Hejsan. Vi har blivit med hus. Det står en gammal sommarstuga på tomten som vi klurar på att göra om till gäststuga. Stugan är byggd ca 1960 och har stått helt oanvänd i 15 år. Det luktar väldigt instängt, ingen mögeldoft eller synbara vattenskador men en stark doft av instängd sommarstuga . Vi har vädrat mycket och provat med Ozonair, och det har blivit lite bättre men lukten finns kvar, eller kommer tillbaka. Måste vi riva huset eller kommer lukten att försvinna om vi byter isolering och innerväggar? Torpargrunden och den murade spisen i stugan fungerar fint. Spisen är provtryckt. Tips och ideer mottages gärna. Tack!
 
Ta bort alla textiler (gardiner, mattor, soffor), rengör pedantiskt, dammsug även väggarna.
 
Hej! Ja det har vi gjort för alla gardiner och möbler fanns kvar i huset. Det blev bättre men inte bra...
 
Ut med väggskivor invändigt och måla om takpanel mm. In med fläktar och öppna upp ventilhål i väggar. Vet du om det sitter plast i väggarna och har huset varit kallställt delar av året ?
 
Tack för svar. Stugan har varit helt ouppvärmd i ca 15 år och det är ingen plast i väggarna. Det är Tretex i väggar och innertak.
 
Tretex har en speciell lukt som inte alltid upplevs så rolig, det är inte den som luktar?
 
Tror snarare att Tretexen tagit åt sig lukten än att det är den som luktar.
Någon som har erfarenhet av att byta ut isolering och innervägg, kanske också trägolvet. Löser det luktproblemet? Förutsatt att det inte är grunden som doften kommer ifrån, men vi tror inte att så är fallet. Tror inte heller att det är mögel, utan doften beror på att huset har varit ouppvärmt, instängt och inte använts på 15 år.
 
Det kan vara olika källor , men säkert iaf som du skriver, om ni ska byta golv, kolla all isolering i bjälklag, kan vara någon gammal skada från vatten som stinker.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.