HEJ!
Vi har köpt en tomt som vi ska börja bygga på i oktober. På denna tomt finns det några små fina björkar ( ca 1m höga) och en liten fin gran. Går det att gräva upp dem och spara dem till huset är klart och placera ut dem då? Tänkte gräva upp dem och plantera dem tillfälligt längre bort på tomten.

Eller är det dumt att spara på björkar? De tar väl mycket vatten och näring från resten av tomten?

Tacksam för råd!!!

Mvh Stella
 
Jadå de går att gräva upp och flytta. Försök bara få till en så stor klump runt roten som möjligt.

Björkar dricker duktigt med vatten men är väldigt trevliga så det är ett val du måste göra. Fundera dock på hur myssigt det kan vara med en hängmatta mellan två björkar som ger lagom med skugga
 
Vattna ordentligt under ett par dagar innan ni förbereder.
Ni kan t ex redan nu sticka med en vass spade ungefär 40-50 cm från stammen, rakt ner, detta gör att de längsta rötterna kapas, och trädet börjar då producera finrötter, de som tar upp vattnet, innanför där ni stack med spaden.
Vid flytten försöker ni ta med så stor jordklump som möjligt, vattna rejält före och efter. Särskilt viktigt att vattna under nästa säsong, hellre mycket och sällan än lite och ofta.
Lycka till!
Kolla oxå www.odla.nu
mvh
greenbay
 
Hemmakatten
Diskuterade flytt av små björkar med ett par arborister förra året. De menade att "stammen" inte bör vara merän 60 cm för att vara säker på att lyckas. 1m låter dock som att det är värt att försöka.... :)

Vattning regelbundet och mycket efter flytten i ett par månader kan inte nog poängteras.
 
Vi flyttade mitt i sommaren förra året en björk med höjd ca 190 cm, den hade dessutom stått blåsigt så den var kraftig oxå.
Vi förberedde ett par veckor innan med att hugga med vass spade runt stammen, vattnade och flyttade den i mitten av juli.
Nu är den strax över 2m hög.
lycka till!
greenbay
 
Ett stort tack !!!!! ;D
 
Du skulle ha gillat min barndomstomt. Vi hadde björkar som tomtgränsmarkering på två sidor. Ca 20-30 st
 
Det var tyvärr samma här. Tomten bestod till stor del av tallskog men den var misskött och träden var i dåligt till mycket dåligt skick så när vi var tvungna att ta ned de yttersta för att få plats med huset då var det bara att ta resten av säkerhetsskäl. Hittills finns det lite småträd/övervuxet sly nere vid vägen och 2 plommonträd och en ek. Björkhäcken är inplannerad när jag nu får några veckor över ....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.