Hej,

Vi funderar på att bygga nytt och har jämfört månadskostnader för att köpa ett begagnat hus eller bygga nytt. På många sätt verkar det mer ekonomiskt med att bygga nytt, mindre underhåll, lägre driftskostnader, ingen fastighetsskatt etc. Men under byggtiden betalar man ju både sitt nuvarande boende OCH ränta på de pengar man betalat för tomt och delbetalningar för bygget?

Ni som har byggt eller håller på, hur fixar ni det?

Vi har funderingar på ett LB-hus och det ska enligt säljaren ta ca 1 år från att vi bestämmer oss för tomt och hus tills dess att vi kan flytta in. Det betyder att vi står med dubbla kostnader under nästan ett år. De första månaderna blir det enbart för tomten men då den kostar 1 050 000 så blir det ändå några tusen lappar.

En tanke vi hade var att välja att färdigställa det sista själva, tex målning tapetsering etc. Säljaren visade oss en beräkning på att vi inte tjänar så mycket på det. Det skulle bli ca 70 000:- billigare men sedan får vi ju själva köpa material som kanske går på mellan 30 000 - 40 000:-. Vår tanke är nu att det kanske blir tidigare inflyttningsdatum på detta sätt så att man minskar byggtiden och på så sätt minskar tiden för "dubbel" kostnad och att det då blir lönsamt pga av denna anledning. Någon som tänkt på detta sätt eller nåt annat?

Jag tar gärna emot tips på hur andra har funderat kring detta och hur man har löst sin ekonomi.

MVH,
Anna
 
Då kanske ni skulle fundera på mer färdig byggda hus som har kortare lev tid,
typ smålandsvillan mm.
mvh svempur :)
 
Hej,

tomten säljes av LB-hus så om vi vill ha den tomten har vi inget annat att välja på. Det är ganska svårt att få tag på tomter här i Gbg-området så det verkar som om ganska ofta blir man fast till just den husleverantör som förmedlar tomten.

/Anna
 
Jag och sambon renoverade vårt hus under ett år innan vi flyttade in. Som tur var hade vi hyresrätt, så vi slapp binda kapital i båda bostäderna under tiden med dubbelt boende.
 
Det är ju ränta på byggkreditivet men den kostnaden är inte så stor och den ligger ju inbakad i vår budget. Det är ingenting vi betalar nu utan byggkreditivet löses ju upp när vi flyttar in i huset och då blir det ju nya lån. Vi kommer alltså aldrig att ha en dubbel boendekostnad. Jag antar att det är samma om man bygger ett hus som inte kommer färdigt, att man har byggkreditiv så länge man inte har flyttat in. Det blir ju aldrig dubbelt då...
 
Ni betalar väl inte hela huset i förskott? utan det finns väl en betalningsplan allteftersom huset byggs. största delen betalas väl när huset levereras. Har ni nyckelfärdigt så är det inte många veckor ni får "hel"dubbel kostnad. Sett på hela kostnaden för husbygget så blir det ju en liten del
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.