Jag och min sambo står i valet och kvalet mellan 1-plans-och 1½-planshus.

Någon som har synpunkter på fördelar/nackdelar med 1-plans- kontra 1½-planshus?

Hur har ni som valt hustyp resonerat?

Tacksam för alla synpunkter!
 
Bob_the_builder
1-plan:
+ bekvämt, man slipper trappor inomhus
- större (=dyrare) grund. Tar därmed mer plats på tomten vilket kan vara problematiskt på tomter i 700m2-klassen.
+ mindre behov av kranar och ställningar (ganska ointressant vid köp av modul-/elementhus, men ett tungt argument för oss som bygger själva).

1 1/2-plan:
+ mindre grund
+ en naturlig avgränsning om man väljer att inte inreda hela huset med en gång (övervåningen, alltså).
- trappor
 
Hus som är mindre än 150m[sup]3[/sup] upplevs som större i ett plan, eftersom våningsytorna blir ganska små annars.
/Ulle
 
Hej!
Vi har nyss fått vårt nya 1 1/2pl. hus och för oss med två barn så var valet "enkelt" kanske mest för att vi pga. den tomt vi ville ha var hänvisade till Älvsbyhus sortiment.
Det jag menar är att om man vill ge, inte bara sig själv utan på sikt även barnen möjlighet till lite avskildhet så ställer ett 1 pl. hus större krav på ffa. planlösningen men, i viss mån även större yta och där hade vår husleverantör ingenting att erbjuda som passade oss.
Andra leverantörer har ju helt annat utbud och då finns det ju odiskutabla fördelar med ett 1 pl. hus tex. lättare städning, inget spring i trappor o.dyl.
Dock, enligt min mening, om du inte av olika anledningar kan bygga ett tämligen stort hus (pris, tomtstorlek osv.)
så får du många fördelar på "köpet" med ett 1 1/2pl. hus, så för oss var det viktigast att inom några år då våra flickor blir större ha möjlighet att låta övervåningen bli "deras" med utrymme för kompisar, ev. övernattande sådana, musik, film osv. Allt för att göra det möjligt för barnen att trivas hemma även i tonåren!!?!
Kanske en fåfäng förhoppning, men värt ett försök i alla fall!! ::)
MVH/Christina
 
Vi ska bygga 1 1/2 plans och resonerade mycket som Christina, barnen kan få ett eget TV/all-rum däruppe och vi kan eventuellt flytta ner föräldrasovrummet så småningom. Nu har vi ett litet barn och än så länge vill vi ha hennes rum nära vårt, flexibiliteten med 2 våningar tilltalar oss. Vi bodde i 2-plans radhus förut och trivdes bra med det. Visst blir det en massa spring i trappan, men det var det värt. Vi vill gärna ha vardagsrum+allrum, gästrum och rejäl klädkammare. Det är vanligt i 1 1/2 plans, men finns bara i de allra största 1-plans. 1-plans tar stor plats på tomten, men planlösningen kan iofs göras mer spännande tycker jag.
För vår del övervägde fördelarna med 1 1/2 plans.
 
Kan bara instämma med ALLA föregående talare...

Ett 1½-plan tar som sagt mindre yta på tomten än ett 1-plans.
Men det är viktigt att huset passar tomten...

Ett annat tips är garaget...
Har man inte så stor tomt ska man överväga att ha ett vidbyggt garage istället för fristående... Ett fristående tar mer plats än ett vidbyggt...

Lycka till!

*Sandra*

 
Marachinos skrev:
Ett annat tips är garaget...
Har man inte så stor tomt ska man överväga att ha ett vidbyggt garage istället för fristående... Ett fristående tar mer plats än ett vidbyggt...
*Sandra*
Det hänger även på planbestämmelserna! Där vi ska bygga, får garage ligga 3 meter närmare tomtgräns än vad huset får. Det innebär mer frigjord yta för ett fristående garage än ett vidbyggt.
Men visst, generellt tar ett vidbyggt mindre plats.
 
Vi är mest inne på 1-planshus.
Den enda nackdelen som vi ser det, är att huset tar stor plats på tomten. Fördelarna är att: planlösningen blir mer spännande, komma ifrån den typiska "skolådan", slippa trappor och få fler ställen i huset med "ryggåstak". Man slipper även stegljud i taket (även om det nog inte är så störande med välisolerade bjälklag).
Eventuella barn kommer få en egen del i huset med sovrum och ett separat allrum.
Husleverantören vi för diskussioner med nu, bygger i lösvirke och det blir billigare med 1-plans än 1½-plans. Pratar man med husfirmor som för modulhus eller sektionshus, gäller det omvända.
 
Har bott i ett 1 1/2 plans hus hela min uppväxt och jag kommer ALDRIG att vilja bo i ett igen. Som tonåring var man lat och nån damsugare kom nästan aldrig upp på övervåningen. Visst finns det centraldamsugare men jag tror ändå inte på fler plan än 1. Trapporna var bara till för lek och det är väldigt lätt att kasta smutstvätt och annat som är ivägen där uppe ner för trappen. Vips är allt utom synhåll däruppe...


// Erik
 
Jag antar att det helt enkelt är en fråga om smak, och bygglov. För jag har då aldrig tänkt på att det skulle vara jobbigt att gå i trappor, snarare har jag sett det som en fördel att ha en privatare del på övervåningen. Men jag antar att när man står där med ett gäng ungar eller med slitna leder på äldre dar så kan det kanske vara skönt med enplans. Det finns för- och nackdelar med allt här i livet.

Anna
 
 "nån damsugare kom nästan aldrig upp på övervåningen. Visst finns det centraldamsugare men jag tror ändå inte på fler plan än 1. Trapporna var bara till för lek och det är väldigt lätt att kasta  smutstvätt och annat som är ivägen där uppe ner för trappen"

Tjaa, Hedin vad ska man säga om ett dylikt beteende.... :surprised: annat än att, om du kommer att tillåta dina barn att göra likadant så kommer "problemet" att vara ännu mkt. synligare, för alla, i ett 1 pl. hus ::) och dessutom kan ju det "problemet" knappast skyllas på 1½ plans huset.
Samt, kostnaden för x-tra dammsugare/cd-slang för permanent placering på övervåningen är ju i sammanhanget försumbar ;)
MVH/Christina.
 
Halloj,

Jag tycker inte att ni ska glömma 1 1/2 plan med *höjda väggliv*. Ett 1 1/2 planshus får rätt mycket döutrymme pga. att man bor direkt under det lutande taket.

Exempel på riktigt dåliga 1 1/2 planslöningar kan man hitta i t.ex LB-hus Tornuggla där i princip alla rum på öv. blir värdelösa (om man inte är väldigt kort ;) )

Om man däremot höjer sitt väggliv med ca. 1.3m så får man betydligt mindre döutrymme men man har fortfarande problem. Hur har t.ex. Skiftesgården (Willa Nordic) tänkt att placera spegeln i sin 150'a på öv? Utanför huset?

Andra saker man ska tänka på med 1 1/2 planshus är att man är begränsad. T.ex kan det bli svårt att placera Duschväggar med dörrar i sådana hus då dörrarna tenderar att slå i taket.

Så; om ni köper 1 1/2-plans - tänk på taklutningen och se till att möblerna passar...bokhyllor och garderober passar bara på väldigt få väggar.

/MKa
 
När vi bodde i 1 1/2 planshus blev det ohyggligt varmt däruppe på sommaren [by. -78]. Vet inte om det är ett problem med de nya 1 1/2-planshusen, men kanske något att beakta, eftersom det är en "sovvåning".

/Ulrika
 
Vi har valt att bygga ett 1-planshus. Kan tillägga att vi båda är uppvuxna i 1½-planshus. Jag ser inte många fördelar i hus med trappor. Många menar ju att man "får undan" ungarna och deras allrum till en annan våning, men jag tror det är lika störande att ha barnen på samma våningsplan som att höra springet i trapporna (som kanske bara är "knarrfria" dom första åren. Man slipper ju dessutom då bära dammsugarn upp för trapporna, och man kan ju garanterat bo i ett 1-planshus även när man är gammal och grå.

Men, som någon käckt uttryckte det här på forumet för ett tag sen: smaken är som röven............klöven.

Ha det!
 
Vi står oxå i valet och kvalet att bygga 1½-plans eller 1-plans. Uppvuxen i ett 1-plans hus men bor numera i ett 1½-plans hus.
Vi behöver ett ganska stort hus med 4-5 sovrum varför vi hela tiden kikat på 1½-plans men nu börjar det svänga över igen till 1-plans.

Som småbarnsförälder tycker jag det är ett mycket stort minus med trappa. Det är en osäkerhetsfaktor hela tiden. Barn som springer upp/ner och halkar i sin iver att komma upp/ner känns sådär...
Dessutom så blir det en massa spring upp och ner hela tiden för oss då det skall bytas tv-kanal, sättas på video eller kissas (små problem men ändå...). Våra barn är såpass små än men jag kan tänka mig en del buller när det skall dansas och höras på musik i tonåren...

De 1-plans hus vi börjat titta på är ganska stora (155 kvm+) men hamnar i samma prisläge som ett 1½-plans på c:a 180 kvm. Med ett 1-plans hus på 155 kvm+ kan man faktiskt dela av så att en sektion av huset är dedikerat barnen (sovrum, allrum + wc) medans resten är v-rum, kök, bad och "master bedroom". Mkt bra!
Dessutom, om man planerar för framtiden, kan barnen få en egen ingång till deras "sektion".

Med "sektionstänkandet" kan man faktiskt oxå låta en del av huset stå "oinrett" ett tag om det är ett argument. Det är ju bara att stänga dörren.

Så tillåter ekonomin och storleken/utseendet på tomten ett 1-plans hus så ser i alla fall jag ingen anledning till att bygga 1½-plans.

 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.