Håller på och planerar ett enskilt avlopp för ett nybygge, har hållit på att diskutera med kommunen om hur vida vi ska ta hand om det renade vattnet efter minireningsverket.
Då miljökontoret inte vill ge oss information utan bara neka alla våra ansökningar så vänder jag mig hit.

vi har ett annat hus på tomten som släpper ut det renade vattnet i ett rör som går under grannens tomt då dessa grannar inte har alls av intresse att hjälpa oss eller låta oss få koppla på detta röret måste en annan lösning ske och då är tanken ett dike.
Så är frågan hur stort dike behövs och är det någon som möjligtvis har detta som slutdestination.
Jorden är mycket lerig och vi har en mycket stor tomt så ett 50 meters dike är inga problem. tomten är också omringad av 20 meters träd.
all hjälp och erfarenhet uppskattas.
 
Vad ska ni installera för rening av avloppsvattnet? Har ni hög eller normal skyddsnivå? Finns det någon åkerdränering i närheten som går att koppla på? Oftast räcker det inte att bara gräva ett dike, det måste ju leda vattnet nånstans, inte bli stillastående. Själv så fick jag ok för att leda det renade vattnet till vattenkassetter/stenkista och i botten på den ligger ett dränrör (om inte det hinner infiltrera i marken)som går vidare till den gamla utdömda infiltrationen.
Ett vanligt sätt att när man lägger ett utlopp till ett dike är grusa upp diket lite med fall och ha ett så kallat diffust utlopp, man lägger inte röret med vattnet ändå till dikeskanten utan man slutar strax innan och grusar sista biten.
 
  • Gilla
Kakel87
  • Laddar…
Claes Sörmland
Ni måste dimensionera för 5 PE så det ger ett maxflöde på 400–600 l per dygn som måste tas hand om. Det är mycket vatten: 12-18 kubikmeter i månaden.

Då finns det egentligen bara lösningarna infiltration i marken eller leda bort vattnet genom ett dike. Eftersom ni har lerig jord lär infiltration inte fungera alls och då återstår att koppla på anläggningen på ett dikessystem i området som leder bort vattnet från tomten. Möjligen skulle man också kunna tänka sig en enorm damm på tomten som mottagare men det kräver nog specialintresse.
 
Vi har fått reda på att en upplyft markbädd med ytterligare ett dräneringsrör till ett dike antagligen blir vår lösning, håller just nu på med ritningar för kommunen. vi har hög skyddsnivå i Helsingborg så att få rätt på enskilt avlopp utan någonstans att leda det renade vattnet har varit ett projekt.
 
Vilket minireningsverk är det ni tänker använda? Går det inte att komplettera med uv-brunn för att få bort bakterierna?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.