Tjenix!

Tänkte hör med byggmästarna ( ;D)i detta forum om lite tips/ideer.

Jag tänkte att jag skulle fälla in spottar i tv rummet.
Takets höjd 2500mm så jag tänkte sänka med 150mm så man får en ordentlig avstånd mot brännytan (vilket är betong, så det ska inte vara så stor fara)

Men problemet är HUR jag ska placera spottarna / hur många.

Rummet är 8 x 6 meter.

Jag tänkte koppla lamporna så man kan slå av/på radvis och ev. dimma ner alla.

Har någon egna erfarenheter eller kan peka på en bra websida om detta jag har grubblat på.

blir ljuset bra?

jag tänkte att jag skulle slippa ha standard lampor hängandes i taket eftersom jag har en bioduk som går att köra ner (vilket jag oxo ska bygga "in" i taket), så vill jag inte ha någon taklampa som ger skuggor när man ser på film.

Vi har spottar infällda i köket, och det ljuset blir väldigt bra på arbetsbänkarna, men räcker det som "allmänbelysning"?

Tacksam för svar :p
 
Eftersom lamporna lyser i olika vinklar så rekommenderar jag dej att rita lite på papper (eller dator om du gillar det). Rita upp en triangel hur lampan lyser och så ritar du upp rummet sett från sidan (dvs två ritningar) och så börjar du placera. Ha även en vy uppifrån så du ser om det blir symmetriskt. Man vill ju gärna att spottens lyse faller likadant på alla väggar...iallafall ville jag det.

Min förre granne är elkonsult så han hjälpte mej med det. Så gör "proffsen" iallafall.
 
tack, har inte tänkt på det =)

tänkte att jag kanske skulle göra det med lightwave (3d renderings program).

men problemet är väl kanske å veta spridningen på ljuset ???.

För när man gör ett rum i lightwave, så blir det som du säger en "triangel" på sido-vyn, och en cirkel sett uppifrån.

Vore perfekt om jag visste spridningen på ljuset, då kunde jag mata in värdena i lightwave och t.o.m rendera ut rummet, så ser jag exakt hur ljuset blir.

Nu tänkte jag iofs ha ställbara spottar, så man kan rikta dom mot t.e.x en blomma, eller något annat man vill lysa upp...

men tack för tipset! :)
 
Spotar duger alldeles utmärkt som allmänbelysning. Sprider du ut dem i taket symetriskt så får du ingen skuggning som en vanlig taklampa ger. (ljuset faller ju även framför dig och i hörn när du städar.)
Sätt då 230V spotar med 50w lampor och dimra dessa.
Du bör nog ha ungefär 1,2 - 1,5 meter mellan sådana spotar. =0,6 - 0,75 m till vägg.
Varning dock att sätter man spotar över hela taket symetriskt så blir det nog lite.. vad ska man kalla det hotell eller matsalskänsla över det hela. Det är nog bättre med bara någon rad utmed en vägg kombinerat med strategiskt utplacerade.
Omöjligt att ha en standardlösning när det gäller spotar, kämpar själv och har dessutom gipsplattemönster att ta hänsyn till. Det är upp till var och en och deras behov..
 
Hehe, det är inte så lätt, nej.

bästa vore väl kanske att göra någon form av provisorisk upphängningsanordning och flytta runt lite spottar hit och dit.

Vi hade inte tänkt att ha 4x3 rader med lampor eller så, utan ha 3-4 längst väggarna.


  x       x Duk/Tv x         x  



  x        x Soffa   x         x  


något liknande, där x är spotar, sen ska man kunna stänga av raderna för sig, främre, bakre, och dimma ner samtiliga.


Vi får helt enkelt planera lite, men det är alltid lättare när man bollar med andra människor, eftersom man oftast fastnar i sina egna ideer.
 
Ett alternativ är spotlightskenor.
Kanske inte lika sexigt för den trendmedvetne men det går både att flytta omkring och byta ut armaturerna.

Vi vet ju inte vad som gäller belysningsmässigt om säg 5 år men en sak är säker. Det blir fler täcklock eller hållagningar ju fler infällda omoderna spotlights du har den dagen du inte vill eller kan ha dem längre.

Jag har i flera tidningar och i verkligheten sett tex. paneltak med infällda gamla härliga glödljusarmaturer kanske 200mm i diameter. (Finns även gott om dem i skyltfönster, orsakar ibland brand i klädesaffärer).
Finns ju inte en chans i att få tag i armaturer som passar i hålet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.