Vi har ett gammalt timrat torp från tidigt 1800-tal (påbyggt 1946 med en våning). Det är från början en enkelstuga. Samma år som torpet lyftes och fick en ny grund och en ytterligare våning spikades det upp en vägg som delade det stora köket samt sattes upp softboard på innerväggarna som sedan pappspä'ndes och tapetserades. Pappspänningen har rämnat och nu tänkte vi göra vårt avtryck i huset så fint det går. Frågan är då om vi borde ta bort softboarden och sedan sätta gipsskivor direkt mot timrade innerväggen Kanske regla för luftspalt) eller skruva gipsen direkt över softboarden (boarden är 2.5 cm.
 
Jag har satt 1 x 2 tums läkt på timmerväggarna, dragit elledningar i utrymmet, ytterväggarna organisk isolering mellan läkt, beklätt med 12 mm plywood och 6 mm renoveringsgips.
Jag har inte eftersträvat att det ska bli absolut rakt med räta vinklar. Plywood följer relativt lätt underlaget, 6 mm gips är absolut att föredra om man inte vill ha allt "spikrakt". Har fungerat utmärkt, de äldsta delarna är mer än 20 år.
Tog bort all Tretex som satt tidigare tycker den har en tendens att lukta "ofräscht".när den blir gammal.
 
Ingen luftspalt behövs .
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.