bättre en gamla lerrör så är detta värdehöjande och får dras av från kapitalvinsten.

Istallation av nätverk torde också vara värdehöjande då man höjder standarden på fastigheten.

Renoveringa av ytskick är värdehöjande så länge som huset är i bättre skick vid en försäljningen än den var innan köpet. Dock skall man dra av för slitage som uppstått under den tid man har utnyttjat den finare ytskicket. Här finns också en femårs regel.

Beträffande badrum, låt säga att vi har ett 20 år gammalt badrum med våtrumsmattor, det renoveras med den nya tidens standard, dvs kakel, klinker etc. Här anses att man gjort en värdehöjande åtgärd till den kostnad som ligger över ett rent utbyte av våtrumsmattor, dvs det värdehöjande är = Kakel, klinker -våtrumsmattor.
 
En tackar så hemskt mycket för inputen!!

Men summerar man Gacki's kommentarer och Skatteverkets

"Du får göra avdrag endast för den del av utgiften som medfört att bostaden är i bättre skick vid avyttringen än vid förvärvet."

så skulle man kunna säga att allt har blivit i ett bättre skick nu, allt var ju 30 år eller äldre när vi köpte det?! 30 år för tapet, färg, el osv får väl anses "vara i sämre skick" än vad det är nu!?!?
 
tapet å färg är välan inte att räkna med direkt?

mer som om du tar bort treetex och byter till gips (eller sätter gips på treetex, upp till dig)
 
Nej, det är inte helt klokt att yrka avdrag för tveksamheter såvida man ansöker om uppskjuten reavinstskatt. I många fall granskas inte avdragen vid ansökan utan först då skatten en gång skall betalas - och det kan ju gå många år till dess. Du kan då få besvärligheter om du tagit med rena underhållsarbeten (såvida det inte gäller de sista fem åren du haft huset).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.