Hade velat få in en ac i vårt sovrum för att kunna kyla ned innan man går o lägger sig vissa varma dagar.

Har sedan tidigare en luftvärmepump från Jula i garaget som kostade typ 5.000 spänn som funkar hur bra som helst.

Vad tror ni om att installera en sådan i vårt sovrum för att kunna dra igång en timme innan läggdags?

Och vad tror ni om att sätta innedelen i klädkammaren? Hade helst velat slippa ha innedelen i själva sovrummet för att det dels är fult, dels låter den (fast inte så mycket och inte ens säkert man behöver ha på den på natten.) och dels hade det passat bäst med utedelen på långsidan av huset. Tänker isf att man kan öppna upp ett hål (eller två) mellan klädkammare och sovrum och sätta ett ventilationsgaller så man får kylan att sprida sig. Eller så nöjer man sig med att hålla skjutdörrarna lite på glänt när man drar igång ac’n.

Vad säger ni?

Ritning av ett hus med markerat master sovrum och angränsande klädkammare som diskuteras för AC-installation.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
A
ja är det fult så är det
göm den i klk om du vill tappa funktion och effekt
skall du få någon som helst nytta av den får du allt ha skjutdörrarna helt öppna
 
Bygg en luftkanal från utblåset från innedelen till sovrummet. Borde inte vara några svårigheter.
 
A
GoC GoC skrev:
Bygg en luftkanal från utblåset från innedelen till sovrummet. Borde inte vara några svårigheter.
Nä och då slipper man större delen av utnyttjbar volym i garderoben, har man dessutom tur så kondenserar det fukt på utsidan och vipps har man fått tropiskt kimat
 
Så kan man ju också göra. Men kanalen bör ju vara isolerad. Jag tänkte på de lösningar som finns på många hotell, där ”inomhusdelen” sitter under taket i ”hallen” och luften blåser in genom ett galler.
Där förhindrar snarare lösningen ett tropiskt klimat inomhus och hela luftvolymen kyls då luften tas in i hallen.
Så nog vore det byggbara även i en garderob. Men är enklare att köpa en därför avsedd konvektor.
Men fungera skulle det absolut göra
 
Jag kan ju givetvis lämna garderobsdörren öppen en timme eller två när man satt igång ac. Men hade varit skönt om man kanske vill starta den på distans någon gång och då kanske inte dörrarna är öppna...

Kan man inte sätta en typ paxfläkt som suger ut luften in till sovrummet? Om det nu är ett måste... sen kanske det är smartare att sätta galler på golvet istället för högst upp eftersom det kalla hamnar på golvet.
 
A
för att få cirkulation på luften i klk måste du släppa in ny luft oxå dvs returluft från sovrummet
dvs ett galler för returluften på 800*200mm samt 4st paxfläktar för att få ut kylan från klk, annars kommer pumpen stänga av när klk är tillräckligt kall
 
Man får komma ihåg att ordinarie fläkt på en AC / LLVP flyttar väldigt många kubik per timme... pax-fläktar är en piss i havet i jämförelse.

Ska man tvunget ha innedelen i garderoben så får det vara fullt blås ut genom dörrarna annars är det rätt dödfött. Finns iofs kanalmonterade aggregat men i helt andra prisklasser.
 
Det är klart att det går att lösa så att du får kyla i sovrummet trots att AC:n sitter i garderoben. Det finns flera sätt att lösa det på. Alla har det gemensamt att de kommer att ge en sämre kyleffekt och högre energiförbrukning. Om du dessutom blandar in kanaler och fläktar kommer det att ta mer plats och låta mer. Alla råd kring luftvärmepumpar kretsar kring att de skall sitta öppet och man skall inte ens ställa möbler framför som stör luftströmmen.

Att ha den i klädkammaren och se till att dörrarna alltid är vidöppna när man kör den låter som att det skulle fungera utan större problem. Att lösa det med fläktar och kanaler tror jag kommer att bli platskrävande, komplicerat och dåligt.
 
  • Gilla
Anonymiserad 137805
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.