Hej!
Vill kolla om någon har erfarenheter av detta.

Köpte hus i somras, säljaren uppgav att bygglov fanns för alla ombyggnader. Nu funderar vi på att ta upp en fönsterdörr samt göra att fönsterparti större. I samband med detta upptäcktes att två altandörrar, som tidigare var vanliga 2-luftsfönster, inte sökts bygglov för. Inser att jag kommer åka på att söka bygglov + betala ev. straffavgifter, men vilket ansvar har säljaren, och hur kommer jag åt honom?

 
Är du säker på att det krävs bygglov för de förändringar som den tidigare ägaren har gjort? Har bestämt för mig att man får göra "mindre" förändringar på fasaden utan att det krävs bygglov.
 
Nya fönster definitivt bygglov. Du har rätt i att det är tveksamt kring mindre ändringar. Det har dock inte gått att få tag i bygglovshandläggare i denna vecka för att få svar på frågan om fönster som blivit dörrar kräver bygglov.
 
Nya fönster bygglov?

Äh, bygglov är de förändringar man gör t.ex. färg på fasad, tak-typ, fönsterkupor..

Men befintliga fönster mot nya fönster som ev. är större/mindre krävs inget bygglov och i detta fall 2 långsmala fönster som fick funktion som altandörr...
 
Några förtydliganden kring min fråga... :)

Ny håltagning för nya fönster = bygglov!
Gamla fönster 12x13 med normalhöjd bytt mot altandörrar 14x21, bygglov? ???

 
Till att börja med är det alltid nuvarande ägaren som tar ansvar. Därför blir det du och ingen annan som får kommunens räkning. Först i andra hand kan du skicka räkning till den verkligt skyldige.

I köparens ansvar ligger en egen kontrollskyldighet. Men i ditt fall har ju säljaren farit med ren lögn. Kan du bevisa detta borde du självklart kunna kräva honom/henne på betalningen. Sedan blir ju frågan om säljaren har några pengar kvar.

Använde säljaren mäklare? Mäklarna är som regel urdåliga på att kartlägga fastigheternas bygglov och planföreskrifter. Jag har ofta undrat varför ingen ställer tuffare krav. Mäklarna tar så pass bra betalt att man kan kräva att de kollar mera grundligt än att bara notera "säljarens egen uppgift".

Med lite tur kanske du kan slingra dig ur alltsammans. Jag vill minnas att allt som byggts svart för mer än tio år sedan är förlåtet. Kan byggnadsnämnden bevisa att fönsterdörrarna är yngre än så? Först då har du ett problem. Men om du snällt frågar stadsarkitekten kanske man kan se mellan fingrarna på hela fallet. Du tänker ju ändå förändra byggnadens karaktär i samarbete med byggnadsnämnden.
 
När jag skulle söka bygglov för ombyggnad av vårt nyköpta gamla hus så kollade handläggaren flygfotot över tomten:
-Vad är det för en bod som står under trädet.
-Ja, det är en...bod, sade jag.
-Hm, den ser ut att vara 11 kvm.
-Jasså, ja jag vet inte, den är rätt risig. Men den är väl säkert inte mer än 10 kvm?
Handläggaren mäter med sitt cad(?)verktyg; 11.6 kvm.
-Inget bygglov finns, jamen då ritar vi väl in boden då.

Sen sade handläggaren:
-Vad är det där för något - ett plasttak... Är det en altan?
-Jaaah, det är altanens tak.
-Och det hålls upp med pelare antar jag?
-Eh, ja(?!)
-Kräver bygglov. Inget bygglov finns... hm.
-Det är ju jättegammal sunkig korrugerad plast. Har nog stått där några år, ska vi nog riva...
-Aja, men vi ritar in det också så det finns på kartorna.

Därefter nämnde handläggaren entrétaket:
-Vad är det där då?
-Entrétaket. Det är en balkong ovanpå, så taket hålls upp med gula tegelpelare.
-Ahaja, men det står ju mindre än 4.5 meter till grannen.
-Ja, vi ska nog riva det kanske, men det har stått i evigheters evigheter...antagligen.
-Nåväl, bäst jag uppdaterar kartan med det också. Grannen har ju inte klagat nångång.

Sist kollar handläggaren taket:
-Har du två kupor på taket?
-Jaaah...
-Finns inget lov på det heller....
-Nähä...men vi ska ju ändå riva övervåningen - och med tanke på de tjusiga tapeterna däruppe så lär förre ägaren byggt takkuporna nångång på 60-70-talet.
-Ahaja, jaja, i ditt villaområde har det varit lite High Chapparall under åren. Det kan ju inte du lastas för.


Så... med pragmatiska handläggare kan en hel del slinka med i bygglovet när man ändå håller på.
 
Tackar för tipsen! Jag försöker gå till Kommunen med en öppen och positiv inställning. Om det blir kostnader och strul skall jag se till att säljaren får ta sin del eftersom han utlovat att alla handlingar är ok. Som köpare ångrar jag mig att jag inte tog vägen förbi för att titta i detalj på alla ritningar..... Men man skall ju också kunna lita på säljarens ord.

Återkommer med uppföljning i ärendet!
 
Hej,

Hävda å det bestämdaste att samtliga ändringar är 12-15 år gamla, då infaller preskriptions tiden efter 10 år( ger dig en buffert), Varvid straffavgifter ej kan vara att påräkna. Och handläggaren får söka någon annan synda bock. Om handläggaren säger att det inte finns någon preskritions tid be då att han ger dig detta skriftligt.. kontaka sedan byggandsnämndens ordförande och diskutera ditt ärende, stads arkitekten är normalt inte rätt person eftersom han går handläggarens ärenden..

Se över din hemförsäkring har du rättshjälp är det nu du ska utnytja den, handläggaren kommer inte att upplysa dig om dina rätttigheter bara dina skyldigheter dvs om du inte vet vad du ska fråga.

Här finns lite matnyttigt D.v.s komunernas handläggare/stadsarkitekters egna diskutions forum, bli nu inte förskräckt utav läsningen dom gör "bara" sitt job ??.. Nu ska man givestvis inte dra all över en kam men tyvärr så är min erfarenhet inte speciellt god...

http://www.fsbs.se/discussion/disc.php

Vet inte riktigt vad som driver vissa handläggare. jobbar dom för oss eller emot oss vad jag vet så betalar vi deras löner...

 
Återkommer i ärendet. Har pratat med kommunens handläggare och de har följande att säga:

Att byta fönster mot altandörrar är bygglovspliktigt
Det finns en 10-årig preskriptionstid, där de skall bevisa att det är byggt inom tiden.
Nytt bygglov söks och då ritar jag in de "nygamla" altandörrarna för att få in dem i handlingarna.

Enkelt och smidigt
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.