Hej!

Jag undrar hur ni som har 50talskök har gjort för att anpassa köket till moderna vitvaror?
Höjer man upp bänkskivan, och i så fall hur gör man det på bästa sätt? Vi planerar att ta bort den gamla perstorpsplattan som är väldigt sliten och lägga in en ny.

Vårat kök är väldigt opraktiskt och vi har efter många timmars diskussioner kommit fram till att vi bör ha ugnen snett nedanför den inbyggda spishällen, ugnen kommer alltså inte vara direkt under spishällen utan i bänken som ligger brevid.
Tankar/åsikter om det, finns det någon som gjort så? Kommer det kännas väldigt konstigt/se konstigt ut? Alternativet för oss är att flytta på en hel modul.

Bilden visar en del av köket, planen är just nu att ta bort fläktskåpet och bygga in spishäll och fläkt i skåpen till vänster, samt bygga in en ny bänk där ugnen står nu och bygga in ugnen där, samt att lägga in en bänkskiva över hela köket.

Ett 50-talskök med vitvaror och trädetaljer, inkluderande en fristående spis och kylskåp.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
BirgitS
hanna_miranda hanna_miranda skrev:
Höjer man upp bänkskivan, och i så fall hur gör man det på bästa sätt?
Man brukar ta bort bänkskivorna och lägga på lister ovanpå stommarna för att komma upp i rätt höjd när man lagt tillbaks de gamla eller de nya skivorna.

Kryddhyllan/fläkten är ju senare påfund, kanske 70-tal eftersom knopparna, golvplattorna och de mörka taklisterna ser ut att vara från den tiden. Men det är ju bra att kolla upp hur ventilationen fungerar, någonstans ska det ju sitta ett ventilationsdon för en imkanal.

Är det verkligen nödvändigt att inte ha en fristående spis?
Det är ju inte någon jättevinst med att ha en separat häll och en separat ugn i ett underskåp. Däremot ser det väl ut som att det går att ha en bredare spis än den som sitter där nu så att hela utrymmet fylls ut.
 
Tack för svar, ska titta på att höja upp dem med hjälp av list.

Ja just det, vi planerar att ta bort fläktskåpet, det är ingen inkopplad fläkt (vi får inte ha det), därför tänker vi att vi kan ha fläkten under skåpet till vänster istället. Som det är nu kan man inte helt öppna skåpluckan inne i hörnet om inte fläktskåpet tas bort.

Vi behöver inte ha en inbygd spishäll/ugn, men sätter vi en 60 cm spis inne i hörnet så blir det nog omöjligt att öppna ugnsluckan på grund av slaskskåpet... dessutom jobbigt att det då bara får plats en person att stå vid spis & diskho. Kan vi bygga in ugn så kan vi flytta denna lite till vänster genom att ta bort den avlånga luckan med bakbordet i, för att undvika att det blir allt för trångt mot slaskskåpet.

Alternativet är ju att flytta på hela den vänstra modulen och bygga ihop den med resten, och ha en spis längst ut till vänster - men det kanske finns risk för att bänken/lådorna går sönder när man flyttar på dem?
 
Risk för att det går sönder finns men det beror på. Gamla platsbyggda kök är ofta rätt stabila och tål att flyttas om man tar det lugnt och hittar alla skruvar. Är det massivt trä iLyfter du ur lådor och tömmer skåpen så ser du nog hur det är skruvat mot väggen. Ibland skruvat eller spikat ner i sockeln också.
Vårt 60-tals kök var av mer massproducerat slag där man byggt upp sidostyckena av en ram som skruvades fast i väggen och därefter boxat in alltsammans med en limmad skiva masonit. Det blev bara smulor av de skåpen vid rivning men hade ingen ambition om att återanvända något.
Kul om ni vill bevara retro-stilen. Vi köpte nya virrvarr-skivor via Järfälla kök där vi handlade mycket av köksdelarna. Bänkskivorna kom från LG collection
Del av ett ljusgrått, retro köksskåp med silverfärgade handtag och träbänkskiva, ritning ovanpå.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
RoTe och 2 till
  • Laddar…
BirgitS
hanna_miranda hanna_miranda skrev:
Alternativet är ju att flytta på hela den vänstra modulen och bygga ihop den med resten, och ha en spis längst ut till vänster - men det kanske finns risk för att bänken/lådorna går sönder när man flyttar på dem?
Det beror ju på hur det är byggt. Det ser ju ut som att det är en färdig modul som kommer från en fabrik och där man sen bara har monterat den på plats.

Har det skåpet bakstycke eller är det öppet mot väggen?
Går det att se några fästen mot väggen?

Ser man hur sockeln är gjord om man drar ut nedersta lådan i hurtsen?
 
BirgitS BirgitS skrev:
Kryddhyllan/fläkten är ju senare påfund, kanske 70-tal
Du menar väl inte kryddfacken över diskbänken?
För de är definitivt 50-tal.
Fack för salt, socker, peppar, havregryn, skorpmjöl och vad det kan vara.

För övrigt tycker jag också att en lite bredare spis, gärna med induktionshäll eller IR-hhäll, gärna kunde ersätta den befintliga, om den inte fungerar.
 
Ja just det, det verkar som att bänken kan vara fabrikstillverkad, den sitter endast fast i väggen, finns ingen sockel under vad jag kan se. Även skåpen är öppna mot väggen, finns inga bakstycken. Så ett alternativ för oss att överväga skulle ju då kunna vara att flytta in den till hörnet och ha spis till vänster... Vi får nog fundera kring vilket alternativ som blir bäst - att ha ugn där den är nu eller att ha både spis och ugn till vänster (eventuellt en fristående då).
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
KnockOnWood KnockOnWood skrev:
Du menar väl inte kryddfacken över diskbänken?
För de är definitivt 50-tal.
Fack för salt, socker, peppar, havregryn, skorpmjöl och vad det kan vara.
De planerar vi att behålla - superfina! :) Just nu skyms de lite grann av det bruna fläktskåpet också, därför skulle det vara bra att ta bort det.
 
S Stuff skrev:
Risk för att det går sönder finns men det beror på. Gamla platsbyggda kök är ofta rätt stabila och tål att flyttas om man tar det lugnt och hittar alla skruvar. Är det massivt trä iLyfter du ur lådor och tömmer skåpen så ser du nog hur det är skruvat mot väggen. Ibland skruvat eller spikat ner i sockeln också.
Vårt 60-tals kök var av mer massproducerat slag där man byggt upp sidostyckena av en ram som skruvades fast i väggen och därefter boxat in alltsammans med en limmad skiva masonit. Det blev bara smulor av de skåpen vid rivning men hade ingen ambition om att återanvända något.
Kul om ni vill bevara retro-stilen. Vi köpte nya virrvarr-skivor via Järfälla kök där vi handlade mycket av köksdelarna. Bänkskivorna kom från LG collection
[bild]
Tack, kan vara värt att testa då! Snyggt, vi överväger också att ha en virrvarr-skiva.
 
Fulkemisten
Byggde egna skåp. Hyfsat lätt men lite tidskrävande om det är många. Nu verkar det ju bara som om ni behöver ett eller ett par i värsta fall. Kanske bara modda lite till och med. Då är saken biff.
Ett hemmabyggt öppet träskåp monterat på en vägg med en grön skåpdörr öppen, ovanför keramiska vita kakelplattor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Hembyggda gröna köksskåp och lådor med rostfri diskho, vit kakelvägg och mörkt arbetsbänk.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
TickyNucker och 1 till
  • Laddar…
BirgitS
KnockOnWood KnockOnWood skrev:
Du menar väl inte kryddfacken över diskbänken?
För de är definitivt 50-tal.
Fack för salt, socker, peppar, havregryn, skorpmjöl och vad det kan vara.
Naturligtvis inte, utan det som är ovanför spisen.
 
Ska ni byta bort diskbänken mot skiva även där? Då är jag intresserad av diskbänken isåfall men det beror ju på var ni bor också.......
 
S Stefan1972 skrev:
Ska ni byta bort diskbänken mot skiva även där? Då är jag intresserad av diskbänken isåfall men det beror ju på var ni bor också.......
Ja, den ska bort (inte säkra än om vi behåller kranen), vi bor i Stockholmsområdet :)
 
hanna_miranda hanna_miranda skrev:
Ja, den ska bort (inte säkra än om vi behåller kranen), vi bor i Stockholmsområdet :)
Har skickat pm.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.