Jag undrar vad det betyder att tre fastigheter har en samfällighetsmark där de har 25%+25% samt 50%. Betyder det att det krävs att den större fastigheten har betorätt, eller att det krävs den + en av övriga för att genomdriva beslut?
Om det finns ett servitut för väg, räcker det att en fastighet vill göra väg (och då får bekosta den)?
Även om den innebär att fylla ut en stenspång genom halvt igenvuxet vattendrag till bredare körbär väg? (servitutet går även där)?
 
Om det inte finns någon registrerad förening för samfälligheten, så skall alla vara överens om alla beslut. Dvs en majoritet räcker inte.

Vad står det mer exakt i vägservitutet?

Byggnation i vattendrag brukar vara mycket känsligt, kolla med länsstyrelsen om du vill vara säker.
 
Men om en vill bilda en samfällighet kommer lantmäteriet att göra det... dock finns det begränsningsregler för hur mycket man får rösta så i i princip måste ni komma överens minst 2 för att driva igenom nåt.

/ATW
 
N
Som ovan har skrivit så måste alla delägare vara eniga om alla beslut. Bildad däremot en samfällighetsförening av lantmäteriet då räcker det med majoritetsbeslut. Det är dock värt att veta att vissa ekonomiska frågor inte kan avgöras med majoritetsbeslut utan man då även måste ta hänsyn till andelstalen. Det beror på att fastighet 1 och 2 som äger 10 % var inte ska kunna rösta igenom att tex standarden ska höjas på en väg genom asfaltering eftersom den tredje fastigheten som äger 80% då får stå för 80 % av den kostnaden. Förmoda då att en standardhöjning inte är nödvändigt men fastighet 1 och 2 ser en chans att få en ännu bättre väg för en liten insats eftersom den tredje fastigheten får stå för det allra mesta.

Detta kan speciellt vara ett problem är det är några få delägare med stora skillnader i andelar. Tex 2 bostadsfastigheten och en stor jordbruksfastighet som är delägare.
 
Claes Sörmland
Det blir lite rlrigt med svaren då vi saknar viktig info.

Det låter som att din fråga berör om du får underhålla den väg som du har servitut på och att den råkar gå över samfälld mark. Det regleras som nämnts i det servitut som finns och är egentligen oavhängigt av vem som äger marken som vägen går över. D v s med rätt formulering i servitutet behöver du inte fundera så mycket att vägen går på samfällda mark. Ett annat alternativ är ju att också vägen är samfälld.

Till detta kommer det där med att fylla igen mer av ett vattendrag. Är det det naturligt vattendrag är igenfyllandet troligen vattenverksamet och kräver tillstånd eller anmälan till länsstyrelsen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.