Hej,
Håller på med köksrenovering och ska. Idag röret till fläkten ner från taket och sedan finns en 90° böj, sedan går den till höger ca 90 cm innan den går ner i fläkten. Men vi funderar på att byta väggskåp till högre väggskåp. Hur mycket plats måste jag lämna mellan toppen av väggskåp och tak för att lämna plats till fläktröret? Just nu finns ett spirorör fram till ovanför fläkten. Måste man ha spirorör eller kan man ha ett flexibelt rör istället fram tills det går upp i taket?
 
Det där kan vara lite av en djungel. Generellt så är inte flexibla rör godkända för imkanal. Utom då "anslutningsslangen" mellan fläkten och kanalen. Det handlar om att man använder rätt brutala maskiner för rensing av rören, en felx slang (även metall slang) tål inte behandlinen och rensverktygen går rakt igenom rörväggen. Det finns (tror jag) någon godkänds slang även för immkanal.

Där röret går dolt skall det vara brandisolerat (och hela sin sträcka utanför köket), det verkar finnas lite olika bud på om det gäller även när det går dolt inom köket. Brandisolering består normalt av 30mm mineralull. Tanken är att om brand sprider sig upp i fläkten från ex. en brinnande stekpanna på spisen. Då kommer fett i kanalen att sprida elden till hela ventilationskanalen. Det skall då kunna brinna i 15 minuter utan att branden sprider sig till andra byggnadsdelar. Man räknar med att brandkåren släcker inom 15 minuter.

Så om du har ex. 125mm kanal, så tar det 185 mm med isolering.

Ur rensningssynpunkt brukar det också framhållas att det är inte godkänt med mer än en krök på kanalen. Man skall kunna stoppa in rensmaskin från yttertaket, och från fläkten, och då rensa hela röret, utan att passera någon krök. OM man har fler krökar så behöver det finnas en åtkomlig renslucka vid kröken.
 
  • Gilla
samedgecombe
  • Laddar…
Tack för svaret!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.