Har en Biltema trädgårdskompostkvarn sedan många år som bara fungerat. Men nu går det inte längre att ändra riktning på den, den går tyvärr bara baklänges. Riktningsändringsknappen i sig verkar fortfarande fungera, när man ska ändra riktning så stannar den som tidigare när man trycker in den men startar sedan igen baklänges istället för åt motsatt håll som tidigare. Oavsett vilket håll man trycker går den bara baklänges.
Enfas växelströmsmotorer är jag tyvärr inte hemma på, kan någon ge mig ett tips om hur jag åtminstone kan få den att gå bara framlänges istf baklänges så hade det varit kanon. Vad är det som kan ha gått sönder?
Hur kontrollmäter jag fram/back-knappen till vänster i bild? Elektrisk panel med fram/back-knapp och färgkodade kablar på en Biltema trädgårdskompostkvarn.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Najkire
  • Laddar…
Uppenbarligen ett relä som har gått
Öppet elektriskt kretskort och relä i en blå låda med synliga anslutningar och komponenter.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Kan man på något sätt få den att ändra riktning genom att t ex vända på sladdarna till motorn?
Internt av en maskin med sladdar anslutna till ett relä och en motor, undran om byte av riktning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Najkire
  • Laddar…

Bästa svaret

Ser ut som min i annan färg. Hade samma fel. Pillade av skyddslocket på relät och fick loss den fastbrända kontakten. Har fungerat bra sedan.
 
  • Gilla
Najkire och 1 till
  • Laddar…
Tack för tipsen! Fick av locket på reläet och motionerade det, och nu går den igen (ta i trä). Ska få ett ordenligt test idag.
 
Och när du ändå håller på och "micklar", plocka av kåporna och titta efter hur kniven och dess mothåll ser ut, efter flera års användning kan kniven vara ovass eller böjd efter många fastkörningar. Mothållet kan också sitta lite för långt ifrån kniven. Upptäckte detta på min kvarn.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.