Vi är nyblivna husägare och njuter av att äntligen ha en egen trädgård och utrymme som vi drömt om. Husköpet blev dock dyrt då budgivningen drog iväg så därför var alla delar i prospektet och besiktningsprotokollet noggrant luslästa.
Köpet genomfördes ( avtal, handpenning) för ett år sedan medan inflytt skedde i somras.

Nu till frågan. I säljprospektet står, ”En radonmätning är genomförd under 2011 och ligger under gällande gränsvärde”. Under vintern har vi gjort en egen mätning och till vår förskräckelse så visar den ett årsmedel som ligger betydligt över gränsvärdet på 200.

Vad gäller i detta fall? I våra ögon så har vi fått felaktig information som leder till en hel del kostnader beroende på vilka åtgärder som måste vidtas. Eftersom vi har barn vill vi omgående få ner värdet.

tacksam för råd.
 
Fast har ni verkligen fått en felaktig information? Bara för att en ny mätning 9 år senare ger ett annat resultat betyder inte det att den gamla mätningen är felaktig eller att de ljugit om den.

Vad visar protokollet från mätningen som gjordes 2011?
Hur utfördes den mätningen och hur utfördes er?
Vad har förändrats i miljön sedan 2011? Saker som vädring, fläktar, tillbyggnader etc kan ju påverka värdet.
 
  • Gilla
Festlund och 5 till
  • Laddar…
Vad fick de för värden och vad fick ni? Skiljer det runt 150-200 kan det vara inom marginalerna. Värdet man får påverkas av massa saker som väder, årstid, levnadsvanor, vind etc
 
S johd01 skrev:
Vad fick de för värden och vad fick ni? Skiljer det runt 150-200 kan det vara inom marginalerna. Värdet man får påverkas av massa saker som väder, årstid, levnadsvanor, vind etc
Vi har inte fått ta del av det ursprungliga protokollet utan enbart uppgiften att halten ligger under gällande gränsvärde. Den nya mätningen är gjord under vinterhalvåret vilket är den tid som mätning ska genomföras. Årsmedelvärdet på den visar 310.

vår mätning är en långtidsmätning över 4 månader med spårfilmspuckar, gjort enligt mätföretagets instruktioner.
 
Det finns om sagt en mängd tänkbara orsaker för skillnader i mätvärde. Ändrad ventialtion, olika placering av mätdosorna osv.
 
  • Gilla
Linnea86
  • Laddar…

Bästa svaret

Så länge era barn inte börjar röka behöver ni nog inte oroa er, och även då är radonfrågan kanske inte den viktigaste.

310 becquerel är inte jättemycket över gränsvärdet på 200. Enligt wiki-artikeln om radon pratar vi om en ökad risk på 0,06 %.

Det kan väl vara lämpligt att skaffa ett system som suger ut luft ur grunden/källaren, vilket väl är vad man brukar göra vid radonsanering, men se det inte som en panikfråga.
 
  • Gilla
Linnea86 och 1 till
  • Laddar…
Ni borde ha begärt att få se protokollet från 2011 före ert köp. Först då kan ni veta hur mätningen gjorts. Förutsättningarna kan ha ändrats öve tiden, så en senare mätning kan ge annorlunda resultat . Det är knappast ett skäl att gå åter till säljaren i efterhand.
 
Kan ju vara så att ni mätt i andra rum än vad säljaren gjorde, samt att det helt enkelt varierar över tid.

Säljaren har dessutom inte gjort någon utfästelse om vad värdet är nu, så du har ingenting att hämta där.
 
Självklart kan mätningar skilja sig åt, dock så har prospektet en uppgift som indikerar att radonhalten ska vara okej, om den uppgiften saknar betydelse på grund av ålder/mätmetod eller kan vara så pass avvikande som ni gör gällande så borde inte den uppgiften alls vara med i prospektet. Mäklaren har muntligen uppgivit att radonhalten är okej. Efter lite googling har jag hittat detta intressanta fall:

När du köpte huset framgick av uppgifterna att radonhalten skulle vara godkänd. När du tillträtt har du upptäckt att den utfästa halten inte stämmer. Detta är ett fel i fastigheten.

https://lawline.se/answers/vem-star-for-radonatgard-efter-felaktig-matning
 
Men i detta fall har du av säljaren fått uppgiften att halten var godkänd 2011. Har säljaren även sagt något om hur det är nu?
 
Egen radonmätning är ett lotteri. Ingen vet hur dosorna hanterats, eller när. Eller ens om.

Fick själv mitt förra hus lite billigare (antagligen) efter att ett tidigare radonprotokoll visade närmare 600 Bq. Budgivare hoppade av. Jag köpte. Mätte själv, en dosa visade 60 +/- 30...
 
  • Gilla
Festlund och 1 till
  • Laddar…
MathiasS MathiasS skrev:
Men i detta fall har du av säljaren fått uppgiften att halten var godkänd 2011. Har säljaren även sagt något om hur det är nu?
Har inte haft någon direktkontakt med säljarna utan enbart via mäklaren.

Jag misstror inte säljarna på något sätt och så här i efterhand så skulle man givetvis ha frågat mer, men i en hetsig budgivning och mitt i en köpprocess så är det mycket annat att tänka på.
 
Det vi vet är att en mätning 2011 visade "godkänt".
Vad har gjorts sedan dess? Nya fönster? Ventiler öppna eller stängda? Eldas eller inte eldas i eventuell braskamin? Stått tomt i perioder? Nytt vatten/avlopp/elmatning i otätat hål i grundsula?
Det är mycket som kan påverka, nio år är länge ibland.
 
Är det radon från mark eller betong?
 
Darling McFluff Darling McFluff skrev:
Är det radon från mark eller betong?
Mark verkar det vara. Jag har en potentiell ”tjuv” i form av en inspektionslucka till avloppet som går rakt ner i grunden, lånade en korttidsmätare och utrymmet med luckan ger skyhöga värden.
Ett första steg vore nog att försöka ventilera ut det, kanske täta luckan och sätta en fläkt som suger ut?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.