Är det inte lika bra att dra 3x16A till garage eller carport, så är du eller en framtida ägare av huset redo att ladda en elbil eller köra vedkap?
 
3 x 16 kan vara klent för (vissa) elbilsladdare idag, och framtiden vet vi inget om.

Det beror ju lite på vad man har för huvudsäkring i huset, men de flesta burkar rekommendera att dra "full kräm" för laddningen, i praktiken ofta 5 x 6 mm, så att man kan ha en elbilen direkt på husets inkommande. Då kan den ta upp till 25A.

Samtidigt vill man ha rör eller kabel minst 5G1,5, från just "inkommande punkten" för att koppla mät-transformatorer om laddningen skall kunna effektbegränsa när annat i huset drar mycket.

I mina ögon vore den vettiga "framtidssäkringen" att lägga 2 rör från inkommande till garaget, ett rör 25 eller 32, och ett rör 16 eller 20. Rörkostnaden är rimlig, och så får man stoppa i de trådar som behövs, när man vet vilka det är.

Inkommande kan vara mätarskåpet/mätartavlan, men det kan också vara den central som har (den enda) kabeln från mätarskåpet/mätartavlan som sin ingång. Om det från mätarskåpet går ut flera kablar (i olika riktningar) så är det där mätningen måste ske, före utgreningen alltså.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.