Så gammalt hus från femtiotalet. Behöver byta varmvattenberedare. Den nya har ett vanligt jordat uttag.

Den gamla var kopplad till den här

Gammal öppen elektrisk anslutningsdosa med synliga kablar och anslutningar på en vägg i ett hus from femtiotalet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Kan jag sätta in ett eluttag här istället och isåfall hur ska jag koppla saker?
 
Här är hur den gamla var kopplad (brun var inkopplad, jag hade precis skruvat lös den)
Elektriska anslutningar i öppen dosa, brun ledning synlig, mot trävägg och vit hyllkant.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Den matande kabeln verkar sakna skyddsjordsledare. Istället har man använt biledaren som jord. Jag skulle sett över möjligheten att dra ny kabel från centralen...
 
Det går inte att avgöra från bilderna. De säger ingenting om vad denna dosa innehåller. Där kan finnas tre faser och skyddsjord eller två faser, nolla och skyddsjord eller en fas, nolla, skyddsjord och biledare. Men det går nog att ordna så att ett uttag kan motneras, om ett uttag är godkänt på denna plats. En VVB bör hellre kopplas in fast som den gamla.

Så man behöver dels reda ut vad som finns i dosan. Viss hjälp får man genom att titta på inkopplingsanvisningen till den gamla VVBn plus den andra apparaten som är ansluten på nedre bilden. Troligen ville den gamla VVBn ha 3 x 400 V eller 2 x 400 V. Den nya vill kanske ha 2 x 400 eller 2 x 230 V, se inkopplingsanvisningen. Den fungerar då bäst på 400 V.
 
Hittade även denna på den gamla som kanske är behjälplig?
Hand håller ett slitet pappersavsnitt med bokstaven N och pilar, mot en bakgrund av grönska.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
den kan vara behjälplig om man sett vilka kablar som var anslutna vart.
Men, som Bo är inne på, börja med att kolla om beredaren går att ansluta till mer än en fas. Sen får man mäta upp kablarna i dosan och se vad dom har för funktion och om dom duger att återanvända.
 
Och för sakens skull är här eluttaget
Hand håller ett öppnat eluttag med synliga ledningar och skruvar mot en lila bakgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
useless useless skrev:
den kan vara behjälplig om man sett vilka kablar som var anslutna vart.
And inlägget visar tidigare anslutning
 
som proffesionell hempulare så säger jag nog på den här att ring en kompis som vet vad han håller på med alternativt en elektriker.
Den vvb har nog varit på två faser så du kan inte utan vidare sätta dit ett vanligt utag.
eller jo man kan men det kan bli väldigt fel väldigt fort.
 
Mekebra Mekebra skrev:
And inlägget visar tidigare anslutning
Den visar inte hur det var anslutet i beredaren.

Riskerna med att sätta dit ett uttag utan att grundligt reda ut förutsättningarna är dels att det kan bli 400V och nåt brinner upp och dels att skyddsjordningen blir dålig med risk att nån dör i framtiden om nåt går sönder.
 
Med ett mätinstrument bör det gå att få klarhet i detta. Ser ut som det var en tvåfas-beredare som tidigare var ansluten.
Det är en fördel att ansluta beredaren direkt till plint. Skippa uttaget.
 
Du har kopplat loss två kablar, vad går dessa till? Du vill sen sätta ett uttag men har ingen aning hur man gör. Du har köpt ett infällt uttag, har du förhöjningsram till det? Om någon skulle säga, ”anslut den blå till den blå och den bruna till den svarta”, vad säger det dig? Är det rätt eller fel? Jag förstår att du vill fixa detta själv men det kan bli riktigt farligt. Ha lite respekt för elen.
 
  • Gilla
tomli och 1 till
  • Laddar…
Om vi kör lite förklaring:

I din elcentral har du 3 inkommande faser från elnätet. Mellan två faser (vilka två som helst av de tre) har du 400V. Du har även en "mittpunk" en neutralledare (kallas PEN ledare där den kommer från elnätet). Mellan en fas (vilken som helst av de tre) och neutral, har du 230V. Så i ett vanligt eluttag har du en fasledare som i centralen är matad av någon av faserna. Och du har en neutralledare (kallas även nolla). Så du kan mata apparater med 230V.

Men om du har apparater som matas med mer än en fas, som vissa VV beredare, så kan de drivas på 400V, de tar då ut ström från två eller tre faser så att elementen i dem får 400V. Men det finns också apparater som vill ha 230V från mer än en fas, ex. är de flesta spishällar idag matade med 2 faser 230V. De kopplar då in sina element mellan fas och neutral. En sådan häll måste ha både två/tre faser och neutral för att fungera.

I din dosa kan det vara tre faser, utan nolla. Eller en nolla och två eller tre faser.

Med en multimeter (kostar någon dryg 100lapp) kan man mäta upp vad som finns i dosan. Om du köper en multimeter, så kontrollera att den kan mäta minst 400V AC, de billigaste brukar bara gå till 250V. Och ta reda på hur den skall användas. Kopplar du in den med ex. strömmätning (Ampere) för att mäta spänning (Volt), så kan den bokstavligen explodera.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.