Fastigheterna längs villagatan har staket och häckar mot gatan (detajplanerat område). För länge sedan (typ 40 år sedan) planerade kommunen att bredda villagatan och det sker en fastighetsreglering. Tomtgränserna flyttas ca 1 meter in mot tomterna, kommunen löser in staket och häckar. Staket och häckar hamnar alltså på kommunens mark. Kommunen beslutar sig ganska direkt efteråt att skjuta breddningen av gatan på framtiden, inga fastighetsägare flyttar/ersätter sina staket och häckar. Kommunen gör inget.

Nu långt senare (och i många fall flera ägare senare) är staket och häckar kvar på sina ursprungliga platser. Kommunen har inga planer på att bredda gatan. Fastighetsägarna har under årens lopp klippt och ersatt häckar. Staket har målats om och underhållits av fastighetsägarna. Flera av fastighetsägarna är säkert inte medvetna om att "deras" häck/staket står på kommunens mark.

Gör sig fastighetsägarna skyldiga till något oegentligt?
 
Nej, vad skulle det vara? Man kan kanske ha synpunkter på om någon river "kommunens staket" och bygger ett nytt på samma kommunala plats.

Men vill kommunen ha bort staketen de en gång köpte, så får de väl riva dem själv.
 
Claes Sörmland
Frågan är om kommunen ens köpte staketen. Vad är det för lagstiftning som är tillämplig? PBL och expropriationslagen?
 
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Frågan är om kommunen ens köpte staketen. Vad är det för lagstiftning som är tillämplig? PBL och expropriationslagen?
Det var innan min tid men jag tolkar det som att kommunen ersatte dåvarande ägare för den inlösta ytan samt en summa för staket och odlingar. Allt detta för att anpassa till en nyantagen detaljplan.
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.