Hej,
Har haft en grävare som har grävt upp en kanal längst med uppfarten där jag har planerat på att bygg en stödmur. Tanken är att ha ett antal lampor på muren och undrar hur jag drar kabelskyddsrören rätt. Är det ett rör från kopplingsplinten till varje lampa eller drar man på något annat sätt (blir en gedigen knippe skyddsrör i så fall) ? Stödmuren är ca 1 meter hög.
 
Kommer kabeln att löpa vid sidan om muren (nedgrävd givetvis)?
Hur ska kabeln dras upp till lampan, infällt genom muren?
Har lamporna stöd för vidarekoppling?
 
  • Gilla
breakman
  • Laddar…
Precis, insidan av muren i botten på rabatten,nedgrävd. Vet inte vilken typ av belysning ännu, men något som står uppe på muren.

Men eftersom jag inte vet skulle jag vilja ha allt förberätt så det bara är för elektriker att dra kabeln.
 
Det jag främst är ute efter hur/var kabeln ska avgrenas. En skarv i mark är dyrt och onödigt om den kan undvikas. Det låter ju som att du vill ha många lampor? En kopplingsdosa på sidan av muren ovan mark är bättre om det gör sig estetiskt. Men lamporna matas ju bäst underifrån så då vill man gjuta in en flexslang, eller helst då två och chansa på att armaturerna är så pass bra att kabeln går att skarva på dess plint. Det är ju bra att veta detta i förväg. Men vet du inte nu så kan du bara lägga ned en markslang längs muren så får det lösas senare. Markslangen ska ju avslutas i jorden så det är bara att skära av den senare på de ställen där det ska finnas lampor.
 
Bestäm dig för vilken armatur du vill ha på stödmuren först, sedan kan vi hjälpa dig med råd. Chansen att det ska bli bra genom att gissa är minimal då antalet armaturer och deras anslutningsmöjligheter är stort och det som blir perfekt med den ena armaturen blir helt galet med den andra.
 
Gör en skiss och lägg in här...
 
Att ingen rekommenderar trådskaparen att prata med elektrikern som skall koppla in, lär vara en billig kostnad att betala 1-2 timmar för konsultation istället för att måsta göra om hela muren om något blir fel?
 
Elektrikern kommer att ställa samma frågor, främst vad för slags anslutning som armaturerna tillåter. Det är en fördel att skaffa passande armaturer, dvs att veta konsekvenserna i förväg.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.