Hej,

Vi har fått en fläck i vår nya granitskiva som vi inte vet vad det beror på. Köket är helt nytt och vi har lagat mat ca 3 gånger och varit noga med att rengöra. Vet någon vad det kan bero på och finns det något sätt att få bort det på?

Har inte haft citron, vin, juice, etc.

Uppskattar all hjälp!
 
  • Mörk granitskiva med synlig fläck nära spishällen i nytt kök.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
Välkommen till forumet!

Menar du den vitaktiga ringen?
Har det stått något där som varit blött som det har blivit en kalkavlagring efter när vattnet har avdunstat?

En del stenskivor ska impregneras för att bli mer motståndskraftiga. Har du kollat vad det står i skötselanvisningen för din skiva?
 
Redigerat:
S
Något fuktigt gissar jag på...!
 
Hej och tack för svar!

Ja precis, den vita ringen.
Kan faktiskt inte minnas om det stått något blött där, men isåfall inte mer än någon timma på sin höjd. Har tyvärr ingen skötselanvisning för skivan, vi flyttade in i nyproduktion och allt har gått via byggföretaget. Får höra med dem och se om det finns! Har du tips på hur man kan bli av med fläcken eller är det kört?

Tack för hjälpen!

Med vänlig hälsning, Evelin

QUOTE="BirgitS, post: 3685881, member: 155688"]Välkommen till forumet!

Menar du den vitaktiga ringen?
Har det stått något där som varit blött som det har blivit en kalkavlagring efter när vattnet har avdunstat?


En del stenskivor ska impregneras för att bli mer motståndskraftiga. Har du kollat vad det står i skötselanvisningen för din skiva?[/QUOTE
BirgitS BirgitS skrev:
Välkommen till forumet!

Menar du den vitaktiga ringen?
Har det stått något där som varit blött som det har blivit en kalkavlagring efter när vattnet har avdunstat?

En del stenskivor ska impregneras för att bli mer motståndskraftiga. Har du kollat vad det står i skötselanvisningen för din skiva?
 
S SvanteC skrev:
Något fuktigt gissar jag på...!
Tack för svar!

Finns det något sätt att få bort fläcken eller är det kört?

/Evelin
 
BirgitS
Vad har ni prövat med hittills?

E Evelin123 skrev:
varit noga med att rengöra.
Hur gör ni rent?
 
BirgitS BirgitS skrev:
Vad har ni prövat med hittills?


Hur gör ni rent?
Vi har gjort rent med diskmedel och vatten samt fönsterputs hittills. Vi gör rent hela tiden och låter inte disk osv. stå under en längre stund.
 
BirgitS
I anvisningarna för min skiva står det att man inte får använda diskmedel eller andra rengöringsmedel utan det är bara vatten och torka torrt som gäller. Ytan i sig är sådan att den är ogästvänlig för bakterier och som det står det är svårt att få bort allt diskmedel utan det blir lätt en tunn hinna med tiden som gör att ytan blir flammig och matt.
 
BirgitS BirgitS skrev:
I anvisningarna för min skiva står det att man inte får använda diskmedel eller andra rengöringsmedel utan det är bara vatten och torka torrt som gäller. Ytan i sig är sådan att den är ogästvänlig för bakterier och som det står det är svårt att få bort allt diskmedel utan det blir lätt en tunn hinna med tiden som gör att ytan blir flammig och matt.
Seriöst ??
Och det har man i ett kök ??
 
Kanske komposit eller känslig bergart?
 
BirgitS
Isakare Isakare skrev:
Seriöst ??
Och det har man i ett kök ??
Vi torkar efter med fuktig mikrofiberduk och det suger upp fett så det ska inte bli något kvar för bakterier och mögel att växa i. Bra mycket säkrare än att ha en träskiva där bakterierna och celler från mat kan gömma sig i sprickor och småskador. Sen vill man inte ha helt bakteriefritt för det lämnar ytan fri för förökning av riktigt skadliga bakterier i stället för att där finns de bakterier som man normalt har på huden. Vi har bott här i snart 9 år utan att bli magsjuka i alla fall.
 
BirgitS BirgitS skrev:
I anvisningarna för min skiva står det att man inte får använda diskmedel eller andra rengöringsmedel utan det är bara vatten och torka torrt som gäller. Ytan i sig är sådan att den är ogästvänlig för bakterier och som det står det är svårt att få bort allt diskmedel utan det blir lätt en tunn hinna med tiden som gör att ytan blir flammig och matt.
Vilken typ av sten har du?
 
BirgitS
BirgitS BirgitS skrev:
Troligen denna: [länk]
Det var förrförra ägaren som gjorde om köket så vi vet ju inte exakt.
Lär vara en av de mesta täta stensorterna.
Trevligt, håller inte riktigt med om att den är en av dom mest täta sensorerna, allt med olika mineraler kan göra att det finns självsprickor I stenen, alla mineraler är inte kompisar
 
Kan det inte vara märken från sugkoppar vid montering?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.