Hejsan

Vi har precis köpt en villa från 1977 med källare. Källaren är helt inredd (okänt år) samt bastu från byggnadsåret. Jag märker inga lukter men är naturligtvis orolig för om vi måste dränera och/eller inreda om källaren på sikt. Kan man kanske mäta fuktvärden i väggar etcetera för att få reda på hur det ligger till?

I ett rum kan man se att det ligger plastfolie bakom reglarna mot ytterväggen.
Det mest troliga är väl att det ackumuleras fukt i reglarna och isoleringen bakom väggskivorna? Vi planerar att bo här i 50 år så om man kan undvika att behöva inreda om källaren eller undvika att dränera (eller båda) så måste jag veta vad om man kan göra något i förebyggande, eller vad som är enklast och billigast.

Jag är mycket tacksam för synpunkter på detta.

Med vänlig hälsning
Jimmy

 
Det bästa är naturligtvis att dränera om och isolera från utsidan.

Näst bäst är väl annars att se till att fukten kan vandra fritt, och inte använda några organiska material. Plast bakom reglarna låter inte som någon bra lösning. Vad sitter på reglarna, spånskivor? Gipsskivor? Ta bort plasten och måla med genomsläpplig färg direkt på väggen vore kanske inte någon dum idé.

Om ni inte skall bygga om något i dagsläget är det bästa att hålla lite koll, kanske köpa en avfuktare och ställa ner i källaren. Vi har själva en k'llare som är helt inredd, och har inga som helst fuktproblem. Vi har bara tapeter eller målat direkt på väggarna, och på golven ligger nålfiltsmatta i de flesta rum. I största rummet ligger parkett och då är den lagd så att fukten kan vandra fritt utmed väggarna, listerna sitter alltså med distanser istället för dikt an mot väggen, och golvet ligger på reglar.
 
Kan inte göra annat än att hålla med föregående talare! Luftavfuktare är en bra förbyggande åtgärd. En på sikt billigare och rolig lösning är denna:
http://www.tateknik.se/products/luft solfangare/Soltan.htm

Finns även färdiga att köpa.

Men, om du nu ska bo där i 50 år kommer troligen att få gräva om grunden ändå och då kanske det är bäst att ta tag i det på en gång?

Se till att inte torka tvätt osv. i källaren!

Lycka till!
 
Ohh, stackars dig!
Källare är den svåraste konstruktionen ur fuktteknisk synpunkt! I princip finns det enbart ett par tumregler att tänka på (under förutsättning att underliggande mark inte är torr = normalt inte). Ta hand om fukten eller lås den ute utan att den skadar konstruktionen! Låt oss beskriva sommarproblemet först för att beskriva ett problem. Under våren eller tidig somar blir det varmt ute. I källaren kyls luften av underliggande mark. det resulterar i förhöjd rh, risk för skador. Många börjar ventilera då, men det ökar risken för skador eftersom man tillför mer fukt då!! I en källare där temperaturen starkt varierar i källarväggen är det svårt att på förhand säga var den kritiska temperaturen uppträder (var det upstår kondens), så bee careful!! Tyvärr är det komplicerat att ge ett generellt råd om källare, särskilt äldre. Lycka till
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.