Classe var en grym butik förr, mins tex när man kunde köpa kugghjul på lösvikt från svensk kuggteknik.
 
  • Gilla
  • Älska
nissenhj och 4 till
  • Laddar…
C
L Lossitallet skrev:
Jag kan hålla med dig i att det är en tråkig utveckling i hur handeln har förändrats genom åren men att skylla handlarna/butikskedjorna för detta är ju helt fel enl mig.
Fast med det resonemanget skulle alla handlare gå mot att bli livsmedelshandlare eller vad det nu kan vara som är den mest lönsamma sektorn av detaljhandeln. I verkligheten inriktar sig de flesta på en viss målgrupp, och det är just glidningen i målgrupp som väcker känslor här.
 
  • Gilla
MultiMan och 5 till
  • Laddar…
CO's nya (nja, något år) VD kommer från IKEA. Just sayin. Kan säkert påverkat inriktningen på sortiment och vinstmarginaler.
 
  • Gilla
nissenhj och 1 till
  • Laddar…
Ni är lite väl sur-nostalgiska nu tycker jag. Visst, CO är ett annat bolag än det var förr i tiden, men ska de vara lönsamma och kunna ha sina butiker i stadscentrum så måste de sälja saker som folk köper.

Jag köper en hel del smågrejer på CO och gillar närheten, håller jag på med ett projekt och plötsligt kl 19 en vardag behöver fogskum, en avbitare och fyra meter kabelkanal, ja då kan jag ha det i handen inom 30 min. Vill jag däremot köpa en planhyvel eller en träsvarv, ja då finns det andra mer specialiserade butiker. Företrädelsevis online.

Kan tipsa om ett av mina favoritverktyg som jag köpt på CO: https://www.clasohlson.com/se/Kabelskalare-Cocraft/p/Pr407418000
 
  • Gilla
GöranSbo och 4 till
  • Laddar…
S svanstrom skrev:
Ni är lite väl sur-nostalgiska nu tycker jag. Visst, CO är ett annat bolag än det var förr i tiden, men ska de vara lönsamma och kunna ha sina butiker i stadscentrum så måste de sälja saker som folk köper.
Jag håller med dig, även om jag ibland går och småmuttrar över "gamla tiders Classe" så är det fortfarande, tillsammans med Kjell & Co, en butik jag ofta besöker för att komplettera saker jag glömt beställa från grossist till min elektronikfirma. CO har två butiker i stan, den närmaste ligger bara 5 minuter bort på cykel och har öppet till 20 på kvällar samt 18 helger. Att kunna åka dit för att köpa något som tagit slut, eller komplettera med något vertkyg när man står i verkstaden fredag kl 18.30 och något strular är rätt behändigt. Deras cocraft-grejer är för övrigt av övervägande hygglig kvalitet och det är aldrig några problem att byta något om det skulle gå sönder.
 
  • Gilla
GöranSbo och 2 till
  • Laddar…
Som någon tog upp så är kanske kundbasen som handlar verktyg där och inte via en grossist mindre nu. De har ju även startat sin Clas fixar-tjänst där de kommer hem och utför arbeten. Kanske mer pengar att tjäna på det sättet.
 
Kashmirsocialist Kashmirsocialist skrev:
2) Skapa ett utbud av kvalitativa produkter. Det spelar egentligen ingen roll vad du är beredd att betala - problemet är att kvalitativa verktyg liknande äldre Bacho etc. helt enkelt inte tillverkas längre.
Men det gör det väl visst? Finns massor med verktyg som håller i evighet - precis som förr. De kostar dessutom som förr - omräknat i dagens penningvärde. Det betyder att vi som bara behöver skräp kan köpa skräp till rimliga priser.
 
Minns grejor som jag beställde från CO när jag var grabb, som var av bra kvalité och som fortfarande hänger med.
Några exempel: fina svenska hammare (Tors hammare), mätlinjal och skaltång av hög japansk kvalité, en arbetsbänk som jag tror kom från DDR.
 
  • Älska
nissenhj
  • Laddar…
Buildgates Buildgates skrev:
Clas Olsson har gått från att vara en butik för teknikfreaks till en klädbutiksfräsch allt-i-allobutik. Misstänker att de försökt diversifiera sig från teknikladorna som riktar sig mot villaägare, genom att vinkla sortimentet mot mer trendkänsliga stadsbor. Då blir det mer puttinuttigt och mindre bensindrivet.

Att butiken lockar det täcka könet är ju bara det en varningsklocka... :whistle:
Jag är en gammal tant men föredrar Jula, Bauhaus och Biltema. Inte svårt att få tiden att gå på de ställena.
 
  • Gilla
Buildgates
  • Laddar…
Nu har dom byggt om CO även här i min stad och fluffet har ju fått mer uppmärksamhet. Dock vill jag nog varna för att bli alltför nostalgiska, körde veden i helgen genom svärfars vedklyv, inköpt typ 1985 från CO på postorder. Den kommer förmodligen hålla i 50år till men det är ingen trevlig eller säker historia att använda.
Men eftersom det är min frus pappa som höjer den till skyarna så lär man använda den några år till
 
  • Gilla
Uppfinnar-Nils
  • Laddar…
F fredster2000 skrev:
Ja, hänt lite de senaste 29 åren. MFD 1991, funkar klockrent fortfarande.
Även min, lite mindre modell och inköpt hos CO c:a 1982, snurrar på.
Vintage bänkborrmaskin SH-13X från 1982, inköpt hos CO, med specifikationsskylt synlig.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
nissenhj och 2 till
  • Laddar…
Slottsbäcksväktarn Mats Engquist skrev:
Men det gör det väl visst? Finns massor med verktyg som håller i evighet - precis som förr. De kostar dessutom som förr - omräknat i dagens penningvärde. Det betyder att vi som bara behöver skräp kan köpa skräp till rimliga priser.
Nej, jag har i alla fall inte hittat något i samma kvalitet. Det är likadant med exempelvis trädgårdsmöbler - produceras ingenting i samma kvalitet som på 1960-talet.

Rent miljömässigt är det förstås en katastrof med ovanstående resonemang, så även arbetsmiljömässigt. Billiga skitverktyg (och annat skräp) är så billigt för att någon någonstans är beredd eller tvingad att arbeta till en mycket låg ersättning.

Samtidigt kan det lågt betalda arbetet vara ett sätt att lyfta sig ur fattigdom, så det är förstås en bedömningsfråga om det är acceptabelt eller inte.

Men faktum kvarstår: Också förr, när arbetare i Europa fick låga ersättningar (alltså före andra världskriget om vi gör en grov indelning) var kvaliteten på produkterna mycket bättre än de som produceras till låga ersättningar i dag. Var mellanskillnaden tagit vägen (Lägre priser? Högre vinster? Bådadera?) har jag inte tillräcklig kunskap för att uttala mig om.
 
Redigerat:
  • Gilla
nissenhj och 3 till
  • Laddar…
Det är dött i Liljeholmen. Sortimentet brukar vara helt ok, men alla verkar renovera under Corona- isoleringen.
Började renovera ett rum före och det finns inga masker någonstans... Känns som jag har betong i lungorna.
 
Tycker titeln i tråden är väldigt fientlig mot CO. Classe har ersatt järnhandeln i många stadskärnor och har en samhällsnyttig funktion. Handlar ofta och gärna hos CO, som dessutom har mycket trevligt personal.
 
  • Haha
  • Gilla
nissenhj och 1 till
  • Laddar…
Jag är väldigt glad över att ett Clas Ohlson 5 minuter från mitt hem och 99% av personalen är kunniga, hjälpsamma, trevliga och tålmodiga. Akuta åtgärder kan med andra ord lösas kvickt.
Lätt att returnera och byta även om verktyg är använda (de rekommenderade en borr för mitt ändamål, men den klarade inte av jobbet).

Det är bara nu som det är väldigt urplockat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.