Hej,

är på jakt efter någon mäklarfirma som är nischade att sälja äldre hus, torp eller liknande. Gärna någon som har förståelse för byggnadsvård och känsla för vackra detaljer. Objektet som ska säljas ligger i Norrland men kommer troligtvis behöva säljas med friskrivningsklausul, vilket också gör det till en speciell affär.
Jag kikade lite i tidskrifter för byggnadsvård och Gård&Torp bland annat.

Men alla tips och erfarenheter från liknande försäljningar med mäklare är tacksamt välkomna!
 
Lite Off Topic.

Men jag tror att det är bättre att välja mäklare utifrån läget, än vad det är för typ av hus. En mäklare med lokalkänndom gör (oftast) ett bättre jobb inom det området.

Undantaget är möjligen om man har ett hus som är så speciellt att en köpare mer köper det som ett samlarobjekt, än något att bo i.

Som exempel: Här där jag bor i Stockholm. För en del år sedan såldes ett ganska nedgånget hus. Inom området hade det då inte sålts någonting för under 4,5 milj senaset året då (nu snarare 9 milj som minst). Just det här huset låg på den absolut bästa gatan inom området, men med stort renoveringsbehov. Mäklaren, som i princip aldrig hade sålt något annat än innerstadslägenheter, lade ut det för 2,5 milj. Det var trafikkaos inom flera kvarter, jag gick förbi huset vid visningen, hela huset var proppfullt med folk, folk stod på balkongen och kunde inte komma tillbaka in i huset, det var fullt i rummet. Det stod ca 200 personer i trädgården och väntade på att få se huset.

Vid budgivning gick huset upp till 3,3 milj, om jag minns rätt. Några veckor senare såldes grannhuset som var i något bättre skick (men även det med stora underhållsbehov), samma storlek för 7 milj.

Mäklaren begrep inte vad som var värdeskapande i området, och satte ett för lågt utgångspris, Vid den här tiden såldes de flesta husen i området med en uppgång på 10-15% över utgångspris. Det skapar en psykologisk barriär mot att bjuda upp 100 - 150% som hade varit motiverat i det här fallet.
 
BirgitS
Jag tror att mäklarfirmor inte kan specialisera sig på det sättet utan periodvis är det så ont om hus till salu i förhållande till antalet mäklare att de försöker få sälja vad som helst för att överleva. Det kan ju däremot i någon mäklarfirma finnas någon som är extra intresserad av byggnadsvård, men då är det ju just den personen och inte hela firman.
 
  • Gilla
nikasp
  • Laddar…
Norrland är STORT så det vanligaste är nog att man håller sig geografiskt till ett visst område i så fall. Där mäklarna i det området ibland självklart kan ha lite olika inriktning. Så med ett förtydligande om var det ligger så har du större chans att få tips.

Pratar vi däremot om skogsfastigheter", hästgårdar, jordbruk och industrifastigheter så finns det däremot oftare de som jobbar över ett större geografiskt område inom sin nisch. T ex LRF.
 
Håller med ovanstående. Norrland är stort och det är en djäkla skillnad på om det är ett objekt i Umeå centrum, fjällstuga i Hemavan, gammalt skogstorp i norrbottens inland, eller hus vid havet i Höga kusten. Så hitta en lokal mäklare med kännedom om marknaden där just detta hus är beläget.
 
  • Gilla
nikasp
  • Laddar…
nikasp
Jag är Lulebo i exil i Stockholm sedan 1998 och håller med ovanstående. Kolla upp lokala mäklare. En mäklare i Luleå lär inte göra ett bättre jobb än någon med lokalkännedom, om t.ex. objekt i Västerbottens ibland förutom att det blir opraktiskt att ev åka enormt långa sträckor för visning och genomgång.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.