Nu tittar vi faktiskt på hus med två våningar trots att jag har varit väldigt mycket motståndare mot det tidigare.
Men ska man välja 1 1/2 med mansard tak eller med förhöjt väggliv? Ex Fiskarheden villan svanen vs tranan?
Vad är fördelarna?
Kan se att förhöjt väggliv ger exra fönster i sovrummen på övervåningen men samtidigt vill man väl inte ha för många fönster där då man sover (vill få mörkt)
Ger förhöjt väggliv kanske bättre isolering mot taket?
 
Förhöjt väggliv ger fler kvadratmeter på övervåningen:D.
Alltså högre taxeringsvärde >:(
 
Inger skrev:
Förhöjt väggliv ger fler kvadratmeter på övervåningen:D.
Alltså högre taxeringsvärde >:(
Nja, golvytan blir större men boendeytan som påverkar taxeringsvärdet beror på takhöjden. Beroende på höjd på väggliv och taklutning så behöver det alltså inte bli någon skillnad.


Mansardtak eller 1 3/4 är mest en smakfråga. Tror inte någon av varianterna har övervägande fördelar eller nackdelar.
 
Inger skrev:
Förhöjt väggliv ger fler kvadratmeter på övervåningen:D.
Alltså högre taxeringsvärde >:(
Nja igen... Vi har mansardtak och hos oss är golvytan där uppe lika stor som på nedervåningen. Snarare är det då rymligare med mansard eftersom taklutningen är brantare, men det beror förstås på hur högt vägglivet är.
Jag tycker själv att hus med förhöjt väggliv är snyggare än med mansardtak, men vi lät pengarna styra. Ett hus med mansardtak och oinredd övervåning blir billigare att bygga än med förhöjt väggliv. Låter man firman inreda allt så går det nog på ett ut. En liten fördel med mansard är att vinden blir ganska stor, och i brist på skrubbar längs långsidorna så behöver man det extrautrymmet. Särskilt vi ekorrar.
 
Var på husexpo i helgen och tittade på olika hus, bl.a. med mansardtak och med förhöjt väggliv. Precis som BoD skrev så upplevdes mansardtaket rymligare pga taklutningen (taket gick inte lika långt in i rummen). Detta beror nog även på hur pass förhöjt vägglivet är.
(De husen vi tittade på var Team Boro Östergötland samt Hjältevadshus Asken)

Gör vi något kommer det troligen bli mansardtak då vi båda tycker det är snyggare.
 
Bygger just Tranan från Fiskarheden med förhöjt väggliv. Rummen uppe känns stora - och takhöjden helt acceptabel även för vår långvuxna familj- 191 resp 179 cm över havet... Smaksak alltså!
 
Vi har byggt förhöjt väggliv med ryggåstak - det finns alltså inga takstolar som stjäl plats för kattvindar på övervåningen. Ganska smutt tycker jag.
 
Karl12:

Hur går det till? Vi ska bygga med förhöjt väggliv. Huset är en våning med vind över en del av huset. (Man kommer att kunna stå på vinden och kika ner i vardagrummet över ett räcke).
Vardagsrummet går ända upp i nock med ryggåstak.
Vi har bärande bjälkar tvärs över vardagrummet, i nivå med golvet för vinden. Vi ville bli av med dom men då skulle huset rasa enligt tillverkaren.

Berit
 
Vi byggde timmerhus, Berit. 8)
I timmerhus och stenhus, med bärande väggar, kan man göra sånt här. En annan lösning är att man kör stålstomme i ytterväggarna för att hålla taket uppe.
Timmerkonstruktionen medger att man inte behöver några tvärgående bjälkar. Vi har öppet till nock i vardagsrummet, som ligger längs ena gaveln på huset.
 
Hej Berit.
Det går att bli av med "balkarna" de kallas "bärlinor" på fackspråk och är en del av takstolarna.
Jag kommer själv att svetsa en HE balk (stål alltså) och lägga på väggen runt hela byggnaden. Den kommer ta de krafter som annars skulle pressa väggarna utåt.
Om du vill ta reda på om det skulle fungera på ditt hus måste du dock kontakta någon som kan beräkna krafterna samt ha väggar/tak som kan ta emot den lösningen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.