Ska till att montera en uplight lampa under en blodlönn som vi har på vår trädgård. Trädet är ca. 8 meter högt.
Problemet är att det finns en uppsjö av olika fabrikat och modeller. Sen är det svårt att vet hur resultatet blir, eftersom butikerna nästan aldrig har dessa på lager utan måste beställa hem. Har någon av er monterat någon uplight lampa i er trädgård, som ni kan visa hur det blev. jag hade tänkt mig en modell som man fäller ner i gräsmattan så toppen ligger i samma höjd som marknivån. Var har ni hittat era lampor och hur mycket har ni betalat. Hoppas att någon där ute kan hjälpa mig.
MVH Adam
 
lägg upp en bild på trädet å området omkring vet ja, så är det lättare att sätta sig in i underverket !
rent spontant hade jag monterat riktbara armaturer på mur,kulle,vägg eller annan närliggande del av trädgården....att gräva ner i gräsmattan kommer troligtvis bara ge problem å stöka till det.

nåt med 12V å 50Watt borde räcka ....
 
De armaturer som gräv ner i marken kallas markstrålkastare. Lite dyrare än andra, men den smälter bättre in i trädgården. Som ljuskälla halogen, eller så kan det vara värt att att investera i någon typ av urladdningsspotar, t.ex. metallhalogen som är extra energieffektiv! :D
 
Vi hade en kund som först provade en Massive "Hudson" (230V 50W GU10), www.massive.dk ,för att belysa ett högt träd underifrån .Han bytte till Nordlux  "Walk over" , www.nordlux.dk med en 60W normallampa,sa att den första inte gav mycket ljus,men blev nöjd med den andra.
www.simes.it som säljs av Atelje' Lyktan i Sverige har i sin katalog ljusscheman för hur deras olika markspotar lyser.De armaturerna är betydligt dyrare,du får räkna från 2000- upp till över 6000- beroende på armatur och ljuskälla.
 
LED markbelysning lär väl dock knappast belysa ett träd utan fungerar endast LEDljus :)
 
Nä, det kanske inte belyser ett helt träd. Dock är dessa LED lamporna starkare än vad man kan tro. Jag blev förvånad att det var så starka.
 
T
Oavsett typen av belysning vill jag bara tipsa om att lampor som riktas rakt upp behöver rengöras väldigt ofta, och när det är varmt och fuktigt är det väldigt lätt att det börjar växa grönt på glaset eller inuti armaturen om den inte är helt lufttät, fukt har en enastående förmåga att ta sig in. Om lampan grävs ner med jord omkring är det också väldigt lätt att en del jord hamnar på glaset när det blir slagregn ( stänker upp på glaset).

Om möjligt rekommenderar jag snett uppåtriktat så att skiten kan "rinna av" vid regn. Det behövs också kraftiga kablar vid 12 V beroende på total W-styrka.

Vill man ha bra "skjut" i ljuset och komma undan de extrempriser som förekommer idag, kan vanliga extraljus till bil fungera bra om du är lite händig och inte är så petig på lampans utseende.  Man kan då ta bort  den kraftiga H4 lampan och sätta in 5 eller 10W halogen istället, finns bra lampor på Biltema (runda/rektangulära) som är väldigt bra för utomhusbruk.
Lycka till i höstmörkret.
 
Tack för alla tips. Ja nog kan man säga att det är dyrt med markbelysning som man gräver ner i marken. Den jag hade tänkt mig var en modell som hette 480 som hade antingen 30/70 eller 100W ljusstyrka. Fick dock offert idag och den skulle kosta 8000;- SEK :surprised:
Försökte förklara för säljaren att det var typ 5000;- mer än vad jag hade tänkt mig, denna var dock vridbar 25 grader. Denna lampa hittade jag hos www.parabolux.se.
Vet inte alls hur jag ska göra. Man vill ju att lampan ska hålla ett tag. Och har fått för mig att lampan skulle hålla bättre om den ligger nedgrävd.
 
Gud vilken rolig sida som Simes hade. Gav verkligen en bild av hur man upplever ljusbilden.
Var dock inne på ateljé Lyktans hemsida men kunde inte hitta sortementet hos dom. Tack för tipset Adam
 
De nada!
Atelje' Lyktan är agent åt Simes ,det var de iallafall när jag pratade med säljaren i våras.
 
Hemmakatten
Hade en del belysning utomhus i vårt förra hus. Bl.a. markbelysning som stack upp 20 cm ur marken och spred ljuset lågt runtomkring. Hade även i garagebacken nedfällda "up-lights" som belös garageportarna. Båda dessa lampmodeller var 220 volt. De i garagebacken kunde man köra med bilen över. Det låg dessutom ofta vatten kvar i backen. Lamporna kom från Vinga och Annell och var i hög kvalitet. Garagelamporna tror jag kostade strax under 2.000 och de andra under tusenlappen. Så visst går det att hitta bra belysning utan att betala fantasipriser.

Till belysning av växter och träd hade vi billiga vridbara spottar i svart plast som vi hade köpt på Coop (finns inte kvar längre). Dessa sattes fast på träd eller stacks ner i marken beroende på belysningsändamålet. Urenkla, 12 volt, fungerade mycket bra. Min åsikt är att trädgårdsbelysning som inte syns, behöver inte vara tjusiga eller dyra. Vi hade dessa i 7 år innan vi sålde och de fungerade fortfarande felfritt.
 
Även Zero har billiga markstrålkastare som heter Phosi - finns för lågvolt samt 230V. Funkar utmärkt i privata miljöer.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.