S Simsgrodan skrev:
Jag kom fram till motsatsen (Stockholm), men kan ha läst fel.....
Du har nog läst fel eller på fel ställe. Stockholm är en av dom kommuner som förstått att nya rättsfall ger ny praxis, bygg 1,2m högt utan bygglov. Rent teoretisk skulle din uteplats kunna bli tvingad att vara lägre om du bygger den 1,2m hög i tomtgräns och det blir till betydande olägenhet, exempelvis om det ger för mycket insyn.

Läs själv på https://bygglov.stockholm/nar-behovs-bygglov/bygga-nytt/altan-tradack-terass-uteplats/
 
  • Gilla
toolman77
  • Laddar…
C Cailert skrev:
Kunde inte ha sagt det bättre själv!!

Det är ju helt sinnessjukt som det är. Att nån som inte har den minsta äganderätt har möjlighet att motsätta sig vad var man gör på sin tomt. Det borde vara kostnads ansvar för processen för alla som överklagar!
Det skulle nog dra ner på byråkratin väldigt mycket.
Det är väldigt tråkigt för oss som faktiskt är drivna och vill göra det snyggt, att nån person(trådstartare) som tror han äger utsikten kan sätta käppar i hjulen i "6 månader" bara för att jävlas. jätteglad att höra att det blev som det blev i MMD.

tyvärr får väl bygglovs ansökarna och skattebetalarna hosta upp för denna processen, istället för dessa gnällspikar.
Snälla söta rara, jag försökte inte stoppa byggprojektet i 6 månader, jag försökte använda tiden till att förhandla fram några små ändringar i ritningarna som hade gjort bygget mera acceptabelt för oss.

Och jag tror faktiskt jag var nära att lyckas.

Hur får man en person som bara gör allt enligt eget huvud utan att ta minsta hänsyn till omgivning och grannar att stoppa upp och faktiskt inse att det finns folk som har något emot deras agerande och handlande.

Vi var från början 3 grannar som protesterade, så inte ensam.
 
M MetteKson skrev:
Hur nära fastighetsgräns kommer carporten?
Taket på carporten hamnar exakt efter tomtgränsen, och då efter ritningarna på andra sidan deras häck som då ligger på deras tomt.

Skall försöka lägga ut en ritning i morgon.
 
J JRH77 skrev:
Taket på carporten hamnar exakt efter tomtgränsen, och då efter ritningarna på andra sidan deras häck som då ligger på deras tomt.

Skall försöka lägga ut en ritning i morgon.
Det vore intressant om du vill lägga ut ritningarna. Jag tycker det verkar lite underligt att byggnadsnämnden beviljat lov så nära fastighetsgräns, men jag vet ju inte alla faktorer som påverkar.
 
S Simsgrodan skrev:
Bara nyfiken, du lät honom alltså klippa i häcken på din tomt efter eget godtycke?
Som jag försökt förklara, beräknande lögnaktig och lurig.

Har klippt sin häck på vår sida tidigare, utan konstigheter.

Så när han nu i höstas frågade än en gång om han fick klippa sin häck på vår sida, svarade jag naturligtvis ja.
Han hade skött det bra tidigare.

Dock frågade han denna gången om han även om han fick ta bort lite döda grenar nära hans häck.
Tja, ok tänkte man väl.

Detta tog han som intäkt att rensa våra granar som fungerar som häck upp till en höjd på c:a 2 meter.

Resultatet är då att vi numera ser rakt in till varandra genom hans hårt klippta glesa häck.

Och ovanpå detta springer dom numera omkring på våran tomt utan att informera oss, alla försök att be dom att informera oss resulterar i ilskna meddelanden att dom numera anser att det är deras rätt att göra så.

Vi har nog varit för snälla mot dom, får väl trappa upp det hela och börja peka med hela handen.
 
Kanske det finns fler sätt att "ge tillbaka".

Du kanske känner för någon "vedervärdig" fasadbelysning?

Av säkerhetsskäl behöver Du säkert strålkastare med rörelsedetektorer på den sidan nu när den blir så mörk.

Placera något rejält fult - lura ut vad som skulle störa grannen mest; Rosa plastflamingos, förnicklade trädgårdstomtar med spot-light, en rejäl labyrint av 5:- LED-lampor, något bilvrak etc. Tappa av oljan, bensinen, glykolen och måla lite blommor på den, kanske en blomlåda. Då är det inte ett bilvrak utan ett konstverk! En husvagn kanske - "renoveringsobjekt" verkar inte vara så dyra, men någon hobby måste man ju få ha Ett alternativ/komplement till Gunnebostaket (se nedan) är kanske att ställa den exakt mot tomtgräns där de vill bygga carport. Annars har man väl rätt att ställa upp en container 3 månader, rätt timing kan "påverka" deras byggplaner effektivt. ;-) Om det nu är ok med bygglov för uppställning på ena sidan om gränsen måste det vara lika på båda.

Om allt sådant misslyckas kan Du alltid odla krusbär mot tomtgränsen där - de sticks som f..n. Hallon är annars högre, och växer fort upp, men de är inte lika vassa. Om Din tomt är på sydsidan blir det faktiskt ett riktigt fint växtläge mot husväggen - men gör en egen spalje direkt på Din sida - utan att spika i hans vägg, det är effektivt nog att växtligheten håller fukt kvar...

Se till att gå rejält nakna i Ert hus som "normalläge" - grannen blir endera förtjust eller förskräckt... Ni skall inte behöva ändra ert liv för att han bygger om sitt hus! Om han säger att Ni inte gjort så förut så blir Du upprörd och anklagar honom för att ha gjort intrång i Ert privatliv med spioneri. Gissa varför Ni bor en bit utanför stan.

Fundera på om Du vill bygga om Ditt hus - ta bort fönstren mot hans sida i klarhet. Se till att måla så att man tydligt ser rutor "här var det fönster", t.ex. genom att det är ny färg och resten av väggen är lite äldre.

Kanske någon fönsterkupa åt sidan, om det är en gavel mot grannen för att kompensera med ljus på övre våningen hos Er. Om det skulle det skymma hans utsikt spelar väl ingen roll - om om nu insyn och utsikt väger så lätt i juridiken. Kanske om Ert hus är 1-plans och hans nu blir 2-plans behöver Du också bygga på med en andra våning - i alla fall på delen närmast grannen, resten kan bli lite takaltan och tak kvar... Svart vägg mot honom. Modern svart färg på hela den väggen vore väl också nyskapande och "unikt" - ta det i samma bygglov! Eller gör en vinkel inåt tomten som är 1,5 plan hög så att Ni får en insynsskyddad uteplats i innervinkeln. Kanske blir det lite mörkare på baksidan, men vad tusan, allt kan inte bli vinstlott.

Jag utgår från att Du tänder grillen med mycket tändvätska vid "förlig vind", och eldar flitigt i braskamin på vintern, kanske veden inte hunnit torka helt, men vad gör väl det? Med mycket tidningspapper tar det sig snart.

Och som någon föreslog : Björkar mellan husen. Med de moderna strålkastarna som lyser upp löven underifrån.Annars kanske lönn också skulle fungera? De sätter massor med blad och drar en hel del jobb med krattning på hösten.

Kommer någon och vill "bara fixa lite" med beskärning av någonting blir det blankt nej. Det är helt enkelt så att alla frågor besvaras med blanka nej. Från nu och varje dag framöver. Även möjligheten att bygga car-porten från Din mark. De får börja med (den målade) fasaden, och bygga sig inåt, för på Din tomt skall det inte sättas fot. Föreslår ett rejält Gunnebo-staket direkt innanför tomtgräns, ev med en taggtråd på toppen, så fort som möjligt. Kanske kan Du billigt få köpa ett begagnat som bara är "lite" rostigt. Om det inte är detaljplanerat kanske ingen kan hindra Dig från ett 2-meters som gör hans tomt "mysig". (Det är dock inget jag vet - inom min kommun är det nog max 80 eller 100 cm...). Om det görs intrång så anmäl och kräv skadestånd (föreslår att Du snaras river upp "mossan" just där och sår ny gräsmatta, eller en rabatt - något som kostar att reparera, och som är kletigt att gå i).

Ifrågasätt också hur avvattningen av car-porten har tänkts ut. Att bara dumpa regnvattnet på Din tomt är direkt olagligt om jag förstått saken rätt - kanske kan det vara en del av ett överklagande? Grannen är tvungen att ha hängrännor och leda bort vattnet på sin egen tomt. Även snö måste hindras från att falla på Din mark.

Nackdelen med lamporna är att de funkar inte så bra på dagen...

Om det nu inte är detaljplanerat kanske Du kan göra ett hönshus åt hans håll? Komplementfastigheter nära tomtgräns var ju OK hade Du fått prejudikat på. Egna ägg är inte dumt, men en tupp lär göra att hönsen värper bättre! Lite lukter får man ju tåla när man bor utanför stan. Ljudet kommer på köpet, men det är ju naturligt! Inta en "grön - närproducerad" hållning, som om grannen klagar till kommunen får honom att lukta miljöbov - tjänstemännen lär ta Er sida på instinkt.

Räkna ut om någon i deras hushåll har födelsedag på våren eller hösten - någon dag måste man ju sprida gödning på sitt trädgårdsland! Gärna höns, eller köp någon annan naturgödning med mycket "arom".

Är det privat väg med samfällighet - gå på årsstämman och beklaga att den tunga trafiken till hans bygge förstört vägen, och att grannen därför skall åläggas att återställa vägen, dikena etc. Se till att ha lite fakta på fötterna - ta bilder före och efter som är tydliga. Bara att grannens namn "dras i smuts" och måste försvara sig stärker Din ställning och / eller självförtroende.

Grannsämjan som mot-människor sätter nivån på kan bli rätt dråplig, men dessvärre kan det bli frågan om vem som ger upp och flyttar först- Du eller dom. Anfall kan vara bästa försvar.

Jag hoppas att alla inser att mina förslag i detta inlägg inte är helt utan ironi, men kanske värda att fundera lite runt.
 
  • Gilla
Urban R och 6 till
  • Laddar…
J JRH77 skrev:
Som jag försökt förklara, beräknande lögnaktig och lurig.


Och ovanpå detta springer dom numera omkring på våran tomt utan att informera oss, alla försök att be dom att informera oss resulterar i ilskna meddelanden att dom numera anser att det är deras rätt att göra så.

Vi har nog varit för snälla mot dom, får väl trappa upp det hela och börja peka med hela handen.
Du behöver tydligen ett bevattningssystem för att häcken skall ta sig!
 
J JRH77 skrev:
Taket på carporten hamnar exakt efter tomtgränsen, och då efter ritningarna på andra sidan deras häck som då ligger på deras tomt.

Skall försöka lägga ut en ritning i morgon.
Det i sig är inget konstigt, finns inget som förbjuder det.
 
C
J JRH77 skrev:
Snälla söta rara, jag försökte inte stoppa byggprojektet i 6 månader, jag försökte använda tiden till att förhandla fram några små ändringar i ritningarna som hade gjort bygget mera acceptabelt för oss.

Och jag tror faktiskt jag var nära att lyckas.

Hur får man en person som bara gör allt enligt eget huvud utan att ta minsta hänsyn till omgivning och grannar att stoppa upp och faktiskt inse att det finns folk som har något emot deras agerande och handlande.

Vi var från början 3 grannar som protesterade, så inte ensam.
Gulligt av dig att säga söta rara :D.

Jag vet ju inte hur det hela ligger till, eftersom jag bara kan gå på din beskrivning. Jag skulle absolut inte identifiera mig med det beteende du beskriver att din granne har. tycker han verkar väldigt konstig och inte alls vettig. jag skall inte alls försvara hans beteende med er häck etc.. det som står på din sida är ju ditt såklart.

Men Jag har grannar som lik dig som tycker att att det är ok att lägga sig i sånt som ligger till exempel 10M in på min tomt, och är tillåtet. dessa grannar klagade också officiellt med hopp om resning, trots att allt på mitt takhöjningslov är enligt gällande detaljplan och kommunbestämmelser. De fortsätter att klaga även om dom vet att avslag är faktum redan innan.

-Vårt scenario är lite omvänt. jag vill bygga och ha insynsskydd, grannarna vill ha kvällsol och insyn till mig. = (ville lämna allt orört som det va).

Efter beslutet vunnit laga kraft så skickade jag smörgåstårta till parterna. Som tack för hjälpen
Och toppade mina första planer med att addera en grå sunkig Betongstödmur 5cm från tomtgränsen av max höjd tillåten (55cm hög enligt vår kommun) och där bakom 50 cm in på min tomt planterades nu 3 meter höga pyramidthujor i häck mot klagande granne. Det är mossmatta där nu och 0-sol

Det hade jag inte behövt. men jag gissar att fördröjningen de orsakade kostade mig runda slängar 200K. Tråkigt för mig - tråkigt för dem.

När man köper vet man som i regel hur detaljplanen ser ut innan man betalar. Om det är glasklart i detaljplan med max takhöjd, och taktyp och det ligger mer än 4,5M in. samt att bygglovet stämmer med detaljplan Varför skall det då förhandlas? då gör man sig ju bara ovänner. bara att köpa granntomterna om man vill bestämma.
 
Redigerat:
  • Gilla
Jonny Wu och 3 till
  • Laddar…
C Cailert skrev:
Efter beslutet vunnit laga kraft så skickade jag smörgåstårta till parterna. Som tack för hjälpen
Och toppade mina första planer med att addera en grå sunkig Betongstödmur 5cm från tomtgränsen av max höjd tillåten (55cm hög enligt vår kommun) och där bakom 50 cm in på min tomt planterades nu 3 meter höga pyramidthujor i häck mot klagande granne. Det är mossmatta där nu och 0-sol
Att du ens skriver ut det där på ett offentligt forum, själv hade jag skämts ihjäl ifall jag gjort samma sak.
C Cailert skrev:
Det är ju helt sinnessjukt som det är. Att nån som inte har den minsta äganderätt har möjlighet att motsätta sig vad var man gör på sin tomt. Det borde vara kostnads ansvar för processen för alla som överklagar!
Det skulle nog dra ner på byråkratin väldigt mycket.
Det är väldigt tråkigt för oss som faktiskt är drivna och vill göra det snyggt, att nån person(trådstartare) som tror han äger utsikten kan sätta käppar i hjulen i "6 månader" bara för att jävlas. jätteglad att höra att det blev som det blev i MMD.

tyvärr får väl bygglovs ansökarna och skattebetalarna hosta upp för denna processen, istället för dessa gnällspikar.
Det är väl självklart att ens grannar ska kunna påverka ifall man försöker bygga något idiotiskt? Eller menar du att du skulle acceptera ifall din granne monterade strålkastare som lös in i ditt sovrum?

Du kanske tycker att överklagan om insyn är störtlöjligt men nu ska jag berätta något som din dagisfröken borte lärt dig; vi är alla olika och vi prioriterar vissa saker högre än andra.

Denna överklagan verkar av beslutet att döma (den del som vi sett i alla fall) inte kostat många arbetstimmar, om ens en enda. Billigt pris för att ha ett någorlunda rättssäkert land. Det kanske till och med du håller med om?
 
Mikael_L
Men ändå har Cailert rätt i sak.
Finns det en detaljplan så kan man ju där kolla vad grannfastigheterna har exklusiv rätt till. Man bör inte vare sig förvånas eller förargas av att de nyttjar sin rättighet. Enda rimliga lösningen är ju att man helt sonika köper all mark runt omkring som man vill kontrollera.

Och finns det inte detaljplan så finns det annan lagstiftning och områdesbestämmelser och annat att kolla, så jag vill nog hävda att det mesta är någorlunda förutsägbart.

Jag tycker lika illa om de som försöker ta sig mer friheter än vad de har rätt till som de som försöker förhindra någon annan att göra vad de har rätt till med sin egen egendom.
Och det är helt enkelt mellan dessa två positioner som både lagstiftning som tjänstemän har att manövrera inom, att stoppa de som överträder det de har rätt till och att tillgodose det som är inom lagar och regler.

Jag fick intrycket att Cailert hade råkat ut för någon som försökte stoppa det Cailert helt enkelt hade rätt till.
Visst, sen kan man ju diskutera sandlådenivån på att i nästa steg försöka straffa någon. Men jag kan ha förståelse för att man är lite putt ifall någon bara krånglat så jäkla mycket som det går, för att hejda en när man tänker göra det man har full rätt till.
 
  • Gilla
Maria T och 1 till
  • Laddar…
C
T Trunk skrev:
Att du ens skriver ut det där på ett offentligt forum, själv hade jag skämts ihjäl ifall jag gjort samma sak.

Det är väl självklart att ens grannar ska kunna påverka ifall man försöker bygga något idiotiskt? Eller menar du att du skulle acceptera ifall din granne monterade strålkastare som lös in i ditt sovrum?

Du kanske tycker att överklagan om insyn är störtlöjligt men nu ska jag berätta något som din dagisfröken borte lärt dig; vi är alla olika och vi prioriterar vissa saker högre än andra.

Denna överklagan verkar av beslutet att döma (den del som vi sett i alla fall) inte kostat många arbetstimmar, om ens en enda. Billigt pris för att ha ett någorlunda rättssäkert land. Det kanske till och med du håller med om?
Skäms inte det minsta. Dom hade gjort sig förtjänta av det, förstört för mig länge vid den tidpunkten. Det va inte första saken och dom håller på med det husets hyresgäster nu fortfarande.

Du säger rättssäkerhet. Yes, fin tanke och bra att det funkar när man står på den sidan. Men när det är uppenbart att man bara vill jävlas och fördröja för att man inte får sin vilja fram, även om allt är rätt och riktigt - då är det sabotage. Hänsyn är jättefint. Men när reglerna följs och man bara jävlas, borde inte det också vara straffbart? -självklart går det ju inte att bevisa.

jag gissar av din kommentar att du bara varit på klagande sidan i en sånhär konflikt. Du har aldrig varit den med obstruktiva grannar. Att döma av den bristande förståelsen för den som verkligen ÄGER MARKEN. Så är det nog så att en vända tillbaka på dagis för dig kanske varit bra. För att lära sig skilja på vad som är ditt och mitt. ;) Förlåt för den kommentaren, men du satte den nivån i denna konversation. - jag kommer inte sjunka så lågt igen.
 
Redigerat:
Mikael_L Mikael_L skrev:
Men ändå har Cailert rätt i sak.
Jadå, det säger jag ingenting om och skulle jag vara i den klagandes skor så skulle jag acceptera myndigheternas beslut.

Däremot står jag fast vid att man har all rätt i världen att tycka och tänka som man vill, inklusive att tycka ens granne är en idiot ifall denne inte tar ens grannar i beaktning när den ska bygga. Så finns det minsta tvivel i om grannens bygge är enligt bestämmelserna och om man har någorlunda kött på benen så är det för mig självklart att man ska få överklaga.


Observera att jag inte säger så mycket om fallet som TS jobbar med/mot, utan det jag skrev var mer en reaktion mot Cailerts påstående att man mer eller mindre kan göra vad som helst på sin egen tomt och att grannen inte ska ha någon rätt att lägga sig i.

C Cailert skrev:
Skäms inte det minsta. Dom hade gjort sig förtjänta av det, förstört för mig länge vid den tidpunkten. Det va inte första saken och dom håller på med det husets hyresgäster nu fortfarande.

Du säger rättssäkerhet. Yes, fin tanke och bra att det funkar när man står på den sidan. Men när det är uppenbart att man bara vill jävlas och fördröja för att man inte får sin vilja fram, även om allt är rätt och riktigt - då är det sabotage. Hänsyn är jättefint. Men när reglerna följs och man bara jävlas, borde inte det också vara straffbart? -självklart går det ju inte att bevisa.

jag gissar av din kommentar att du bara varit på klagande sidan i en sånhär konflikt. Du har aldrig varit den med obstruktiva grannar. Att döma av den bristande förståelsen för den som verkligen ÄGER MARKEN så är det nog så att en vända tillbaka på dagis för dig kanske varit bra. Lära sig skilja på vad som är ditt och mitt. ;)
Det finns såklart alltid två sidor av varje mynt så jag ska försöka att inte lägga för mycket vikt i ditt agerande även om det rent spontant känns... onödigt för att vara mild. Kanske förtjänade de det, kanske inte.

Angående ditt andra stycke så är det en genuint intressant frågeställning som man kan, och har, diskuterat till öronen blöder. Jag är av åsikten att man ska tåla några rötägg som eventuellt missbrukar systemet ifall det i det stora hela är till gagn. Ungefär som socialbidrag och självscanning på ica...

Om det spelar någon roll så har jag aldrig motsatt mig någonting som mina grannar gjort, inte ens deras strålkastare som lyser in i mitt hus delar av året. Fast nu när jag tänker efter har jag faktiskt klagat mina grannar en gång, när jag bodde inlägenhet och de hade efterfest varenda ”lillördag” (=onsdag), ofta fram till 3-4 på morgonen.

Jag vill se mig som en tolerant granne men om någon t.ex. skulle få för sig att sätta ett 2x2 meter stort fönster som vetter mot min altan när de kan få en lika fin utsikt om de sätter den åt ett annat håll så kommer jag klaga.

Din tomt är din, inte min. Däremot är vi alla människor på denna jord och vi måste kunna ta hänsyn till varandra. Bara för att man bor i villa betyder det inte att alla medmänniskor helt plötsligt slutar att påverkas av ens agerande.
 
C
T Trunk skrev:
Jadå, det säger jag ingenting om och skulle jag vara i den klagandes skor så skulle jag acceptera myndigheternas beslut.

Däremot står jag fast vid att man har all rätt i världen att tycka och tänka som man vill, inklusive att tycka ens granne är en idiot ifall denne inte tar ens grannar i beaktning när den ska bygga. Så finns det minsta tvivel i om grannens bygge är enligt bestämmelserna och om man har någorlunda kött på benen så är det för mig självklart att man ska få överklaga.


Observera att jag inte säger så mycket om fallet som TS jobbar med/mot, utan det jag skrev var mer en reaktion mot Cailerts påstående att man mer eller mindre kan göra vad som helst på sin egen tomt och att grannen inte ska ha någon rätt att lägga sig i.


Det finns såklart alltid två sidor av varje mynt så jag ska försöka att inte lägga för mycket vikt i ditt agerande även om det rent spontant känns... onödigt för att vara mild. Kanske förtjänade de det, kanske inte.

Angående ditt andra stycke så är det en genuint intressant frågeställning som man kan, och har, diskuterat till öronen blöder. Jag är av åsikten att man ska tåla några rötägg som eventuellt missbrukar systemet ifall det i det stora hela är till gagn. Ungefär som socialbidrag och självscanning på ica...

Om det spelar någon roll så har jag aldrig motsatt mig någonting som mina grannar gjort, inte ens deras strålkastare som lyser in i mitt hus delar av året. Fast nu när jag tänker efter har jag faktiskt klagat mina grannar en gång, när jag bodde inlägenhet och de hade efterfest varenda ”lillördag” (=onsdag), ofta fram till 3-4 på morgonen.

Jag vill se mig som en tolerant granne men om någon t.ex. skulle få för sig att sätta ett 2x2 meter stort fönster som vetter mot min altan när de kan få en lika fin utsikt om de sätter den åt ett annat håll så kommer jag klaga.

Din tomt är din, inte min. Däremot är vi alla människor på denna jord och vi måste kunna ta hänsyn till varandra. Bara för att man bor i villa betyder det inte att alla medmänniskor helt plötsligt slutar att påverkas av ens agerande.

Visst har detta diskuterats till världs ände redan och kommer inte lösas här heller.

I det stora hela så är ju ditt resonemang en respektabel åsikt.

Jag förstår din synvinkel i exemplet med fönstret.
men för att förtydliga:
Det jag menar är fel i resonemanget taget i ditt hypotetiska exempel. Är att om er detaljplan eller kommun inte säger nått specifikt om utsikt/insyn/fönsterplacering/storlek/design/Etc etc/2x2m, och din grannes hus ligger längre från tomtgräns än er kommuns regler säger(4-4,5m). Och din granne kan påvisa att så är saken. Och dessutom går till dig och bevisar detta. -Med förhandsbesked. Och du överklagar ändå, fast du vet att du har fel och inte kommer att vinna, och ditt enda syfte är att du vill ha det på ditt sätt på omotiverad/oreglerad grund. Om du överklagar i ett sånt fall. Då slösar du ju bara på allmänna medel?(eller jag vet vet faktiskt inte hur BN/MMD är finansierad). Som att överklaga en fortkörningsbot som du vet att du gjort dig skyldig till, bara för att slösa på allmänna medel och ta upp processtid.
I det resonemanget du beskriver ovan, kommer du acceptera myndigheternas beslut, men inte förrän dom gjort ett utlåtande på din personliga överklagan.
Finns det klara regler ska man acceptera dessa direkt. Om det inte är oklart eller gråzon såklart. I annat fall bör du ansöka om Detaljplansändring hos kommunen med tillägg för allt du inte kan tänka dig acceptera som ryms inom ramarna för gällande bestämmelser. T.ex ett 2x2M fönster som vetter mot din altan.

hur skulle samhället funka om ingen håller sig till reglerna och i alla uppkomna fall ville utnyttja sin rätt att överklaga? Det innebär ju slutet for sunt förnuft. hänsyn eller ej.

Lika samhällsnyttigt som att ansöka om socialbidrag när man arbetar och är höginkomsttagare, bara för att man har rätt att ansöka.

Jag minns nu varför jag hade 9 års uppehåll från detta forumet...
 
  • Gilla
freddan83
  • Laddar…
Mikael_L
En av de bästa vägarna ur detta dilemma är att domstolar skulle ha sådana resurser och kapacitet att det gick snabbt att få ett avgörande. Som det nu är på många håll så får den som överklagar och den som vill starta sitt bygge gå och vänta i månader.
Och det lite märkligt att man inte ökar kapaciteten hos domstolar lite, ty alla ärenden ska ju till sist processas, så det är ju ingen samhällsvinst direkt att allt ska köas ett tag först.

Skulle det kunna avhandlas snabbt blev det inte till så stor skada för byggherren, och rättssäkerheten bibehålls.
 
  • Gilla
AndersPS och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.